• $32,4604
  • 35,6683
  • 2327.25
  • 9079.97
7 Ocak 2018 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

Anneler Mehmetçik için mutfağa girdi

Anneler Mehmetçik için mutfağa girdi

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

2018’i karşıladığımız gece Şırnak Jandarma Komando Özel Harekât Tabur Komutanlığı’nda vatani görevini yapan askerler yeni yılı bu kez karavanayla değil, anne elinden çıkmış yemeklerle kutladılar. Projenin sahibi ise Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ve Mehmetçik sevgisiyle mutfağa giren annelerdi. “Ana Kucağından Peygamber Ocağına” adıyla gerçekleştirilen projeyi duyarlı Belediye Başkanı Fatma Toru’dan dinledik.

13. yüzyılda Selçuklu döneminde Ahilik teşkilatının bir alt kolu Bacıyan-ı Rum teşkilatı kurulmuş. Biz de bu oluşumdan ilham aldık. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı tarafından kurulan dünyadaki ilk kadın örgütlenmesi. O tarihte Fatma Bacı eşi seferde vatanı savunurken cephe gerisinde lojistik destek vermiş. Aş taşımış, askerlerin yaralarını sarmış, evinde çocuğuyla ilgilenmiş, ekonomik katkı sağlamış ve üretim yapmış. Biz de şu anda Türkiye olarak zorlu günlerden geçiyoruz. Adeta Kurtuluş Savaşı verdiğimiz bir dönemi yaşıyoruz. Ve askerimiz cansiperane bir şekilde yurdumuzu savunuyor. Haliyle birlik ve beraberlik duygusunun güçlü bir şekilde vurgulanması gerekiyor. Bu anlamda da annelerimize, kadınlarımıza çok ciddi görevler düşüyor. Onların hepsi bizim evlatlarımız, kuzularımız, yavrularımız. Biz de Meramlı bacılar olarak geçmişten referans aldığım bu yapıyla böyle bir proje yapalım dedik. Evlatlarımız Güneydoğu’da terörle mücadelede kahramanca çarpışıyor. Onlara anne sıcaklığında ana eli değmiş ürünlerle yemek yapalım, farklı bir gün yaşatalım istedik. Bu düşüncemizi de “Ana Kucağından Peygamber Ocağına Projesini” İçişleri Bakanımıza sunduk. O da projeyi çok beğenmiş ver çok anlamlı bulmuş. Bunun üzerine Jandarma Genel Komutanlığı’na talimat verdi. İki gün içinde organizasyona giriştik. 

EV MANTISI DA YAPTIK, SU BÖREĞİ DE

Bildiğiniz üzere kışlalarda bazı zehirlenmeler oldu. Dolayısıyla bu bizim için çok hassas bir konuydu. Doğu’da ve Güneydoğu’da görev yapan birliklerin güvenliği büyük bir hassasiyet taşıyordu. Bu nedenle tesisimize kameralar taktırdık. Hijyen ve güvenliğe çok önem verdik. Pek çok hanım bizimle birlikte çalışmak istedi ama bilmediğimiz kişileri almadık. On civarında tanıdığımız hanımla yüz kişilik yemek hazırladık. Konya’mızın bamyası meşhurdur ama ulaşım sorun olacağı için sulu yemek gönderemedik. Kuru yemekleri tercih ettik. Yaprak sarması yaptık, su böreği, kol böreği, ev mantısı yaptık. Konya’nın meşhur geleneksel düğün pilavını yaptık. Ev turşusu hazırladık. Konya mutfağının bu eşsiz lezzetlerini kışladaki askerlerimize, evlatlarımıza taşımış olduk. Anne eli değmiş yemekleri zorlu şartlarda olmasına rağmen onlara sağlıklı bir şekilde ulaştırdık.  İnanın buradaki hanımlarımız gözyaşları içinde yemekleri hazırladı, yufkaları açtı. Bizim insanımız, annelerimiz, kadınlarımız askerine, ordusuna gönülden ve yürekten bağlı. Hepsi onlara büyük bir saygı duyuyor. Erkeklerimiz de aynı şekilde. Millet olarak birlik ve beraberlik noktasında ciddi bir destek gördük. Hangi ideolojiden hangi görüşten olursa olsun insanların siyasi görüşünü bir yana bırakıp kenetlenebildiğini gördük. İnşallah bunların devamı gelecek.

HANIMLARIMIZLA DOLMA SARDIM

Özellikle şunu söylemek istiyorum; Belediye Başkanı olduğum günden beri yerel ve ulusal basından pek çok kişi evde yemek yaparken fotoğrafımı çekmek istemişti. Kadın başkan olarak böyle bir görüntü verme taraftarı olmamıştım. Normalde fıtratımızda var ama ben istememiştim. İlk kez Mehmetçik için bu görüntüyü vermek istedim. Kadınlarımızla birlikte Mehmetçik için mutfağa girdim. Yaprak sarması yaparken, börek açarken fotoğraflarım çekildi. Bu proje büyük bir yankı uyandırdı. Şu anda ulusal kanallardan, ulusal yayınlardan çok ciddi bir şekilde destek yağıyor. Türkiye’nin farklı yerlerinden arayan vatandaşlarımız teşekkür ediyorlar. Burada da çok büyük bir duygu seli oluştu. Bir hanım kardeşimiz ördüğü çorapları getirmiş, “Elimle ördüm, ben de bu çorapları göndermek istiyorum” dedi. Böyle bir etkileşim de başlamış oldu, anlayacağınız kartopu etkisi oluşturdu. 

KAHRAMAN ASKERLERİMİZ

Yemeklerimizi ilk götürdüğümüz yer Şırnak Jandarma Komando Özel Harekât Tabur Komutanlığı’ydı. Projemiz inşallah yıl boyu devam edecek. Bölgedeki askerlerin güvenliği açısından Jandarma Komutanlığı planlamayı yapacak, biz de ona göre yemeklerimizi ulaştırmaya devam edeceğiz. Ayda bir, üç ya da iki haftada bir olur, zamanı ve zemini onlar belirleyecek. Askerlerimiz terörle mücadele harekâtını yöneten kahramanlarımız. Bize göre Mehmetlerin memleketi olmaz. Örf, adet ve geleneğimize göre Hataylısının da İzmirlisinin de Konyalısının da hepsinin ismi bizim için Mehmet’tir. Ne zamanki Peygamber Ocağı’na yani kışlaya adım atıyorlar hepsinin adı Mehmetçik oluyor. Kadınımız anne, kardeş ya da eş olarak her zaman Mehmetçiğin yanında olmuştur. Vatanımızın bölünmez bütünlüğü için bugünlerde birlik beraberlik vurgusunun güçlü bir şekilde yapılmasından yanayız. Jandarma Genel Komutanlığımızla ve genel sekreterimizle de görüştük. Bundan sonraki adımımız yemek gönderdiğimiz askerlerimizi misafir etmek olacak. Uygun olduğu takdirde askerimizin ailesini yanlarına götüreceğiz. Hanımlarımız o kadar heyecanlı ki “Ellerimizle servis yapmak istiyoruz” diyorlar. Her gün yemek yapmaya hazırlar. Farklı formatlarda projemizi sürdüreceğiz. Bu kaynaşmayı inşallah daha da artırmayı istiyoruz. Önemli olan vatanımızın ilelebet payidar kalması. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Size de ilginizden ve hassasiyetinizden dolayı teşekkür ederim. Son olarak Rabbim askerlerimizi kem gözden korusun diyorum. 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür