Aksam.com.tr - 27.05.2012, 13:17
15 Şubat 2012 Çarşamba - 
Akşam | KÜLTÜR SANAT
Müzeler artık gezilmeyecek 'yaşanacak'

Müzeler artık gezilmeyecek 'yaşanacak'

''Ankara Müzelerinde İnteraktif uygulamalar'' Projesi kapsamında, ziyaretçiler, Etnografya Müzesi'nde dijital dürbün sayesinde eski Ankara'yı görebilecek, Gordion Müzesi'ndeki tümülüsü içine girmeden inceleyebilecek.

Devlet Resim ve Heykel Müzesi'ni ziyaret eden çocuklar, interaktif ekranlar aracılığıyla kendi heykel ve seramiklerini oluşturacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) Müdür Yardımcısı İnanç Özçakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'nın turizm alt yapısının geliştirilmesi, turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilir bir turizm kenti haline gelmes için ''Ankara Müzelerinde İnteraktif Uygulamalar'' adlı bir proje hazırladıklarını söyledi.

Ankara Kalkınma Ajansına sunulan projenin, Ajans'ın Mali Destek Programı kapsamında sıralamada ikinci olarak en başarılı projeler arasında yer aldığını anlatan Özçakmak, ''Proje, Ankara'da kent ve kır, doğa, kültür ve inanç turizminin farklı boyutlarıyla ele alınarak yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi ve etkili tanıtım çalışmalarının yapılması, hizmet kalitesinin iyileştirilmesi ve turizm faaliyetlerinin dört mevsime yayılmasını hedefliyor'' dedi.

Ankara Kalkınma Ajansı desteğiyle DÖSİMM, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile TÜRSAB tarafından yürütülecek proje kapsamında, Ankara'daki 4 müzeye interaktif uygulamalar yerleştirileceğini belirten Özçakmak, bu müzelerin Gordion, Etnoğrafya, Devlet Resim ve Heykel ile Cumhuriyet Müzeleri olduğunu bildirdi.
        
-''İnteraktif uygulamalarda müzelere göre çeşitlilik sağlanacak''-
        
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte müze ziyaretçilerinin algısını artırmak amacıyla yola çıkıldığını ifade eden Özçakmak, ''Projenin başlıca hedefleri arasında öncelikle müze ziyaret kalitesini sadece Türkiye'de değil dünyada örnek gösterilecek seviyelere çıkartabilmek, Müzelere gelen ziyaretçi sayısı ve ziyaretçilerin kalış süresini artırarak daha verimli hale getirilmesini sağlayabilmektir'' diye konuştu.

İnteraktif uygulamalarda, müzelere göre çeşitlilik sağlanacağını belirten Özçakmak, şu bilgileri paylaştı:

''Örneğin Devlet Resim Heykel Müzesi'ne interaktif kitap yerleştirilerek, eserlerin katalog şeklinde görülmesi ve resimler hakkında bilgi edinilmesi sağlanacak. Yine bu müzeye yerleştirilecek interaktif ekranlarla çocukların kendi heykellerini ve seramiklerini oluşturması ve ilgi düzeylerinin arttırılması sağlanacak.
 
Gordion Müzesi'nde kullanılması planlanan ekranlar sayesinde, ziyaretçilerin girip görmesinin mümkün olmadığı tümülüsü bulundukları yerden görmelerine olanak verilecek.

Etnografya Müzesi'ne yerleştirilecek dijital dürbün sayesinde noktasal tanıtım yapılacak ve ziyaretçilerin eski Ankara'yı görmeleri sağlanacak.

Cumhuriyet Müzesi'nde ise çocuklara yönelik interaktif uygulamalarla Cumhuriyet'in kurulduğu tarihleri ve Meclis'in çalışmalarını daha katılımcı ve kalıcı şekilde öğrenmeleri sağlanacak.''
 
 Özçakmak, bu ve benzer sistemlerin müzelerde kullanılmasının etkisinin analiz edileceğini, sonuçlar doğrultusunda müzelerin etkinliğinin arttırılmasına yönelik öneriler geliştirileceğini kaydetti.

Projenin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. (AA)



FACEBOOK İLE YORUM YAZ | Facebook hesabınızla üye olmadan yorum yazın

YORUM YAZ
BU HABER İÇİN HENÜZ YORUM EKLENMEMİŞTİR.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan AKŞAM ve aksam.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
DİĞER KÜLTÜR SANAT HABERLERİ
FOTO & VIDEO GALERİ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün karikatürü
AKŞAM ÖZEL RÖPORTAJ
Futbolda şiddetin temelinde ataerkil değerlerimiz var
Futbolda şiddetin temelinde ataerkil değerlerimiz var
Sporda şiddet konusunda yaptığı çalışmalarıyla tanınan Doç. Dr. Nefise Bulgu 'Olayı tek bir nedene bağlamak doğru değil' diyor ve ekliyor: 'Sporda şiddetin erkeklikle, ataerkil değerlerle bağlantısı var. Şiddet ve spor erkekliğin meşru alanı. Bu geçmişten beri böyle. Günümüz futbol tribünlerinde, sahalarında ataerkil ilişkiler sergileniyor. Çünkü sporda şiddet erkek kimliğini yansıtıyor. Yükselen milliyetçilik de bu şiddeti bir erkek eylemi olarak meşrulaştırıyor'