• $32,3782
  • 35,0155
  • 2326.02
  • 9089.15
28 Kasım 2016 Pazartesi 12:21 | Son Güncelleme:

'Yatak yarasını engelleyen çarşaf'a yurt dışından yoğun talep

'Yatak yarasını engelleyen çarşaf'a yurt dışından yoğun talep

Denizli'de bir girişimcinin üniversite ile iş birliğinde hazırladığı proje kapsamında geliştirilen "hastalarda yatak yaralarını engelleyen" tekstil ürünü, seri üretimine başlanmasının ardından yurt içi ve dışından yoğun talep görüyor.

Denizli'de tekstil ürünleri imalatı yapan girişimci İsa Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında katıldığı bir fuarda ilgisini çeken fonksiyonel elyaf üzerine yaptığı inceleme sonrası, uzun süre yatakta kalmak zorunda olan hastaların basıdan kaynaklanan yatak yaralanmalarıyla ilgili sorunlarına çözüm olabileceği düşüncesiyle üniversite ortaklığında geliştirdiği projenin, test sürecinin tamamlandığını ve ürünün seri üretimine başlandığını söyledi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tekstil Mühendisliği Ar-Ge bölümüyle geliştirdikleri ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje çerçevesinde üretilen ürünlerin, yaklaşık 3 yıllık test sürecini geçtiğini, ardından ticarileştirmesi yönünde çalışmalara başlandığını aktaran Dal, denemelerini laboratuvar ortamlarının yanında, ev ve otel tekstil ürünü verdikleri firmaların katılımıyla, müşteri memnuniyetini değerlendirerek de gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Dal, testlerden alınan olumlu sonuçlar sonrası projede seri üretime geçildiğini, bunun da çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Üniversite-sanayi iş birliğinin bir örneği olan TÜBİTAK destekli proje kapsamında üretilen ürüne yurt dışından yoğun talep alıyoruz. Şu anda ABD, Almanya başta olmak üzere İngiltere, İsviçre, Avusturya, Hollanda, Fransa, İskandinav ülkelerinin tamamı, Rusya, İsrail ve Çin gibi ülkelerde bayilik sözleşmesi imzaladık." dedi.

"MEDİKAL BİR TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNÜ"

Ürünün uzun süre yatağa bağımlı yaşayan hastalarda oluşabilen bası yaralarını engellediğini ve kumaşın yumuşaklığı sayesinde sürtünmeyle oluşan yaraların önüne geçtiğini belirten Dal, şu bilgileri aktardı:

"Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalar ile sürekli yatağa bağımlı yaşayan kişiler, bu çarşaf sayesinde bası yaralarından kurtulmuş olacak. Ürün dünyada bir ilk. Benzer ürünlerin yanında fonksiyonerlik anlamında bizim ürünümüz çok daha önde gidiyor. Medikal bir teknik tekstil ürünü bu. Ürünün muadili olmadığından dolayı, en yakın ürüne göre yaklaşık 3-5 kat daha uygun fiyatta olması da tercih edilmesini sağlıyor. Sıradan bir çarşaf gibi kullanımı kolay, farkı ancak üzerine yattığınız zaman hissediyorsunuz.

Terlemeyi engelleyen özelliği var. Terlediğinizde ise teri hızlı bir şekilde vücuttan alıyor, kuru bir ortam sağlıyor. Terin asidik özelliğini nötralize eden bir özelliği var bu kumaşın. Bu özelliğiyle kıl dönmesi vakalarında da bu ürünü çamaşır olarak kullanabiliyoruz. Aslında daha çok uygulama alanı var. Biz şu anda uygulama alanları içerisindeki en ivedi ve acil konular üzerinde duruyoruz. Bu da bası yaralarını engelleme özelliği. Yastık kılıfı şeklinde de üretimi yapılıyor. Yattığı zaman hasta çok terliyorsa o terini hemen yok ediyor, kuru bir ortam sağlıyor."

Ürünün 5 yıllık yoğun çalışmayla ortaya çıkarıldığını, Türkiye'ye yeni ihraç kalemi kazandırmaktan mutlu olduklarını ifade eden Dal, ürünün, Ekonomi Bakanlığı himayesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen İhracatın Gizli Şampiyonları Yarışması'nda üniversite-sanayi iş birliği dalında ödüle layık görüldüğünü, bunun da projeye ayrı bir anlam kattığını söyledi. 

Normal konvansiyonel tekstilde pamuk ya da polyester ipliğin kilogramı ile ürünün değerinin ölçüldüğünü dile getiren Dal, "Oysa bizim ipliğimizin, kullanmış olduğumuz elyaf ve artı teknik özellikleri, bunun 20 katı değerinde çünkü kullandığınız ham madde, malzemeler çok daha değerli. Teknik tekstil ürünü olduğu için üretimi normal bir çarşaf gibi değil. Normal üründen 1 milyon üretilebilirken bundan 10-15 bin üretim yapılabiliyor. Denizli'de ürettiğimiz 15 bin teknik tekstil ürünü çarşafı, aldığımız siparişler üzerine yurt dışına gönderdik." diye konuştu.

"ÇARŞAFIN ABD'DE MEDİKAL ÜRÜN OLARAK KABUL EDİLMESİ İÇİN BAŞVURULDU"

Ürüne ve geliştirilme sürecine ilişkin bilgi veren Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Coşkun, felç durumunda ya da komada uzun süre kalan hastalarda cildin kemiğe yakın bulunduğu yerlerde bası yaralarının oluştuğunu, bunu engellemek için havalı yatakların kullanıldığını fakat uzun süre yatan hastalarda terleme ile ciltte tahribat yaşandığını ifade etti.

Bu problemle sık karşılaşıldığı için Teknokent'te üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde başlatılan çalışmada geliştirilen ürünün, üniversitenin yoğun bakım bölümünde TÜBİTAK projesi olarak 1,5-2 yıl denendiğini ve çok iyi sonuçlar elde edildiğini aktaran Coşkun, "Ürünün içerisindeki özel bir elyaf, hem sıvıyı çekiyor hem de küçük hava kabarcıkları ile basılan yerin hareket etmesini, hava almasını sağlıyor. Ciltte tıpkı bir masaj yatağı gibi bir hava yastığı oluşturuyor. Aynı zamanda da sıvıyı çektiği için oradaki asiditeyi ve terlemeyi azaltıyor." bilgisini verdi.

Prof. Dr. Coşkun, çarşafın ABD'de medikal ürün olarak kabul edilmesi için de geçen ay FDA-Gıda ve İlaç Dairesi'ne başvurduklarını, TÜBİTAK'la yaptıkları çalışmalarla ilişkin raporları sunduklarını da aktardı.

AA

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı