• $32,3783
  • 34,9856
  • 2325.68
  • 9085.51
13 Kasım 2016 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Kendi işimin jönüyüm

Kendi işimin jönüyüm

Smokin sektörünün son mohikanı Levon Kordonciyan… Büyük dedesi Levon Usta’dan miras aldığı terziliği 4. kuşak olarak ilerletmeye devam ediyor. Başta Atatürk olmak üzere Sean Connery, Frank Sinatra ve Hugh Jackman gibi birçok ünlü ismi giydiren Kordonciyan, son günlerde oyuncu kimliğiyle de ön plana çıktı. Kordonciyan ile keyifli söyleşi yaptık.

- Birçok ünlü ismi giydirirken oyunculuk nereden aklınıza geldi?

Daha önce yurtdışında birkaç projede yer almıştım. Geçtiğimiz günlerde yer aldığım dizideki performansımın beğenilmesi de önceden edindiğim tecrübem oldu diye düşünüyorum. Dükkanımıza gelen birçok oyuncu, yönetmen ve yapımcı, oyuncu olmam konusunda beni destekliyor. E zaten ben hep söylüyorum; Nasıl ki sizler kendi işinizde jönseniz ben de kendi işimin jönüyüm… Bundan sonra da sinema, dizi gibi projeleri değerlendirip içerisinde olacağım.

İNSANLAR TERZİYLE BARIŞTI

- Şimdi herkes tek tip giyiniyor. Giyim konusunda sizin farkınız nedir?

Terziliğe modaya yön veren bir meslek olarak bakıyorum. Günümüzde ticarete döküldü. Kendi çizgimi oluşturdum. Benimle birlikte insanlar terziyle barıştı. İnsanlar bizi smokin ve takım elbiseyle barıştırdınız diyorlar. Ben kendimi bu işin çırağı olarak görüyorum. Herkesin ruh haline göre çalışıyorum. Kapıdan müşteri girdiği anda ben onun anatomisini çıkarıyorum zaten.

- Sektöre ne gibi yenilikler getirdiniz?

Kadınların yanındaki erkekleri değiştirdim. Erkekleri siyahın dışına çıkarıp dark blue, bordo smokinler diktim. Şile beziyle smokini buluşturdum. Papyon taktığım için hımbıl dediler. Ben de çift renkli papyonları yaptım. Smokin kiralamayı getirdim. Erkeklerin her detayıyla ilgileniyorum.  Ayakkabı, kol düğmesi, baston detaylarıyla erkeklere rahatlık sağlıyorum.

SEAN CONNERY ÖNÜMÜZÜ AÇTI

- Hollywwod’a kadar açılmayı nasıl başardınız?

Sean Connery bizi Hollywood’a bağlayan kişidir. Atatürk hayranı ve giyimini kimin yaptığını merak ettiği için dedemin atölyesine geliyor. James Bond filmlerinde onu giydiriyor. Daha sonra Frank Sinatra’yı dedeme getiriyor. Böylece ‘Baba’ filminin smokinlerini diktik. Dedem, Frank Sinatra’ya bir smokin dikti ölene kadar üzerinden çıkarmadı. Hollywood sektöründe Çin mallarının kalitesizliği bizim için avantaj oldu. Daniel Craig’e, ‘James Bond’ filmi için 16 tane yedekli smokin diktim.

- Smokinleri tasarlarken nelerden ilham alıyorsunuz?

Yaşamın her anından keyif alıyorum. Aldığım keyifler aklımda ilhama dönüşüyor. Köpekbalıklarını beynimde gezdiririm her daim.

- Atatürk nasıl giyinirdi?

Atatürk çok zevkli bir insan ve yenilikleri hep takip etmiş biri. Kendi kıyafetlerine son derece özen gösterirdi. Boyu kısa olduğu için ceketlerinin boyunu uzun tutardı. Pantolonları bol giyerdi, boyu uzun göstersin diye. Ayakkabının topuğuna 2-3 cm’lik topuk farkı yapılırdı. Sırt ve böbreklerinde rahatsızlığı olduğu için dedem üşümesin diye sırtı trikolu yelekler yapardı.

- ‘Cumhuriyet Terzihanesi’ ve ‘Yüzyılın En Şık Lideri’ projeleri nasıl ortaya çıktı?

Dedelerimin diktiği kıyafetleri topladım. 200’ün üzerinde kıyafet…  İnsanlara geçmişi yaşatmak istedim.  Müzede eskiden kullandığımız terzi malzemeleri, eski radyolar ve dikiş kutularımız da var. Gelen her kişi heyecanlandı. O dönemde giyilen kıyafetleri tekrar gündeme getirdim. Hepsi hâlâ günün modasına ışık tutuyor. Hepsinde dedelerimin imzası var.

SIRADA TAKVİM VAR

- Atölyenize gelen müşterilerinize baston hediye ediyorsunuz.

Gelen müşterilerimle aramda gelmeden önce bir bağ olur. Onlar beni mutlaka rüyalarında görür sonra bana gelirler. Devrek’ten baston yaptırıyorum, frak giydirdiğim damatlara baston hediye ediyorum. Baston hediye etmek uzun ömür dilemektir.

- Okul açmayı ve bu işi genç kuşaklara aktarmayı düşünüyor musunuz?

Okul açmayı düşünmüyorum. Okul açanlar hep işlerini geri plana aldı. Bizim dükkanımız eğitim kurumu gibi 4 bine yakın öğrencim oldu. Ben centilmenler kulübünü kurdum. Öncelikle beyefendiler yetiştirmemiz lazım. Kadınlara nasıl davranacağını oturmayı kalkmayı bilen nesiller yetiştirmemiz lazım.

- Ufukta yeni projeler var mı?

12 tane konservatuvar mezunu oyuncu veya müzisyene 12 Atatürk kıyafeti giydirip takvim çıkarmak istiyorum. O gecede o kıyafetleri açık artırmayla satıp gelirini bağış yapmak istiyorum.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı