• $32,3293
  • 35,0913
  • 2298.69
  • 8975.5
6 Ekim 2017 Cuma 16:04 | Son Güncelleme:

Akdeniz'de ihracatçının yeni hedefi Japonya

Akdeniz'de ihracatçının yeni hedefi Japonya

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Japonya'ya beyaz et ihracatının önünün açıldığını belirterek, "Önümüzdeki bir ay içinde ihracatla ilgili prosedürler bitmiş olacak. İlk defa Japonya'ya ihracat yapacağız. Japonya pazarı bizim için artık dünya pazarlarının açılması demek. Orada 3 milyar dolarlık pazar var, o pazardan yüzde 10 pay almak istiyoruz." dedi.

Yamanyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracat rakamlarının  geçen yıla göre yüz güldürecek seviyelere yükseldiğini söyledi.

Eylülde su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının geçen yılın aynı  ayına göre yüzde 24 arttığını belirten Yamanyılmaz, Birliğe bağlı ihracatçıların  dış satımının da yüzde 37 artış gösterdiğini ifade etti.

Akdeniz bölgesinden eylül ayında 29 milyon dolarlık ihracat  yapıldığını bildiren Yamanyılmaz, yıl sonu itibariyle 280 milyon doları aşmayı  umduklarını dile getirdi.

Yamanyılmaz, ihracatta yüzde 30 payla Adana'nın ilk sırada, yüzde 26  payla Mersin'in ikinci sırada yer aldığını, ihraç edilen ürünler arasında da ilk  sırada beyaz et, ardından balık ve balık filetolarıyla, yumurta ve süt tozunun  geldiğini anlattı.

JAPONYA PAZARIYLA İHRACATTA SIÇRAMA

Türkiye'nin  kültür balığında Avrupa'nın bir numaralı üreticisi  olduğunu ifade eden Yamanyılmaz, "Avrupa'da satılan her üç balıktan biri Türk  balığı. Sadece bununla değil, biz dünyanın hemen hemen her yerine Türk Hava Yolları vasıtasıyla uçak kargosuyla gönderebiliyoruz ürünlerimizi." diye konuştu.

Yamanyılmaz, Türkiye genelinde yılda 2 milyon ton civarında beyaz et,  18 milyar yumurta, 600 bin ton civarında balık üretiminin olduğunu dile getirdi.

Balığın yüzde 55'inin kültür balığı olduğunu ve her yıl bu oranın daha  da arttığını vurgulayan Yamanyılmaz, şunları kaydetti:

"2 milyon ton beyaz etin 400 bin tonu ihracata gidiyor, bu yüzde  20'nin üzerinde bir rakam. Balık ve balık ürünlerinin de yüzde 20 civarı ihraç  ediliyor. Su ürünleri ve hayvansal mamullerin sektörel bazda ihracatı, geçen yıl  eylül ayına göre Türkiye genelinde yüzde 24, Birlik bazında da yüzde 37 civarında  arttı. Bu artış Irak ve Katar'a yapılan ihracatla sağlandı. Irak bizim zaten  doğal pazarımız, kanatlı ve diğer ürün talebinden dolayı her gün büyüyen bir  pazar. Japonya'dan da Türk beyaz etine onay geldi. Önümüzdeki bir ay içinde  ihracatla ilgili prosedürler bitmiş olacak. İlk defa Japonya'ya ihracat  yapacağız. Pazar sayımız kısıtlıydı, Irak ve birkaç ülkeye ihracat yapıyorduk ama  Japonya pazarı artık bizim için dünya pazarlarının açılması demek. Orada 3 milyar  dolarlık pazar var, o pazardan yüzde 10 civarında pay almak istiyoruz. Bunun da  ihracatımızı ve Türkiye'deki beyaz et sektörünü büyüteceğini ümit ediyoruz.  Japonya pazarı açılınca bizim tavuklarımız kanatlanıp uçacak, başka ülkeler de  bunu görünce yeni pazarlar açılacak. Artık daha fazla üretim ve yatırım olur." 

Yamanyılmaz,  Japonya'ya kanatlı ihracatıyla ilgili 10 yıldır  yürütülen titiz bir çalışmanın ardından bu aşamaya gelindiğini de sözlerine  ekledi.

AA

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak