• $32,3622
  • 34,9817
  • 2324.87
  • 9079.97
19 Ağustos 2015 Çarşamba 10:15 | Son Güncelleme:

Süheyl Ünver’in İstanbul Risaleleri yeniden basıldı

Süheyl Ünver’in İstanbul Risaleleri yeniden basıldı

İBB Kültür A.Ş., Ordinaryüs Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver’in 5 cilt ve 29 risaleden oluşan İstanbul Risaleleri’ni yeniden yayımladı.

Prof. Dr. İsmail Kara’nın yayına hazırladığı, 5 ciltten oluşan İstanbul Risaleleri, İstanbul araştırmacıları kadar, Fatih dönemi İstanbul’unun toplumsal, mimari, kültürel zamanlarını ve önemli isimlerini merak edenler için de önemli bir çalışma özelliği taşıyor. 

İstanbul Risaleleri’nde, 1930’lu yılların başından itibaren Osmanlı’dan Cumhuriyet’e ulaşan insanlardan derlediği notlarla başlayan ve kitaplara girmemiş bilgilerle renklenen, çeşitlenen, zenginleşen çalışmalar yer alıyor.

Süheyl Ünver’in Kızının Katkılarıyla Hazırlandı

Süheyl Ünver’in kızı Gülbün Mesara’nın katkılarıyla yayıma hazırlanan beş ciltlik eserde, Ünver’in çalışmalarının seyrini ve siyasetini ortaya koyması için basılış tarihlerine göre kronolojik bir sıra takip ediliyor.

Eser, Ünver’in asıl mesleği olan doktorluk yanında kültürel meselelere nasıl titizlikle yaklaştığını da gösteriyor. Özellikle her bir konu için bir bilim insanı ciddiyetiyle yaptığı kaynak araştırmaları, bulduğu kaynağı makalede paylaşması, hem okur hem de tarih araştırmacıları açısından önem taşıyor.
Geniş tabanlı bir İstanbul envanteri olan İstanbul Risaleleri’nde, Ünver’in has bir İstanbulluya yakışan bir hassasiyet geliştirdiği görülüyor.

5 Cilt 29 Risale

İstanbul Risaleleri’nin 1. Cildinde İstanbul ve Boğaziçi Ressamı Ali Rıza Bey, Şerefabad, Mahya ve Mahyacılık, İstanbul’un Bazı Acı ve Tatlı Sularının Halkça Maruf Şifa Hassaları Hakkında, Kadıköyü’ne Ünvanı Verilen Hızır Bey Çelebi, Fatih’in Oğlu Bayazid’in Su Yolu Haritası, İstanbul Üniversitesi Tarihine Başlangıç Fatih Külliyesi ve Zamanın İlim Hayatı, Fatih Sultan Mehmed ve Devri Alimlerinin İlim Varlıklarına Kısa Bir Bakış başlıklı 7 risale yer alıyor. 2. Cilt, İlim ve Sanat Bakımından Fatih Devri Notları ile başlıyor, Fatih Devri Fıkraları, Hattat Ahmed Karahisari, Ali Kuşci Hayatı ve Eserleri, Müzehhip Karamemi Hayatı ve Eserleri başlıklı 5 risale yer alıyor. Fatih Sultan Mehmed’in Ölümü ve Hadiseleri Üzerine bir Vesika ile başlayan 3. Cilt, Türkiye Gıda Hijyeninde Fatih Devri Yemekleri, İstanbul’da Sahabe Kabirleri, Ressam Levni ve Biyografisi ile Fatih Aşhanesi Tevzi’namesi başlıklı 5 risale yer alıyor. 4. Cilt, İstanbul’un Fethiyle Kalelerinin Manzum ve Mensur Tarih İbareleri risalesiyle başlıyor. Hattat Şeyh Hamdullah’ın biyografisi ve Fatih için İstinsah Ettiği İki Mühim Eseri konu edinen risalenin yanı sıra, İlim ve Sanat Tarihimizde Fatih Sultan Mehmed, Fatih Külliyesi Camii, Hekimbaşı Ömer Efendi Hayatı ve Eserleri, Geçmiş Yüzyıllarda Kıyafet Resimlerimiz, Fatih Devri Saray Nakışhanesi ve Baba Nakkaş Çalışmaları ile Fatih’in Çocukluk Defteri isimli risaleler yer alıyor. İstanbul Risaleleri’nin 5. Ve son cildi Ressam Ali Rıza Bey’e Göre Yarım Asır Önce Kahvehanelerimiz ve Eşyası, İstanbul Rasathanesi, Takiyüddin’in Hayatı ve Eserleri, İstanbul’un Mutlu Askerleri ve Şehit Olanlar başlıklı risalelerden oluşuyor. 

İstanbul Risaleleri, 5 cilt halinde, 29 risaleden oluşuyor. 

A. Süheyl Ünver Kimdir?

“...Ben İstanbulluyum. 1000 sene Bizans devrinde hristiyandım. Fatih’imiz İstanbul’u
aldı, müslüman oldum. 500 sene de bu. Dile kolay, 1500 yaşındayım.”


Ahmed Süheyl Ünver, 17 Şubat 1898’de İstanbul Haseki’de dünyaya gelir. 14 Şubat 1986’da 88 yaşında İstanbul Kalamış’ta vefat eder. Ömrünün 75 yılını okumak, araştırma yapmak, ders vermek, hekimlikte bulunmak, el yazması eserler üretmek, sergiler açmak, defter hazırlamak, konularına göre tasnif ettiği zarf ve dosyalarda muhtelif evrakı değerlendirip esaslı bir arşiv kurmak, ilmi makaleler, gazete yazıları, kitap, risale, broşürler yayınlamak, dostlarına  mektuplar göndererek ve bir divançe teşkil edecek kadar da şiirle meşgul olarak geçirir. 

Süheyl Ünver’in bütün bunları üretebilmiş olmasının gerisinde, işleyebileceği zengin malzemeyi toplamış olması gerçeği vardır.  Şahsi arşivini kütüphanelerde bulunan yazma-basma kitaplardan aldığı notlar yanında, sohbetinde bulunduğu kişilerden derlediği bilgiler oluşturmaktadır. Bu zengin malzemeye kendi yaptığı belgesel değeri yüksek karakalem ve sulu-boya resimler ve çektiği fotoğrafları da ekler. 

Ünver’e göre Türk toplumu şifahi bir toplumdur ve her insan bilgi ile yüklüdür. Dolayısıyla bu bilgiler tespit edilip kâğıda geçirilmeli, konularına göre dosyalanmalıdır. Malzemenin kaynağı belli olunca, geriye o kaynağın işlenmesi kalmıştır. 1930’lu yılların başından itibaren onun bilgi barajını ilk ağızda Osmanlı’dan Cumhuriyet’e ulaşan insanlardan derlediği notlar doldurmaya başlar.  Süheyl Ünver bu yıllarda kitaplara girmemiş bilgilere ulaşır. 

Sabır ve çalışkanlıkla Süheyl Ünver İstanbul aşıkları için, dağınık bile olsa, muhteşem bir İstanbul arşivi hazırlar. Bu bakış açısıyla onun kadar bilinçli Türk-İstanbul’un envanterini yapmış birisi daha yoktur. 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür