• $32,3166
  • 35,1379
  • 2293.17
  • 9060.7
23 Mayıs 2016 Pazartesi 17:14 | Son Güncelleme:

Ünlü iş adamı İbrahim Bodur vefat etti

Ünlü iş adamı İbrahim Bodur vefat etti

Kale Grubu Kurucusu İbrahim Bodur vefat etti.

Türkiye’de özel sektör eliyle sanayinin Anadolu’ya yayılmasının öncülerinden biri olan Kale Grubu’nun Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur, hayatını kaybetti. Bir süredir sağlık problemleriyle mücadele eden İbrahim Bodur, 1957 yılında üretime geçen Çanakkale Seramik’le başladığı sanayi hayatında; Çanakkale’den Erzurum’a, Mardin’den İzmir’e, İstanbul’dan İtalya’ya uzanan onlarca fabrikanın, 17 şirketin, onbinlerce öğrenci okutan ve binlerce işsize meslek edindiren bir vakfın, TÜSİAD’dan İSO’ya kadar bugün ülkenin en önemli STK’ları arasında yer alan çok sayıda kurumun kuruculuğu ve başkanlığı gibi birkaç ömre sığabilecek başarılara imza atmıştı.

Çekoslovakya ve İtalya’dan devlet nişanı sahibi olan İbrahim Bodur, 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyasına ve 2006 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülüne layık görülmüştü. Kale Grubu’ndaki Başkanlık görevini 2007 yılında kızı Zeynep Bodur Okyay’a bırakan İbrahim Bodur, ömrünün son döneminde grubun onursal başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü.

Dr. Hacı İbrahim Bodur’un cenazesi, 24 Mayıs 2016 Salı (yarın) Fatih Camii’nde, öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Çanakkale Çan’a götürülecek, 25 Mayıs 2016 Çarşamba günü Kaleseramik Fabrikaları Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra Nevruz Köyü Aile Kabristanına defnedilecek.

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Türkiye bugün küresel anlamda büyük iddiaların sahibiyse bunda, sevgili babam İbrahim Bodur gibi adanmış hayatlar yaşayan girişimcilerin katkısı büyüktür. O, ülkesine, bayrağına ve insanına aşık bir büyük kalpti. Hayatlarına dokunduğu milyonlarca insana hep iyilik ve güzellik vermeye çalıştı. Onun mirasını gelecek kuşaklara, aynı değerleri ve ruhu koruyarak aktarmak bizim boynumuzun borcu. Babam her gün ülkesi için dua ederdi. Lütfen siz de onun için dualarınızı esirgemeyin” dedi. 

İBRAHİM BODUR KİMDİR?

1928 yılında, Çanakkale ilinin, 1934 yılında adı Atatürk tarafından konulan Yenice ilçesi Nevruz köyünde doğan İbrahim Bodur, "Ticaret bireyleri, sanayi toplumları zenginleştirir" sözleriyle vecizeleşen, Türkiye'nin sanayileşmesine adanmış abide bir hayat yaşadı.

Babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda, Türkiye'nin ilk 3,200 iğlik 80 numara penye pamuk ipliği fabrikası olan, Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu. 1956 yılına kadar bizzat bu fabrikayı yönetti.

İlkokulu Yenice İlkokulu'nda, ortaokulu Balıkesir Lisesi'nde iftihar talebesi olarak okuduktan sonra İstanbul Amerikan Robert Kolej'e girdi.

Robert Kolej ekonomi bölümünden üstün başarıyla mezun oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde gerekli programları alarak İş İdaresi ihtisasını tamamlayıp, 1951'de yurda döndü.

Babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda, Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu.

Türkiye'nin sanayileşerek kalkınacağına ve kalkınmanın Anadolu'dan başlaması gerektiğine inanan Bodur, 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini attı. İlk kurulan limited şirketi, o gün 750 ortaklı, bugün 1200 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Anonim Şirketi'ne dönüştüren Bodur, böylece aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin bölge Halkının iştirakleri ile Türkiye'nin ilk halka açık şirketini kurmuş oldu.

100'ÜNCÜ YILDA MİLYONLUK YATIRIM

İbrahim Bodur, seramik, yapı ürünleri, yapı kimyasalları, savunma ve havacılık, makine ve kalıp, enerji, madencilik, nakliye ve bilişim gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren Kale Grubu'nu oluşturdu.

Ayrıca gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında önemli ortaklıklar gerçekleştirdi. Siemens, Roca, General Electric ve Pratt&Whitney gibi birçok prestijli kuruluşla yabancı ortaklıklar tesis etti.

1952 yılında Türkiye'nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nın kuruluş faaliyetlerine katıldı. 1962 yılında İstanbul Sanayi Odası Meclis üyeliğine seçilen sanayici Bodur, 1968 yılında İstanbul Sanayi Odası'nı temsilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul üyeliğine, 1969 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu'na seçildi ve 1969'dan 1975 yılına kadar 6 yıl süre ile TOBB Başkanlık Divanı'nda Başkan ve Başkan Vekilliği görevini ifa eden Bodur, iki dönem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul Başkanlığını yaptı.

KALE GRUBU'NUN "57'NCİ KURULUŞ YILDÖNÜMÜ" KUTLANDI

İbrahim Bodur, 1976 yılında İSO Meclis Başkanlığı'na seçildi. 1976 yılından 1992 yılına kadar aralıksız 16 yıl, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı olarak, en uzun süreli görev yapan isim oldu.

Bu görevleri süresinde, Türk sanayiine ve Türk ekonomisine önemli hizmetler veren İbrahim Bodur, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni temsilen Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi'nin, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nin (DEİK) kurucuları arasında yer aldı, Türk-İtalyan İş Konseyi'ni de kurarak uzun süre başkanlığını yaptı.

Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (TÜSİAD) ilk altı kurucusundan biri olan Bodur uzun yıllar bu kuruluşun yönetiminde ve İstanbul Sanayi Odası'nı temsilen, Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) kuruluşunda yer aldı.

2000 yılı başında İstanbul Sanayi Odası Meclisi, Onursal Üyesi ve Başkanı olarak onurlandırıldı. İbrahim Bodur ayrıca aralıksız olarak 21 yıl boyunca Oyak Genel Kurul Üyeliğini devam ettirdi.
65 yılı aşan meslek hayatı boyunca, sosyal ve kültürel alanlarda da faaliyet göstererek İstanbul Sanayi Odası Vakfı, Türk Kalp Vakfı ve TEMA gibi önemli vakıfların kurulmasına hizmet etmiş, kendi kurduğu Kale Seramik vakfı ile de eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda önemli yardımlar ve yatırımlar yapmıştır.

Bodur, ilköğretim okulları, Anadolu liseleri, sağlık meslek lisesi, meslek liseleri, çıraklık eğitim merkezi, öğrenci yurtları yaptırarak pek çok eğitim kurumunu ülkemize kazandırmış, onbinlerce öğrenciye burslar vermiş ve binlerce işsize meslek edindirmiştir.

Teşebbüs ve sermayenin belli büyük şehirler dışında milli kaynaklara ve iş gücüne yakın bölgelerde kurulmasına 1950'li yıllardan itibaren öncülük eden İbrahim Bodur, 1962 yılında sanayi ürünleri ihracatına başlayarak, Türk sanayiinin ve ürünlerinin yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da tanıtılmasını sağlamıştır.

Bodur, 1985 yılında Çekoslovakya Devlet Nişanı, yine 1985'te "Cavaliere del Lavoro" İtalyan Devlet Nişanı, 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyasına ve 2006 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldü. 2007 yılında İtalya Seramik Derneği tarafından seramik sektörüne katkılarından dolayı Uluslararası Aldo Villa ödülüne layık görüldü.

Ülkemize, inançlı ve mütevazı kişiliği, milli ve manevi değerlere bağlılığı ile her alanda önemli hizmetleri ve katkıları olan İbrahim Bodur'a, 1994'te Karadeniz Teknik Üniversitesi, 1997'de Çanakkale 18 Mart Üniversitesi tarafından Fahri Doktora ünvanları verildi.

Musiki ve Edebiyata meraklı olan İbrahim Bodur'un yazdığı şiirler, Türkiye'nin önde gelen bestecileri tarafından bestelenerek Yıllarca ve Miras adlı CD albümlerde yayınlanmıştır.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'