• $32,3309
  • 35,0805
  • 2292.27
  • 8986.4
2 Mart 2015 Pazartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Sigorta şirketleri hasarı 8 gün içinde ödemek zorunda

Sigorta şirketleri hasarı 8 gün içinde ödemek zorunda

Zorunlu trafik sigortalarında hasar, gerekli belgeler sigortaya iletildiği tarihten itibaren sekiz iş günü içerisinde ödenmek zorunda. Gününde ödeme yapılmazsa dava açabilirsiniz.

SÜMER DEMİRCİLER
sumer.demirciler@aksam.com.tr

1- Yarış pistlerinde yaşanacak kazalarda sigorta şirketleri ödeme yapar mı? 
Yarışlara katılan araçların sebep olacağı zararlar teminat kapsamı dışında olup, yarış düzenleyenlerin, sorumluluklarını sigorta ettirmeleri zorunludur. Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların ve yarış düzenleyenlerin teminat ve primleriyle ilgili bilgiler Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik’te ayrıca açıklanmıştır. 

2- Kazaya karışan evcil veya yabani hayvanların veteriner masraflarını kim öder? 
Yabani hayvanların karıştıkları kazalarda bu hayvanların uğradığı zararlar, veteriner veya bakım giderleri gibi masraflar trafik sigortası kapsamı dışındadır. Sahipli hayvanlardaysa durum değişir. Kazada kusurlu olan sürücünün trafik sigortası  zararları teminat altına alır. 

3- Sigortalı ölürse mirasçıları kalan haklarını alabilir mi? 
Trafik sigortalarında tüm hak ve menfaatler ile borçlar, kanuni varislere, verasetle mirasçılara devreder.

4- 20 yaş üstü klasiklere sigorta yapılıyor mu?
Bilindiği üzere Kasko Sigortası zorunlu bir sigorta olmayıp, dileyen sigortacı talep edilen araca sigorta yapıp yapmamakta, aynı şekilde araç sahibi de aracına kasko sigortası yaptırıp yaptırmamakta serbestiye sahiptir. Zorunlu trafik sigortası açısından aracın yaşının bir önemi yoktur. Kasko sigortasındaysa farklı şirketlerin klasik otomobiller için sunduğu özel ürünler bulunuyor.

5- Trafik sigortasında hasarsızlık var mı? 
Kasko sigortalarında olduğu gibi zorunlu trafik sigortasında da hasarsızlık indirimi uygulanıyor. Sigorta şirketleri Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik’te belirtilen basamak ve oranlara göre hasarsızlık indirimi veya prim artırımı uygulaması yaparlar. İşleten sıfatıyla ilk kez trafiğe çıkacaklar için dördüncü basamaktan prim uygulanır. 

6- Çekilen römork hasar görürse ödeme yapılır mı? 
Evet, çeken aracın trafik sigortası araca bağlı çekilen römork, yarı römork veya çekilen diğer bir aracın neden olduğu zararları da kapsar. Ancak römorklar yolcu taşımada kullanılıyorsa, çeken araçtan ayrı ve özel şartlar içeren ek bir sorumluluk sigortası yaptırmaları gerekir. 

7- Zorunlu Trafikte taksit var mı? Taksit bitmeden kaza olursa ödeme yapılır mı? 
Sigorta bedeli poliçe düzenlenince peşin olarak ödenir. Ancak taraflar sigorta priminin en az dörtte biri poliçenin teslimi karşılığında peşin olmak koşuluyla taksitli ödemeyi kabul edebilirler. Bu takdirde sigortacı prim ödenmemesi sebebiyle sahip olduğu sözleşmenin feshi hakkından vazgeçmiş sayılır.

8- Zorunlu trafik sigortasını yaptırmamanın cezası ne? 
Sürücüler sigorta sözleşmesini bitim tarihi itibariyle yenilemekle yükümlüdür. Sigortasız araçlar yakalandıklarında trafikten men edilir ve para cezası uygulanır. Araç işleteninin sigorta sözleşmesinin bitim tarihinden itibaren yenileme işlemini gerçekleştirmediği her 30 gün için müteakip sigorta sözleşmesinde prim, yüzde 50 ile sınırlı olmak üzere yüzde  5 ilave edilerek hesaplanır. trafik sigortası  bulunmadığı tespit edilirse, aracınız trafikten men edilir ve para cezası uygulanır. Sigortası olmayan aracın muayenesi de yapılmaz. 

9- Tamirhanede kaza olursa kim öder?
Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunan teşebbüslere, gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması amacı ile bırakılan aracın sebep olacağı zararlar teminat kapsamı dışında olup, motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların sorumluluklarını sigorta ettirmeleri zorunludur. 
Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanların teminat ve primleri ile ilgili bilgiler Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik’te ayrıca açıklanmıştır.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak