• $32,3748
  • 34,9948
  • 2325.53
  • 9083.31
10 Aralık 2010 Cuma 08:27 | Son Güncelleme:

Önce evlilik sertifikası sonra nikah masası

Önce evlilik sertifikası sonra nikah masası

'Evlilik Vizesi' projesini hayata geçiren Evlilik Danışmanı İnci Yeşilyurt, Gaziosmanpaşa'da nikah için belediyeye başvuran çiftlere önce bir seminerle mutlu evliliğin sırlarını anlatıyor.

Yıllardır evli ve evlenmek üzere olan çiftlere yardımcı olan Evlilik Danışmanı İnci Yeşilyurt, tüm bu tecrübelerinden evlenmek isteyen herkesin faydalanması ve boşanma oranlarının düşmesi için Türkiye'de bir ilke imza atarak 'Evlilik Vizesi' projesini hayata geçirdi. İlk olarak Gaziosmanpaşa Belediyesi'yle yürütmeye başladığı bu proje kapsamında yeni evleneceklere seminer veren Yeşilyurt, tüm İstanbul hatta Türkiye çapında seminerler vermeye hazırlanıyor.
Yılda 300 çiftin sorunlarını dinleyen Yeşilyurt, 'Hangi kültürden gelirse gelsin hemen her çiftin yaşadığı sorunları biliyorum ve bu tecrübelerimi yeni evlenecek çiftlere aktarıp mutlu yuvaların kurulmasını istiyorum' diyor. Büyük ilgi gören ilk seminerden sonra, ikincisi 25 Aralık'ta gerçekleştirilecek. 'Evlilik Vizesi' projesiyle boşanma oranlarını düşüreceğine inanan ve bu vizeyi yasalarla zorunlu hale getirmek için çalışan İnci Yeşilyurt'la projenin ayrıntılarını konuştuk. 
- 'Evlilik Vizesi'nin uygulandığı Gaziosmanpaşa Belediyesi'yle nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?
Yaklaşık bir yıldır 'Evliliğin Püf Noktaları' adı altında, ilçe sınırları içinde oturanlara yönelik evlilikte yaşanan problemler ve çözümlerini içeren eğitimler veriyorduk. Amacım, evlilik içinde yaşanan tüm iletişim problemlerine çözümler üretmek ve 'Evlilik Vizesi' projesi uygulandığı takdirde başarısının ne olacağını gözlemlemekti. Katılım ve sonuçlar beklediğimiz başarıda olunca da 'Evlilik Vizesi' projesini hayata geçirdik. Evlenmeye karar veren çiftlere nikah kıyılmadan önce eğitim veriyoruz. Böylece, çiftler düğün anından itibaren kurdukları ailenin yaşayabileceği iletişim problemleri ve çözümleri hakkında bilgi sahibi olmalarının yanında, sağlıklı aile yapılarını korumaları için görev ve sorumluklarını da öğreniyorlar. 'Evlilik Vizesi' Türkiye'de boşanmaların azaltılması yolunda atılan ilk ve en önemli adımdır.  

SADECE SEVGİNİZE GÜVENMEYİN
- Seminerde çiftlere neler anlatıyorsunuz?
Düğün salonundan başlıyoruz. Genç çiftlerin, yıllar sonra bile problem olabilecek 'misafirler nasıl ağırlanacak'; 'kim nereye oturtulmalı'; 'misafirleri kimler karşılamalı'dan tutun da takı merasiminde dikkat edilmesi gerekenlere kadar ilk andan itibaren bilgili yaklaşmalarını sağlıyorum. Ayrıca çalışan veya çalışmayan eşlerle ilgili ayrı ayrı olmak üzere, sabahtan akşam yatana kadar gün içinde kadınla erkeğin görev ve sorumlulukları, aileler arası iletişim, ilgi, anlayış, güven, fedakarlık, sadakat ve aşk ana başlıklarında tüm bilgi ihtiyaçlarını karikatürler eşliğinde sunuyorum. 
- Türk toplumunda evlilik hayatında en çok yaşanan problemler nelerdir?
En büyük problem konuşarak anlaşamamak. Ayrıca, çalışan kadınlara yüklenmek istenen 'mükemmel kadın' imajı. 'Çocuk da yaparım, kariyer de' safsatası. Aynı evde iki kadın veya iki erkek gibi tartışmak. Sorumlulukların net bilinmemesi. Çalışmayan kadının evindeyse, erkeğin kadını hiçbir işe yaramayan yük olarak görmesi, böylece duygusal ve sözel şiddet uygulanması.
- Kadın ve erkeğin yanlışı nedir?
Evlenmeden önce yapılan en büyük hata sadece sevgilerine güvenerek evlenmeye karar vermek. Yaşanılan problemleri 'evlenince düzelir' düşüncesi ile örtmek. Önce saygı kaybediliyor. Saygı kaybedilince ardından domino taşı gibi ilgi, anlayış, fedakarlık yıkılıyor. Sonuçta evlenmeyi bilmiyoruz. Bu yüzden 'Evlilik
Vizesi'ni başlattım. Amacım, tüm Türkiye'de yaygınlaştırıp hükümetin dikkatini çekerek, kanunlaştırabilmek. Böylece, şu anda yıllık ortalama 93 bin civarı olan boşanma sayısını aşağılara çekebilmek.

SONUÇ HAYAL KIRIKLIĞI OLMASIN
- Türkiye'de evlilikler kendi anne-babasından gördükleri ve öğrendikleriyle mi yürütülüyor?
Kişi önce ailesinden, sonra da yakın çevresinden gördükleri ve kendi hayal dünyasında bekledikleriyle evleniyor. Sonuç: Hayal kırıklığı! Verdiğim eğitimin hiçbir yerde bulunamayacak olmasının en önemli nedeni toplumun ihtiyaç ve beklentilerini çok iyi bilmem. Her yıl ortalama 300 ayrı ailenin iletişim problemini çözmeye çalışıyorum. Aileler, yörelere ve eğitimlere göre ne kadar farklı olursa olsun, örf ve adetlerin kaynaklarına kadar vakıf olduğumdan, bir ailenin yaşantısı boyunca karşılaşabilecekleri tüm iletişim problemlerini analiz ediyorum.
- Bu seminerden sonra çiftlerin evliliğinde neler değişecek?
Birçok ailede duygusal ve sözel şiddet yaşanırken onlar yaşamayacak. İlgisizlik birçok kadının ortak derdiyken bu gençlerin öyle bir problemi olmayacak.

EVLİLİK VİZESİ ZORUNLU OLMALI
'Evlilik Vizesi' projesinin boşanmaların azaltılması için devlet tarafından zorunlu tutulması gerektiğini belirten İnci Yeşilyurt, ilginç bir örnek veriyor: 'Uygulandığı ilk aylarda kan testi yaptırmanın evlilik için gereksiz olduğu düşünülüyordu. Ama bugün görüldü ki, doğum sonrası problemler azaldı. Evlilik Vizesi de boşanmaları azaltmak için şart.'
Yaşanılan iletişim problemlerinin çözümü hakkında yeterli bilgiye sahip olunamadığında çaresizlik neticesinde, yuvaların yıkıldığını anlatan Yeşilyurt, bu projeyle boşanma oranlarının yüzde kaç düşürülebileceğini sorduğumuzda 'Evlilik Vizesi ile boşanmaları yüzde 1 bile azaltsak 1.000 çifti kurtarmış oluruz. Değmez mi?' diyor.

AYSUN ÖZ KAŞİ
aysun.oz@aksam.com.tr

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı