• $32,3975
  • 35,0895
  • 2326.88
  • 9142.4
15 Ağustos 2015 Cumartesi 13:41 | Son Güncelleme:

Osmanlı‘nın boya atölyesi ziyaretçilerini bekliyor

Osmanlı‘nın boya atölyesi ziyaretçilerini bekliyor

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Osmanlı dönemi boya atölyesi koruma altına alınarak bölge turizmine kazandırıldı.

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Osmanlı dönemi boya atölyesi, restorasyonunun tamamlanmasının ardından ziyaretçilere açıldı.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 bin 500 yıllık yerleşimle ilgili bulgular tespit ettikleri antik kentte, Helen, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden kalan yapıların bir bütün olarak korunduğunu söyledi.

Söğüt, kentte yürütülen kazı çalışmalarında, Roma hamamından tapınağa, Selçuklu camisinden Türk evine her yapıyı aşamalar halinde gün yüzüne çıkardıklarını anlattı.

Antik kentteki kazı çalışmaları sırasında agora olduğu düşünülen alanda 18. yüzyıla ait Osmanlı döneminden kalan boya atölyesi bulduklarını belirten Söğüt, bölgede başka boya atölyesi örneği bulunmadığının altını çizdi.

Ziyaretçiler boya atölyesini gezebilir
Hazırladıkları projeyle Osmanlı dönemine ait boya atölyesine de ahşaptan çatı yaptıklarını ifade eden Söğüt, çalışmaları tamamlayarak atölyeyi ziyarete açtıklarını kaydetti. Kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin boya atölyesini gezip eserleri görebileceklerine değinen Söğüt, şöyle konuştu:

"Osmanlı dönemi boya atölyesi çok önemli. Çünkü 18, 19. yüzyılda bölgede meşhur ağa evlerinin olduğunu ve burada çok özel dokumaların bulunduğunu biliyorduk. Bu boya atölyesi de o dönemde var olan dokumaların profesyonelce oluşturulmuş atölyelerde boyanan iplerle dokunduğunu bize göstermiş oldu. Şu anda konservasyon çalışmaları yapıldı ve rahatlıkla herkesin gezip görebileceği bir konuma getirildi."

Yapı dijital ortamda üç boyutlu ayağa kaldırıldı

Prof. Dr. Söğüt, bölgede kazı ekibinin yanı sıra çizim ekibinin de görev yaptığını söyledi. Çizim ekibinin kara kalem kullanarak atölyeyle kullanılan malzemelerin üç boyutlu resimlerini yaptığını anlatan Söğüt, ayrıca yapının dijital ortamda da üç boyutlu olarak ayağa kaldırıldığını ifade etti.

Ekran temin edilmesinin ardından hazırlanan üç boyutlu görüntülerin atölye içinde turistlere izlettirileceğini belirten Söğüt, "Bu resimleri tanıtım levhalarına koyarak, gelen ziyaretçilerin o dönem hakkında daha iyi bilgi edinmesini sağlayacağız. İnsanlar buraya geldiklerinde boya atölyeleri, ocakları, direkleri, üst örtüsü ve tüm mekanıyla Osmanlı dönemine ait bir boya atölyesinin nasıl olduğunu dijital ortamda ve tanıtım levhalarında görebilecekler" diye konuştu. 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi