• $32,3732
  • 34,9829
  • 2325.21
  • 9079.97
30 Kasım 2014 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Herkes bir pijamalı adam!

Herkes bir pijamalı adam!

İki perdelik ‘Pijamalı Adamlar’ tiyatroseverlere bol kahkahalı bir oyun sunuyor. İstanbul Meydan Sahnesi’nin sahnelediği Necmi Yapıcı’nın yazıp yönettiği ve rol aldığı oyunda Ceyhun Fersoy, Erdem Baş, Cem Aksakal, Murat Ergür, Faruk Sofuoğlu ve Ufuk Yapıcı sahne performanslarıyla göz dolduruyor. Yoğun ilgi gören oyunun oyuncularıyla nam-ı diğer ‘Pijama Adamlarla’ buluştuk ve kabarelerini konuştuk.

SAMET ADAY

‘Pijamalı Adamlar’ projesi nasıl ortaya çıktı?
Necmi Yapıcı: 4 sezondur ‘Benimle Delirir misin?’ oyununu oynuyorduk. Daha sonra bir kabare yapmaya karar verdik. Önce ismi belirledik daha sonra konusu üzerinde konuştuk. Konuşmalar neticesinde hayat koşullarından delirmiş insanların bulunduğu bir tımarhane koğuşunu işlemekte karar kıldık. Böylece İstanbul Meydan Sahnesi olarak her tiyatroyu bir tımarhane haline getirmeye başladık. 

Türkiye dışında bir de Avrupa serüveniniz var. Avrupa’da nasıl karşılıyor insanlar sizi?
Faruk Sofuoğlu: Yedi yıldır var olan bir tiyatroyuz. Bunun dışında Avrupa’da en çok oyun oynayan tiyatroyuz. Harika bir izleyici kitlemiz var. Bu durumdan oldukça memnunuz. 
Necmi Yapıcı: Türkiye’deki ilgi kimi zaman istediğimiz düzeyde olmayabiliyor. Özel tiyatroların en büyük sorunu sahne. Bizim de zaman zaman sahne sıkıntısı yaşadığımız oluyor. Ancak bizim izleyicimiz bir oyunu en az 3-4 kez izlediği için bu sorunu da böylece ekarte etmiş oluyoruz. Bazen gişeye bizzat geçip bilet sattığımız oluyor.

HALKTAN KOPTUĞUNUZDA SANATÇI KİMLİĞİNİZİ KAYBEDERSİNİZ 

Genellikle hep kabare ve komedi ağırlıklı oyunlar sahneleniyor. Bir gün aynı kadroyla bir drama yapmayı düşünür müsünüz?
Faruk Sofuoğlu: Herkesin iyi olduğu işler var. Biz komediyi iyi yapıyoruz. Bir tiyatro oyununu iki saat boyunca izliyor ve saatinize bakmıyorsanız zaten söylenecek çok fazla bir şey yoktur. İzleyiciden aldığımız tepkilerden sadece biridir bu. Şimdi insanlar bize böyle tepkilerle geliyorken, hadi drama yapalım arkadaşlar demek çok gereksiz bir manevra ve tercih olur. 

Zaman zaman pijamalarla sokağa indiğiniz, halkla iç içe olduğunuz ve onlarla kucaklaştığınızda söyleniyor. Literatürde yaptığınız işin adı kabare ancak siz bu işe tam olarak ne ad veriyorsunuz? 
Cem Aksakal:  Halk tiyatrosu. Eğer bunu tek bir cümleyle özetleyecek olursak ve bunun tek bir adı olabilir kabare dışında o da halk tiyatrosudur.
Ceyhun Fersoy:  Sahnedeki izleyici aynı zamanda sokaktaki insan. Dolayısıyla iyi tepkilerle karşılaşıyoruz. Jargona girmiş klişe bir tabirle; ‘İnsanlar bizi bağrına basıyor’. Onların içinde olmak, çok güzel bir duygu. Pijamalarımızı giyip sokağa çıktığımızda insanlar bizimde onlardan biri olduğumuzu anlıyor. Televizyonlarda ya da tiyatro sahnesinde olmak sizi halktan kopartmamalı. Halkla aranıza mesafe koyduğunuzda sanatçı kimliğinizden uzaklaşmaya başlarsınız.
Erdem Baş: Oyunlarında halkın sorunlarını, rüyalarını, hayallerini, duygularını sahnelemeye çalışan bir oyuncu topluluğunun onlardan uzak olması düşünülemez.

TİYATRO SEYİRCİSİ YETİŞTİREN TEK ADAM NEJAT UYGUR’DU 

Peki bu oyunu ya da projeyi ekranlara taşımayı düşünüyor musunuz?
Faruk Sofuoğlu: Yazan- Yöneten Necmi... O konuşsun...
Necmi Yapıcı: Bu çok ayrı bir iş. Prodüksiyon gerekiyor. Aslında en çok istediğimiz şeylerden biri bu. Oyun henüz çok yeni. 6-7 tane skeçle Türkiye ve Avrupa’yı geziyoruz. Ama ciddi bir teklif gelirse ve prodüksiyonu sağlam tutabilirsek neden olmasın?

İnsanlar oyun tercihlerini neye dayanarak yapıyor? 
Faruk Sofuoğlu: Günümüzde insanlar popüler kültürle bağlantılı olarak oyunculara bakarak tiyatroya geliyor. Televizyonun bizim işe doğrudan bir tesiri yok ancak ister istemez insanlar televizyonlarda gördüğü yüzlerin oyunlarını daha fazla tercih ediyor. Bu ülkede tiyatro seyircisi yetiştiren tek adam Nejat Uygur’du. Anadolu’yu karış karış dolaşarak insanlara tiyatroyu sevdirdi. Biz de ustamızın açtığı yoldan emin adımlarla ilerleme gayretindeyiz. Popüler kültürü ekarte edemeyiz belki ama insanlara tiyatronun aynı zamanda bir hayat okulu olduğunu anlatabiliriz.

Zaman zaman konuk oyuncularda alıyorsunuz oyunlarınız arasına...
Ceyhun Fersoy:  Çok güzel oluyor vallahi. Geçen sahnemize Hakan Yılmaz konuk oldu. Zaten oyunumuz izleyiciyle bütünleştiğinde kıvamını yakalıyor. Aslında herkes biraz pijamalı adam. Herkesin isyan noktasına geldiği şeyler var hayatında. Bunlar yani sahnedekiler isyan noktasını birkaç metre geçip deliren arkadaşlar. Arada tımarhaneye gelip gidenler olacak ileride. 

SANATÇININ EN BÜYÜK GIDASI ALKIŞ 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Faruk Sofuoğlu: İnsanları tiyatrolara davet ediyoruz. Tiyatroda hayat var. 
Cem Aksakal: Oyunumuzu izleyecek 1 milyonuncu kişiyle birlikte döner kesip, sokaklarda deliler gibi koşmak eğlenmek istiyoruz. Şaka bir yana ama bir sponsorumuz olsa her izleyiciye pijama üstü verebiliriz. İlgililere duyurulur.
Necmi Yapıcı: İnsanları tiyatroya ve salona sokmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu bir kültür misyonerliği aslında. İnsanların da bu misyona destek olması lazım. Destek istiyoruz. Sanatçının en büyük gıdası alkış. Çok şey istemiyoruz ki biz. Cem’e katılıyorum. Birlikte sokaklarda çılgınlar gibi koşabiliriz tıka basa bir salona oynanan bir oyunun ardından.
Ceyhun Fersoy: Bana söyleyecek bir şey bırakmadılar ki. Ben küstüm oynamıyorum. Şaka bir yana arkadaşlarıma katılıyorum. Filmler ve diziler bir gün biter. Tiyatro bakidir. Herkesi tiyatroya, tiyatrolara bekliyoruz.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür