• $32,3844
  • 35,0935
  • 2326.34
  • 9072.8
20 Temmuz 2014 Pazar 02:06 | Son Güncelleme:

Şarkılarım hep beni yaşatacak

Şarkılarım hep beni yaşatacak

‘Mankenden şarkıcı olur mu?’ polemiğinin ilk ‘olur’u Soner Arıca yeni projesi ‘İyisi Geliyor’la sevenleriyle buluşuyor… 1992 yılında yayımladığı ‘Bir Umut’ adlı albümünden bu yana tam 22 yıl geçmiş… Arıca’yla bu 22 yılı, müzik sektörünü, şarkılarını ve planlarını konuştuk… İşte ‘zamansız şarkıların yaşsız adamı’yla yaptığımız keyifli sohbet…

Pınar BİLAÇ

Projenin hazırlık sürecinden biraz bahsedebilir misiniz?
Şarkının doğuşu çok enteresan. Hiç planlanmış bir şey değildi. Başka arkadaşlara şarkı hazırlarken bu şarkı da var dedim. Stüdyoda demo’sunu çıkarırken herkesten aynı şeyi duydum; ‘Bu şarkıyı niye çıkarmıyorsun’ diye. Enerjisi de olan bir parça. Sanal şarkı nasıl gidiyor, nasıl indiriliyor, nasıl takip ediliyor hiç bilmediğim şeyler. Madem böyle bir şeye yeltendik şarkının sözüne değil de sound’a yönelelim dedim. Bu kararla yola çıktık. Biz aslında kendi aramızda eğleniyor gibiydik ve birden şarkıyla baş başa kaldık. Şarkı şekillendikçe stüdyoya her gelen müthiş bir şarkı olduğunu ve bende olduğu için çok farklı gözüktüğünü söylediler. Zaten yeniliklere kapalı bir adam değilim ama genel algımı bozacak bir şey yapmam. Yine yaptığım bana yakışacak bir proje olmalı ki bundan eminim. 

Geçen yıl bir albüm, peşinden yeni  bir single…
Benim şarkılarım zamansız şarkılar. Şarkılarımın en yenisi 8 sene öncesine ait ama aynı tazeliklerini koruyorlar. Hiçbir şarkım değerini kaybetmedi bu zamana kadar. Şöyle bir örnek vereyim,  Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde konser verdim. ‘Beni Bırakma’ şarkısını marş gibi söyledik. İnanılmaz bir duyguydu ve gözlerim dolmuştu. Sonra onlardan rica ettim tekrar yapabilir misiniz diye (gülüyor). Şarkılar ezberlenebilir bu doğal bir şey ama yeni jenerasyon şarkıyı baştan sona o kadar bilmeleri ki şarkı öyle basılı ortamda olmadığı halde. Slow bir şarkı yaptığımda ‘Deniz Gözlüm’ ve ‘Bu mu Sevda’ ile mukayese ediliyor. O zaman yeni mi yaptım 10 sene önce mi yaptım belli olmuyor. O yüzden bu sıçramaya ihtiyacım vardı. Stüdyoda hep şunu söyledim, ben şarkı çıkarmak istemiyorum, şarkı bana geliyor. Şarkıya yapacaksak bu farklı olsun şeklinde yaklaştım.

Dünyada uzun zamandır devam eden single, hayatımıza yeni yeni oturuyor. Uzun süren albüm çalışmaları yerine ara ara single yapmak daha rahat değil mi?
Bu işte şöyle bir mantık var. Single yaparken daha az enerji harcıyorsun her anlamda. Fakat çok bana göre değil. Çünkü ben mutfak işini daha çok seviyorum. Şarkı doğarken orada bulunmam gerekiyor. Bu moda oldu diye asla yapmadım.  Yani yanına koyabileceğimiz başka şarkımız yoktu. Biraz duygusal olarak da hemen stüdyoya girebilecek bir dönemde değildim. Bir önceki albümü yeni çıkardık malum. Açıkçası bu yazı biraz daha sakin geçirmek istedim. Şarkının gördüğü ilgi yüzünden 2 versiyonunu daha yapıyoruz. Bunların yanına daha önceden seslendirdiğim 3 tane şarkının da dans versiyonunu ekliyoruz. Çünkü tek şarkılık albümler bana göre değilmiş. Bu şarkıyı bir konsept olarak nasıl hissediyorsunuz? Tüm mesele bu. 

HANDE YENER KADAR RADİKAL OLAMAM
 
Bu projedeki  müzikal  farklılık radikal bir değişiklik mi?
Mesela Hande Yener’in sesini, şarkıcılığını çok beğeniyorum ama ben onun kadar büyük bir radikal değişiklik yapmam. Bunun şöyle sebebi var; öyle şarkılar var ki benim geçmişimde, eminim ki çıktığım yerlerde benden ‘Deniz Gözlüm’ü isteyecekler.  Sanıyorum bu geçiş o kadar radikal değil ama hiç geri adım atmadan devam edeceğim. Elektronik müzik bundan sonra hayatımda hep olacak. 
 
Önümüzdeki albümde tarz konusunda birbirinden farklı ‘Soner Arıca’lar görecek miyiz?
Yani görebiliriz tabii ki. Çok iyi bir soru sordunuz. Biz gece gündüz bu işi düşünüyoruz. 2015’in ilk aylarında bir albümüm olacak. Onun için şarkılar tasarlamaya başladım şimdiden. Yan yana nasıl dururlar, aynı albümde mi olmalılar yoksa aynı dönemde iki farklı albüm formatında mı olmalılar diye. Sanırım bunu eğer ki trafik şaşmazsa ekim ayı gibi slow şarkı yapacağım. Ancak şöyle de bir durum söz konusu, aynı slow parçanın bir de elektronik alt yapılı olanını koymayı düşünüyoruz. Bunu dinleyiciyi tartmak için değil, kendimi o şarkının içinde nasıl hissettiğimi görmek için yapacağım. Yani anlayacağınız albümdeki bu karışıklığı biraz da zaman gösterecek gibi duruyor. 

BU ŞARKININ ENERJİSİ BANA İYİ GELDİ
 
Bu değişikliğinizle hayran kitlenizin azalmasından korktunuz mu?
Hayran kitlesinin de zevkleri değişebiliyor zaman içerisinde. Beni 15 yıl önce severek dinleyen insan şu an belki de haz etmiyor benden. Kalbimle ve hislerimle oradayım. Çok az yanıldım bu zamana kadar. Bu elektronik müziği yapıyoruz ama acaba ben onu hissedebiliyor muyum? Hissettim ve yaptım. O yüzden o radikallikten korkmuyorum. Belki bu değişimle birini kaybedeceğim ama yeni birini de kazanmış olacağım. Öyle de bir durum var. 3 gün sonra bu şarkıya nasıl bakacakları önemli benim için. Bugün 14 yaşında biri o şarkıya sözleri yüzünden bayılabilir ama 25’ine geldiğinde o şarkıyı hatırlamayacaksa çok kıymeti yok. O yüzden bu anlam da çok korkmadım. Kendimi iyi hissetmediğim bir süreçten geçiyordum. Bu şarkının enerjisi bana çok iyi geldi. Bizim de istediğimiz şey buydu zaten. Şarkım hedefine ulaştı gibi hissediyorum. 
 
Bu single ‘ben buradayım’ demek için miydi?
Bire bir değil şarkı bittikten sonra ‘ben buradayım’ lafı doğru olabilir. Ben düşünmedim ama arkadaşımız Candar şarkıyı mix’ledikten sonra, ‘Bu şarkı ne oldu biliyor musun Soner?’ dedi, neymiş dedim, ‘Artık ben buradayım diyorsun’ dedi. Benim çıkış noktam kesinlikle bu değildi ama ona hizmet ediyor şu an. Ben artık şarkı yapmasam da bana bir şey olmaz. Şarkılarım beni hep yaşatacak. 
 
‘Romantik Şarkıların Adamı’ tacınızı devredebileceğiniz birileri var mı?
Benim jenerasyonumda da 4 kişi vardı Romantik adam olarak adlandırılan. Bana göre Yaşar’dı. O yüzden şu döneme baktığımda Yalın ve Mustafa Ceceli’de o ışığı görüyorum. Ancak romantiklik sadece şarkıyla olmuyor. Kişinin nasıl durduğu da çok önemli. 

BENGÜ ŞARKILARIMI SÖYLESİN İSTERİM    

Yeni şarkılarınızı yakın zamanda başka şarkıcılardan duyacak mıyız?
Yeliz’e iki şarkı yaptık. Semiha Yankı’ya çok ilginç bir şarkı yaptım. O da benim çizgim dışındaydı (gülüyor). Benim imzamı görünce herkes çok şaşıracak. Yıldız Kaplan için de 2 adet şarkımız var. Ancak kafamda Aşkın Nur Yengi için bir şarkı yapmak var. Çok samimiyetimiz yok ama Bengü için bir şarkı yapmak istiyorum. Çünkü onun da sesi çok hoşuma gidiyor. Önümüzdeki yılın ortasıdan itibaren mikrofonun karşısından biraz uzaklaşıp müziğin mutfak kısmına geçmeyi düşünüyorum. Ama  2015 Ocak en geç Mart ayında 10 şarkılık bir albüm geliyor. Herkes hazırlıklı olsun (gülüyor).

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi