




















MHP'yi şok eden Öcalan iddiası
Genel Kurul'da "Oslo görüşmeleri" üzerine başlayan tartışmalar MHP'nin ortağı olduğu ANASOL-M Hükümeti döneminde de devletin Öcalan'la görüşme yaptığını ortaya çıkardı.
BDP'li Hasip Kaplan, görüşmeye avukat olarak bizzat şahit olduğunu açıklarken, AK Partili Ömer Çelik "Bu MHP'nin tezlerini sarsar" dedi. Devlet görevlilerinin görüşme sonrası Öcalan'ın el yazılı notlarını MHP'li bakanlarla da paylaştığı belirtiliyor.
MİT Kanunu'na ilişkin değişiklik Genel Kurulu'da görüşülürken MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile BDP'li Hasip Kaplan'ın tartışmaları ANASOL-M Hükümeti döneminde devletin Öcalan'la yaptığı görüşmeleri deşifre etti. Kaplan, 99'daki görüşmelere avukat olarak bizzat şahit olduğunu açıkladı. Genel Kurul'daki "Öcalan'la görüşme" tartışması şu şekilde başlamıştı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, devletin 1999'dan beri Öcalan'la görüştüğünü ve ihtiyaç olursa görüşmelerin süreceğini söyledi.
VURAL İTİRAZ ETTİ
Ergin'e tepki gösteren MHP'li Oktay Vural, "Koalisyon hükümeti döneminde İmralı ile müzakere, diyalog ile ilgili siyasi anlamda görevlendirme olduğunu iddia eden varsa, burada açıklamak şeref ve haysiyet sorunudur" ifadelerini kullandı.
GÖZLERİMLE GÖRDÜM
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan bunun üzerine söz alarak Vural'ı yalanladı. Kaplan, "Koalisyon hükümeti döneminde, 99 yılında görüşmeler yapıldı. Gözlerimle gördüm. Yani şimdi, ben avukat olarak gözlerimle gördüm. Oralara giden, görüşen memurlar, istihbarat, hepsi, hükümetlere bağlı değil mi?" ifadelerini kullandı.
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da 1999'daki görüşmeleri doğrularken bu görüşmeler sonrasında PKK'nın silahlı militanlarının ülke dışına çıkıp idam cezasının kaldırıldığını ileri sürdü ve "Bu görüşmeler İmralı'da yapılmıştır" dedi.
ÖMER ÇELİK: TEZLERİ SARSILIR
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, tartışma sonucu deşifre olan görüşmeler için dün Twitter'da şu değerlendirmeleri yaptı: "İlginç bir tabloyla karşı karşıyayız. Terörle sıfır soruna diyerek, demokratik yaklaşımı mahkum etmeye çalışan refleksin başka yüzü çıktı ortaya. Nitekim Ergenekon sanığı bir orgeneralin, Öcalan'ın teröristleri ülke dışına çıkarması sırasında bir kısmı içerde kalsın, lazım olur dediği ortaya çıkmıştı. Çünkü MHP sıfır terör sonucuna terörle mücadele sonucunda ulaşıldığını iddia etti şimdiye kadar. Ama bir müzakere olduğu ortaya çıkıyor. Bu durum MHP'nin biz iktidardan ayrılırken ülkeyi sıfır terörle teslim ettik tezini sarsacak derecede. Ayrıca Bahçeli'nin, Öcalan'ın idam edilmemesi protokolüne imza atmasının bu görüşmeler neticesinde olduğunu söylediler."
MHP’Lİ VURAL: “MHP’NİN PKK İLE GÖRÜŞTÜĞÜ İDDİASINI İSPATLAMAYAN ŞEREFSİZ, ALÇAKTIR”
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP’nin iktidar ortağı olduğu dönemde de PKK ile görüşmeler yapıldığını iddia eden AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’i “hedonist” (Hazcı) olarak nitelendirdi, “Bunu ispat etmeyen şerefsizdir ve alçaktır” dedi.
-MHP’li Vural tutuklu milletvekillerinin maaşlarının ödenmesiyle ilgili, “Bizim milletvekilimiz Engin Alan Bey Meclis’ten alacağı paraların peşinde değil, egemenliğini kullanmak istiyor, ‘Beni millet seçti ama milletin sesi olamıyorum’ diyor. Mesele maaş meselesi değil” dedi.
MHP’li Vural Meclis’te düzenlediği basın toplantısında MİT Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören teklifin görüşmelerinde terörle mücadele konusunda devletin kurumlara verdiği görevin “namusluca, yüreklice” açıklanması için kapalı oturum yapılmasını önererek “Hodri meydan” dediklerini, ancak AKP’den bir kişinin yüreklice kalkıp terörle mücadele konusunda devlete nasıl bir görev verildiğini açıklayamadığını söyledi. Vural, “AKP devlete verdiği görevi açıklayamayacak kadar korkaktır” dedi.
PKK-KCK-BDP ile AKP’nin girdiği kirli pazarlıkların ortaya çıktığı dönemde bu çamurun MHP’ye de bulaştırılmak istendiğini ileri süren Vural, MHP’nin iktidar olduğu dönemde de görüşmeler yapıldığı iddialarına tepki gösterdi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in bu yöndeki açıklamalarını, "hazzın mutlak anlamda iyi olduğu" üzerine kurulu felsefi görüş’ün adı olan hedonizme benzeten Vural, “Hedonist Ömer Çelik. PKK’nın muhatap alınmasından, KCK’nın paralel devlet kurmasından zevk alıyor” dedi.
“AKP kılavuzu”nun BDP’lilerin söyledikleri ile MHP’ye vurmaya çalışmasını “Rol paylaşımı” olarak nitelendiren Vural, “AKP-BDP’nin borazanı olmuş. Aynı sudan içmişler bunlar. BDP ile danışıklı dövüş içine girdikleri açık” dedi. “MHP’nin de içinde olduğu koalisyon döneminde PKK ile görüşüldü” denilmesini sert dille eleştiren Vural, “AKP’yi milletten saklamak için, bu açıkçası dilim varmıyor ama iftira ve fitneleri kullanacak seviyeye gelinmişse bilin ki AKP suçüstü yakalanmıştır” dedi.
“AKP’nin kılavuzları”na seslendiğini ifade eden Vural Başbakan Erdoğan’ın terör örgütüyle müzakere yapıldığı iddialarının ortaya atıldığı dönemde söylediği sözlere atıfta bulunarak, “Bunu ispat etmeyen şerefsizdir ve alçaktır” dedi.
Siyaseti namus ve şeref meselesi kabul ettiklerini, namus ve şerefi kürsülerde bırakıp gidenlerden olmadıklarını söyleyen Vural, “İmralı sorgulama sürecini saptırarak bugün battığı bataklıkla ilişkilendiriyorlarsa bu çaba ıslak imzalı belgelerin ortaya çıkmasını engellemek içindir” dedi.
-AKP’Lİ BAHÇEKAPILI İLE BDP’Lİ SAKIK ARASINDAKİ DİYALOG-
MHP Milletvekili Sadir Durmaz da basın toplantısında MİT teklifinin görüşüldüğü Genel Kurul toplantısında şahit olduğu bir olayı “AKP-BDP” arasındaki rol paylaşımını göstermek için açıklamak istediğini söyledi. Durmaz, AKP Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın BDP Muş Miletvekili Sırrı Sakık’ı içeriye davet edip bir süre görüştüğünü, bu görüşmeden sonra da Sakık’ın MHP’nin de bu görüşmeleri yaptığı yönünde bir konuşma yaptığını söyledi.
MHP’li Vural’a AKP’nin eğitim sistemiyle ilgili yeni teklifi nasıl değerlendirdiği soruldu. Zorunlu eğitimin süresinin arttırılmasını ve niteliğinin de değişmesi gerektiğini savunduklarını belirten Vural, ayrıntıların komisyon çalışmaları sırasında ele alınacağını söyledi.
-“MESELE MAAŞ MESELESİ DEĞİL”-
Meclis Başkanlık Divanı’nın tutuklu milletvekillerinin maaşlarının ödenmesiyle ilgili kararını da değerlendiren Vural, “Bizim milletvekilimiz Engin Alan Bey Meclis’ten alacağı paraların peşinde değil, egemenliğini kullanmak istiyor, ‘Beni millet seçti ama milletin sesi olamıyorum’ diyor. Mesele maaş meselesi değil. Son yasayı da dikkate aldığımızda seçilmişlerin önünü açmak AKP’nin vicdan ve haysiyet borcu olmuştur. Onlar da hak ederek maaşını almak istiyor. Engin Alan da burada birileri gibi bir yerlerde yorum yaparak değil, demir parmaklık arkasında durarak değil burada çalışarak maaşını hak etmek istiyor” dedi.
-MİT TEKLİFİ YEŞİL’İ DE KURTARACAK İDDİASI-
Vural, MİT Kanununda yapılan değişikliğin Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve bazı eski MİT’çilerin soruşturulmasını da engellediği yönündeki haberle ilgili “Artık kamu görevlilerinin bulaştığı her bir olayda Başbakanın izni alınması gerekli olacak. Bu da hukuk dışı eylemlerin sorgulanmasının önünü kesen ve kamu görevlilerini hukuk dışı eylemlere iten hukukun üstünlüğünü değil hükümetin üstünlüğünü öngören rejimin kurulması, suçu ve suçluyu himaye etmektir. Oysa kamu görevi dışında suç işleyenlerin bu suçunu takip konusunda böyle bir zırh olmaması gerekiyor” dedi.
ANKA
Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan AKŞAM ve aksam.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.































