• $32,4369
  • 35,6185
  • 2326.58
  • 9079.97
7 Kasım 2014 Cuma 02:01 | Son Güncelleme:

Masal denizinde bir tur rehberi

Masal denizinde bir tur rehberi

Büyümek, insan hayatındaki en zorlu taşınmadır. Sınırsız bir hayal gücünü ardında bırakıp gerçeklerin tam ortasına düşmek, koskocaman bir bahçesi olan koskocaman bir köşkten, tek göz odaya taşınmak gibidir.

Irmak Ada
kitap.eki@aksam.com.tr

Çok sevdiğiniz kimi eşyalardan vazgeçmek zorunda kalırsınız. O yüzden çocukluğundan çok az şey getirir insan yetişkin yaşamına. O getirdiklerini, getirebildiklerini de vitrinlere dizer biblolar gibi. Günlük yaşamına katmaz, katamaz. Başka türlüsünün mümkün olmadığına inandırmışlardır çünkü bizi. Hal böyle olunca, ilk önce feda ettiklerimiz de bayıla bayıla dinlediğimiz masallar ve o masalların bize gösterdiği yolda ilerleyerek kurduğumuz hayaller olur genellikle. 
Evren Yiğit, masallarını ve masal kahramanlarını ardında bırakmadan büyüyenlerden. “Bir gün o kadar büyümüş olduğumu fark ettim ki, masallarım nerede kaldı merak ettim. Bakınmaya başladım etrafıma. Meğerse sadece kendimi değil, masal kahramanlarımı da getirmişim yanımda. Her birine kulak kesildim, hepsinin hikâyesini dinledim. ‘Yaz bizi’ dediler” diyor Artemis Yayınları’ndan çıkan Biri Varmış Biri Yokmuş adlı yeni kitabının arka kapak tanıtımında. Masal kahramanlarının, başka bir dünyaya ait hikâyelerin çağrısına kulak veriyor Evren Yiğit. Bir masal denizinin en güzel duraklarına tur gezileri düzenliyor her bir öyküsüyle. Yumuşacık bir sesle, düş dünyasından öyküler anlatıyor okura.
İçindeki kahramanlara kulak veren, onların sözlerini, hikâyelerini, onları çoktan ardında bırakmış vefasız dostlarına aktarma çabasını göze alan az sayıdaki yetişkinden biri olan Yiğit, bu masalsı, fantastik ama gerçekçi hikâyeleri yalın ve sahici bir dil kullanarak anlatıyor, ‘çok’ kısa ve bir o kadar çarpıcı öykülerinde. Kurduğu dünyaya okuru da inandıran nokta, dilin bu sahiciliğinden başka bir şey değil. Belki bir de anlattığı öykülere kendisinin de inanması ve bunu her satırıyla okura hissettirmesi. Evren Yiğit’in Artemis Yayınları tarafından oldukça ilgi çekici kapaklarla tekrar baskıları yapılan Kipat ve Aşk Yüzünden adlı kitapları da tıpkı Biri Varmış Biri Yokmuş gibi, bir kitaptan çok daha fazlası aslında. Yazarın masal kahramanları için kurduğu uçsuz bucaksız bir düş dünyasının sınır kapıları her biri. 
Yalnızlık sözcüğünün çağrışımı, çoğu zaman “kötü” bir histir insanın içinde. Bir kasvet uyandırır ruhumuzda. Kaçılması gereken, ona yakalanmamak için denize düşmeden dahi yılana sarılma dürtüsü duymamıza neden olan bir duygu durumudur çoğu insanın nazarında. Hâlbuki mayası yalnızlıktır en güzel masalların, öykülerin. Evren Yiğit de “Yalnızlığım benim hapishanem, yalnızlığım benim hazinem” diyor. Ve bu hazine sandığında mayaladığı birbirinden parlak öykülerle bir yolculuğa çıkıyor bambaşka dünyalara doğru. 
Kahramanlar ormanı
Sözcüklere yüklediği çeşitli anlamlarla ve kullandığı alışılmışın dışındaki imgelerle okurun algısını her daim açık tutmaya zorlayan yazar, “İçinizdeki çocuğa bir merdiven verin, düşlerine tırmansın,” sloganıyla okurun beğenisine sunulan Kipat’ta, okuru da kendi yolculuğuna davet ediyor şu sözlerle: “Sen de benimle gel. Birlikte bir Anka kuşunun sırtına binip Kaf Dağı’nın ardına gidelim. Orada aynı bir Anka kuşu gibi tekrar ölüp tekrar dirilelim. Sonra çocuk olup birbirimizi büyütelim. Birbirimizin elini hiç bırakmayalım ve korkmayalım. Seninle ben bir yolculuğa çıkalım. Geçmişe, en eski hikâyelere, masallara gidelim birlikte. Sonra da gelecek düşlerine, tasvirlerine... İnanalım ve sevelim.” Okuru bu sözlerle kendi yolculuğuna ortak olmaya davet eden Evren Yiğit, hem gözünü hiç ayırmıyor konuğundan, hem de bırakıyor ki kaybola kaybola bulsun yolunu. Onun uçsuz bucaksız dünyasında kendi sıra dışı dünyasını kurmaya başlıyor okur. Kendini, kendi masallarını ve kahramanlarını arıyor bir kahramanlar ormanında. Tıpkı yazar gibi, “Benim kahramanlarım var, sizin hayaletleriniz” diyebilecek belki o dünyadaki turunu tamamladıktan sonra. 
Okurla ilk olarak 2005 yılında buluşan, 2014’te ise Artemis tarafından yeniden basılan Kipat bir kısa roman. Aşk Yüzünden ve Biri Varmış Biri Yokmuş adlı kitaplar ise bir -bir buçuk sayfalık kısa öykülerden oluşuyor. Yiğit, üç kitabında da temel olarak ortalama bir şehirlinin günlük yaşamından kesitler sunuyor bize. Kulağına yalan kaçan, ilanla sevgili arayan, özel bir mikserle hoşlandığı insanların kafasını karıştıran, havai fişekler, döner bıçakları ve çakmaklarla konuşan, kendine robottan sevgili yapan, sıradaki sevgililerine daha iyi bir hizmet sunmak için ayrıldığı sevgililerine anket dolduran, kendisiyle yaşanabilecek bir hayatın numunelerini haplara sığdıran “sıradan” kentlilerin, “sıradan” yaşamları var her bir öyküde.
Siz de “Kendimi hissetmek istiyorum, ruhumu anlamak, sevinçlerini, üzüntülerini algılamak. Haykırışlarını duymak” diyorsanız Evren Yiğit gibi, bu üç kitap ruhunuzu dinlemek için iyi bir başlangıç oluşturabilir. Yetişkinliğin gölgesinde güneşsiz kalmaktan sıkıldıysanız siz de, şimdiki aklınızla bir kez daha görmek isterseniz çocukluğunuzun kahramanlarını ve düşlerinizi, “Hayalden evler, şehirler, ülkeler, dünyalar, düzenler kurulsaydı. (...) Ağaçlar hayali meyvelerini düşürselerdi yere. Biz toplasaydık ne olurdu? Yenmez onlar deme. Ben hayalin neler yapabileceğini gördüm” diyen Evren Yiğit’in çağrısına kulak verin ve masal denizinde onun rehberliğinde bir gezintiye çıkın. “Ya kurtulamazsam alışkanlıklarımdan?” diye endişelenmeyin çünkü “Ben böyleyim deme” diyor yazar, “Seni her seferinde yeneceğim”.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür