• $32,3311
  • 35,1033
  • 2296.47
  • 9052.72
14 Eylül 2014 Pazar 02:02 | Son Güncelleme:

Hesap kitap değil, müzik yapıyorum!

Hesap kitap değil, müzik yapıyorum!

Genç yaşına, müzik alanında üç albüm, edebiyat alanında üç kitap, üniversite birinciliği, radyo- TV- sinema yüksek lisansı, iletişim uzmanlığı, editörlük, radyo programcılığı, onlarca konser ve çevre projeleri sığdıran Aydilge, dizi müziklerini, sosyal sorumluluk projelerini, radyo programlarını, Kandemir Konduk ve Ayşen Gruda ile olan yeni tiyatrosunu ve geçtiğimiz günlerde çıkan yeni teklisi ‘Aşka Gel’i AKŞAM Life’a anlattı.

-Müzik hayatınız çocukluğunuzda TRT ile başlamış. Oradan buraya gelene kadar geçen zamanda yaşadığınız gelişim ve değişimi konuşarak başlayalım… Bir koltukta bu kadar çok karpuz nasıl birikti?

Hayat her zor geldiğinde karpuzu kesip yemeye kalkmazsanız birikiyorlar(gülüyor). Şaka bir yana, evet sekiz yaşında TRT Radyo Korosu sınavlarını kazandım. Koronun eğitimi gerçekten çok disiplinli ve ağırdı. Bazen saatlerce solfej yapıp, şan teknikleri ile boğuşacağıma, dışarı çıkıp arkadaşlarımla oyun oynamak isterdim. Ama şimdi iyi ki de o sınavı kazanmışım ve o eğitimi almışım diyorum. Her sene konserlerimiz olurdu. O şarkıları içeren iki de albümümüz kaydedildi. Stüdyoda kulaklığı kafama geçirip, mikrofonun karşısına geçtiğimde, kendimi Kaf Dağı’nda hissetmiştim. Hani tiyatrocular der ya sahne tozu yutmak diye, ben de orda mikrofonun tozunu yuttum galiba (Gülüyor). Ordan mezun olunca da aldım elime elektro gitarı, başladım kendi bestelerimi yapmaya. Evet elektro gitar! Çünkü o dönem 14 yaşında, tam bir rock tutkunu olmuştum.

- Akademik kariyeriniz Radyo-TV-Sinema üzerine. Müzikle devam etmeye nasıl karar verdiniz? Son dönemde Rock FM’de devam ettiğiniz radyo programınız bir hobi mi yoksa eğitimini aldığınız işi de ne olursa olsun yapmak istemeniz mi?
Aslında lisansım edebiyat üzerine, yüksek lisansım Radyo TV Sinema üzerine. Açıkçası ben sadece yapmak istediklerini yapmaya çalışan bir insanım. İşlerimi bir iş kadını ciddiyetiyle ama hobi neşesiyle yapmaya çalışıyorum. Çünkü şu hayatta işin ucunda ölüm varken, davet edildiğimiz ciddiyet, koca bir şaka! Dolayısıyla düşlerimi düşürmeye hiç niyetim yok. İster müzikle, ister yazılarımla, ister Rock Fm’de yaptığım programla olsun, içimdeki pozitif enerjiyi de mutlaka etrafa yaymaya çalışıyorum. Lütfen hayallerinizi unutmayın ve oyun oynamayı bırakmayın. 

- Ayrıca yazarlık kariyeriniz devam ediyor. Bu alandaki çalışmalarınız neler? Daha çok ne üzerine yazmayı seviyorsunuz?
İnsanın dış görünümünün, gerçekte kim olduğunun önüne geçtiği günümüz toplumunda, bize sürekli yetersiz olduğumuz ve ancak başkası gibi olduğumuzda tamamlanabileceğimizi, sevilebileceğimi söyleyen ve bunun için de sürekli bir takım ürünleri tüketmemizi salık veren bir sistemde yaşıyoruz. Kitaplarımdaki karakterler de pek çok genç gibi sürekli bir eksiklik ve yabancılaşma hissiyatı içerisindeler. Öykü kitabımda ise daha fantastik hikayeler var...

- Yaptığınız şarkılar, vokal tarzınız alışılmışın dışında. Sekiz yıl önce ilk albümünüz “yılın albümü” bile seçilmişti. Böyle bir başlangıç bekliyor muydunuz?
Aslında yılın albümü seçilsen ne olur, seçilmesen ne olur… Öyle değil mi? Önemli olan tek şey müzik... Geriye bir tek o kalıyor... Benim de bir önemim yok. Ben sadece aracıyım. 

- TV dizileri ve sinema filmleri için de müzik yapıyorsunuz. Yeni sezon için de çalışacağınız projeler var mı? Ekran önünü düşündünüz mü hiç?
Ekran önünde olmak tabii ki keyifli olabilir. Bir de tiyatro ile ilgili yeni bir gelişme var. Kandemir Konduk’un yazdığı Ayşen Gruda’nın  oynadığı bir tiyatro oyununda sahne alıp bazı şarkılarımı seslendireceğim  küçük bir rolüm de var. Sahnede şarkı söylemekten farklı olarak tiyatroda görev alacak olmak, hele böyle usta oyuncularla beraber olmak beni çok heyecanlandırıyor.

- Şarkıların video kliple değerinin değiştiğine inanıyor musunuz? Sizin klipleriniz için kriterleriniz neler?
Ben biraz kalp insanıyım. Bilinç, akıl, strateji pek geçmiyor benim yolumdan. Canımız o an nasıl çektiyse, gönlümüz nasıl dilediyse... Ama tabii ki zaten bestelerimi sözlerimi genelde ben yaptığım için kliplere de karışıyorum. Aşka Gel’de de karıştım. Çünkü aşkın doğal, makyajsız yaşanmasını istediğim için, bakir koylarda, açık havada çekilsin istedim klip. Manken ve modeller, muhteşem vücutlarıyla, bikinileriyle salınsınlar değildi derdim... Daha samimi, daha komünal, dostane bir atmosfer yaratmak, aşka çağırmaktı amaç... 

- Şarkının formu da alışagelmiş Aydilge tarzından biraz daha pop tınlıyor. Bu özel bir seçim mi? Daha önce bir Sezen Aksu şarkısını da coverlamıştınız. Piyasanın, dinleyicinin nabzını tutmak için bu bilerek yapılmış bir tarz kayması mı?

Ben müzik yapıyorum aslında hesap kitaptan ziyade. Ama tabii ki ne kadar çok insana ulaşırsam, o kadar mutlu olurumunu yaparken popüler olacağım diye kalitesiz işler yapmak istemem. Popüler kültürün tam orta yerindeyim, ama popülist  olmadan içinde kalabildiğim için de çok huzurluyum. Kendini entel ve alternatif diye nitelendirip içi boş işler yapan insanlardan olmaktansa, popüler kültürün göbeğinde kendi müziğimi yapmayı yeğliyorum. Popüler düşmanlığı yapmaya gerek yok, alternatif şakşakçılığı yapmaya gerek olmadığı gibi... İsimlere ve etiketlere takılmadan sadece güzeli alkışlasak, daha mutlu olmaz mıyız (Gülüyor).

 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'