• $32,3807
  • 35,065
  • 2326.23
  • 9142.4
20 Şubat 2017 Pazartesi 10:16 | Son Güncelleme:

Bölgesel kalkınma için YÖK'e 63 proje sunuldu

Bölgesel kalkınma için YÖK'e 63 proje sunuldu

YÖK'ün jeotermalde ve tarımda pilot üniversite seçtiği AEÜ, Kırşehir'in de dahil edildiği KOP'a bölgesel destek için 63 proje sundu.

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK), tarım ve jeotermal alanda pilot üniversite seçtiği Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ), Kırşehir'in de dahil edildiği Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından (KOP) bölgesel destek almak amacıyla 63 proje hazırladı.

Üniversitenin ihtisaslaşması ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması amaçlanan projeler arasında, tarımdan hayvancılığa, jeotermalden atıkların değerlendirilmesine kadar farklı alanlarda çalışmalar yer alıyor. AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, YÖK'ün jeotermal ve tarım alanında üniversitelerini pilot seçmesiyle bölgesel kalkınma için faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. 

YÖK'e sundukları ve Kalkınma Bakanlığınca da desteklenen 4 büyük projenin dışında, Kırşehir'in de dahil edildiği KOP'a 63 proje hazırladıklarını belirten Karakaya, şöyle konuştu:

"YÖK'e sunduğumuz 4 proje ile jeotermal ve tarım alanında pilot üniversite seçildik. Jeotermal, tarım, hayvancılık ve enerji olmak üzere bu 4 projeyi pilot üniversite olabilmek için öncelikle ele almıştık. Sunumların ardından kabul edildi. Projeler Kalkınma Bakanlığı ve YÖK tarafından finansman olarak desteklenecek." dedi.

KOP'tan da destek almak için akademisyenlerin 2-3 aylık sürede bölgeye uygun projeler hazırladığını anlatan Karakaya, tamamlanan 63 projenin KOP'a sunulduğunu, bazılarına YÖK ve Kalkınma Bakanlığından da destek isteneceğini dile getirdi.

Projelerin, bölgenin kalkınmasına yönelik olduğunu vurgulayan Karakaya, şöyle konuştu:

"Bunlardan biri, Kırşehir'in bitkisel üretim potansiyelin geliştirilmesi projesi. 8 milyon liralık bir proje. Gelişmiş ceviz çiftliği ve danışmanlık ağının oluşturulması projemiz var. Ceviz ormanı planı olan bir şehirde bu önemli. Toprak, iklim ve tür bakımından verimi en yüksek çeşitlerin seçilebilmesi amacıyla Kırşehir'in ceviz haritasını çıkaracağız. Jeotermal ısıtmalı üretim ve araştırmaya yönelik sera kurulması. Kırşehir'in kırsal alanında tarımsal üretimde girişimci kadınların belirlenmesi ve onlara yönelik eğitim faaliyeti. Kimyasallar da dahil olmak üzere atıkların üretime dönüştürülmesi projesi. Davulağıl köyünde yıllık 20 bin ton alabalık yetiştiriciliği projesi. Sertifikalı hayvan yetiştiriciliği ve hayvancılık eğitim merkezi kurulması projesi. Spor sağlığı araştırma, uygulama ve termal rehabilitasyon merkezi. Bunu tutturduğumuzda, gerekli tedavileri jeotermalle yapabilir hale gelirse futbol takımlarını da buraya çekebiliriz."

Karakaya, KOP'un yanı sıra YÖK ve Kalkınma Bakanlığının desteğinin de isteneceği projelerle ilgili olarak da "Kırşehir'de biyolojik koşullarda kuru ve sulanabilir alanlara uygun nöbet sisteminin belirlenmesi. Bu, tarım sektöründe 1 milyon lira bütçeye sahip. Kaba yeme katkı amacıyla Kırşehir koşullarında silajlı sorgun melezli çeşitlerin performanslarının belirlenmesi projesi. Kırşehir, biyolojik ikincil ürün silajlık mısır yetiştiriciliği projesi. Yem karpuzu yetiştirme tekniklerinin belirlenmesi yönelik proje. Farklı yapay meralarda otlatmanın sürdürülebilir hayvansal üretime etkilerinin araştırılması. Meraları ıslah edebilirsek çeşitliliklerini artırabilirsek yerinde otlatarak besicilik yapmaya katkı sağlayacağız." ifadelerini kullandı. (AA)

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi