• $32,3465
  • 35,1157
  • 2308.83
  • 9079.97
24 Mart 2015 Salı 22:46 | Son Güncelleme:

Türk Sineması'nın 100'üncü yılında 'en iyi on'lar sahiplerini buldu

Türk Sineması'nın 100'üncü yılında 'en iyi on'lar sahiplerini buldu

Türk Sineması’nın 100. Yılı anısına hayata geçirilen "En İyi On’lar" ödül töreni Beyoğlu Belediyesi ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Türk sineması’nın 100. Yılı anısına hayata geçirilen "En İyi On’lar" ödül töreni Beyoğlu Belediyesi ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Sinema sektörünün her zaman yanında olduğunu belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Sinemanın bir kültür ve sanat endüstrisi olarak kendisini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Beyoğlu Belediyesi ve Türk Sinema ve Audiovisuel Vakfı (TÜRSAK) işbirliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun destekleriyle organize edilen, Türk sinemasının 100 yıllık geçmişini taçlandırmak ve kutlamak için düzenlenen "En İyi On’lar"ödül töreni gerçekleştirildi. CVK Park Bosphorus Hotel’de düzenlenen ödül törenine; İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi, Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve eşi Ferda Demircan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil, CVK Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Çevik, sinema dünyasından çok sayıda ünlü sima ve davetliler katıldı.

Ödül töreninde konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, oylamaya katılan filmlerin zihinlerde halen canlı durduğunu, en büyük ödülün de bu olduğunu söyledi.

“BİZLER SANATIN VE ÖZELLİKLE SİNEMANIN ESERLERİYİZ”

Sinemanın insanları şekillendirdiğinden söz eden Başkan Demircan, “Hepimizin gözü önünde olan, hepimizin birlikte yaşadığı, hepimizin birlikte mücadele ettiği serüvenler, sinema süzgecinden geçtiğinde bambaşka bir kimlik kazanıyor. Sinema, olandan bahsederken, olmaya devam edene biçim veriyor. Bizler sadece anne babalarımızın, ilkokul öğretmenlerimizin, hocalarımızın biçimlendirdiği insanlar değiliz. Biraz da sanatın ve özellikle sinemanın eserleriyiz. Susuz Yaz, Hababam Sınıfı, Karaoğlan, Malkoçoğlu, Selvi Boylum Al Yazmalım, Muhsin Bey, Kibar Feyzo, Eşkiya, İnek Şaban, Umut ve yüzlerce efsane film bize biçim verdi” dedi.

“Sinemamızın üzerinden 100 yıl geçti” diyen Başkan Demircan, Türk Sinema tarihinden alması gereken çok ders olduğunu, sinemanın bir kültür ve sanat endüstrisi olarak kendisini geliştirmesi gerektiğini düşündüğünü dile getirdi.
Herkesin 2’nci bir dili olduğuna inandığını vurgulayan Başkan Ahmet Misbah Demircan şöyle konuştu: “Bu dil kişinin uzmanlığı, yeteneği, kariyeri ile yakından ilişkili. Ahmet Misbah Demircan olarak benim ikinci dilim Yönetim Dili. Sosyal, kültürel, sanatsal, çevresel, sosyal sözlerimi bu dille söylüyorum. Beni tanımlayan temel ölçünün sözcüklerle kurduğum cümlelerden çok icraatlarımla kurduğum cümleler olduğuna inanıyorum.
Sinema endüstrisinin etkili cümlelerinin de sihirli perdede kurulduğuna, sihirli perdede kurulabileceğine inanıyorum. Sinemamızın, yıllar sonrasına insanlara yön gösterecek eserler bırakmasını, Yüzyıl geçse de parlayan yıldızlar doğurmasını arzu ediyorum.”

Demircan, Yeşilçam Ödülleri’nin sinema konusunda Beyoğlu Belediyesi adına kurdukları çok önemli bir unsur olduğunu ifade ederek Sinema Endüstrisi’nin buna sahip çıkması ve geliştirmesi gerektiğini bildirdi.

Sinema sektörünün her zaman yanında olduğunu vurgulayan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, ödül alan bütün filmleri, oyuncuları, yönetmenleri kutladı.

ON FARKLI DALDA TÜRK SİNEMASI’NIN ‘EN İYİ 10’LARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

Ceyda Düvenci ve Yekta Kopan’ın sunuculuğunu üstlendiği gecede, Enbe Orkestrası eşliğinde, Serenay Sarıkaya, Zafer Algöz ve Bergüzar Korel sahne aldı.

Gecede renkli görüntüler oluşturan ünlü komedyen Cem Yılmaz, “Bu 100 yıl içinde küçücük bir zaman diliminde bu kadar hayran olduğum insanla anı paylaşma fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim” dedi.

Proje kapsamında "En İyi On Drama Filmi", "En İyi On Komedi Filmi", "En İyi On Yönetmen", "En İyi On Drama Kadın Oyuncu","En İyi On Drama Erkek Oyuncu", "En İyi On Komedi Kadın Oyuncu", "En İyi On Komedi Erkek Oyuncu", "En İyi On Görüntü Yönetmeni", "En İyi On Senaryo", "En İyi On Müzik" ve "Seçici Kurul Saygı Ödülleri" kategorilerinde toplamda 110 ödül dağıtıldı.
Gecede halk oylamasıyla belirlenen "En iyi film" ödülü, 1977 yapımı "Selvi Boylum Al Yazmalım"a verildi. Ödülü, filmin yapımcısı Arif Keskiner aldı.
Cüneyt Arkın, Ediz Hun, İzzet Günay, Memduh Ün, Münir Özkul, Safa Önal, Yılmaz Atadeniz, Türker İnanoğlu ile vefat eden Ekrem Bora, Erol Günaydın, Erol Taş, Öztürk Serengil ve Ömer Kavur’a "Saygı ödülü" verildi.
Gecede, ödül alan diğer film ve sanatçılar şunlar:
"En iyi 10 drama filmi" : Bir Zamanlar Anadolu’da, Eşkıya, Gelin, Masumiyet, Muhsin Bey, Selvi Boylum Al Yazmalım, Susuz Yaz, Umut, Sürü ve Yol.
"En iyi ilk 10 yönetmen" : Nuri Bilge Ceylan, Şerif Gören, Yavuz Turgul, Zeki Demirkubuz, Atıf Yılmaz, Halit Refiğ, Ömer Lütfi Akad, Metin Erksan, Yılmaz Güney, Zeki Ökten.
"En iyi ilk 10 kadın drama oyuncusu" : Fatma Girik, Filiz Akın, Hülya Avşar, Hülya Koçyiğit, Meltem Cumbul, Müjde Ar, Nebahat Çehre, Selda Alkor, Türkan Şoray, Zuhal Olcay.
"En iyi ilk 10 erkek drama oyuncusu" : Çetin Tekindor, Fikret Hakan, Fikret Kuşkan, Haluk Bilginer, Kadir İnanır, Şener Şen, Tarık Akan, Ayhan Işık, Yılmaz Güney, Tuncel Kurtiz.
"En iyi ilk 10 komedi kadın oyuncusu" : Ayşen Gruda, Binnur Kaya, Demet Akbağ, Demet Evgar, Nevra Serezli, Perran Kutman, Yasemin Yalçın, Adile Naşit, Suna Pekuysal, Mürüvet Sim.
"En iyi ilk 10 erkek komedi oyuncusu" : Ata Demirer, Cem Yılmaz, Engin Günaydın, Halit Akçatepe, İlyas Salman, Metin Akpınar, Şener Şen, Zeki Alasya, Kemal Sunal, Sadri Alışık.
"En iyi ilk 10 senaryo" : Çağan Irmak (Babam ve Oğlum), Yavuz Turgul (Eşkıya, Muhsin Bey, Züğürt Ağa), Ebru Ceylan- Nuri Bilge Ceylan (Kış Uykusu), Zeki Demirkubuz (Masumiyet), Ali Özgentürk (Selvi Boylum Al Yazmalım), Metin Erksan (Susuz Yaz), Yılmaz Güney (Sürü ve Yol)
"En iyi ilk 10 müzik" : Atilla Özdemiroğlu, Cahit Berkay, Erkan Oğur, Mazlum Çimen, Rahman Altın, Yalçın Tura, Zülfi Livaneli, Melih Kibar, Metin Bükey, Nedim Otyam.
"En iyi ilk 10 görüntü yönetmeni" : Aytekin Çakmakçı, Çetin Tunca, Ertunç Şenkay, Gökhan Tiryaki, Uğur İçbak, Soykut Turan, Gani Turanlı, İlhan Arakon, Ali Uğur, Kriton İlyadis.
Ödül töreni sonrası fotoğrafın efsane ismi Ara Güler, sahnede ödül alan sinema emekçilerinin toplu fotoğrafını çekti.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'