• $32,3965
  • 35,0837
  • 2325.92
  • 9079.97
14 Eylül 2016 Çarşamba 13:09 | Son Güncelleme:

Türkiye Suriye'ye girdi

Türkiye Suriye'ye girdi

Türkiye, Koalisyon güçleri ile birlikte Suriye operasyonu için düğmeye bastı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ unsurlarından temizlenmesi amacıyla harekat başlatıldı. Suriye operasyonu hakkında merak ettiğiniz tüm detayları aksam.com.tr’de bulabilirsiniz. Askeri kaynaklardan verilen bilgiye göre askeri harekata piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu birlikleri (ÇNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri hava ve yer destek unsurları (İHA’lar dahil) katılıyor...

ÖSO, CERABLUS MERKEZİNİN KONTROL ALTINA ALDI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ilçe merkezinin kontrolünü de ele geçirdi. Askeri kaynaklardan ve ÖSO komutanlarından alınan bilgiye göre, sabaha karşı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ militanlarından temizlenmesi amacıyla başlatılan harekatta, en önemli hedef olan ilçe merkezi Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne girdi. ÖSO güçleri kentte DAEŞ'e ait tuzaklanmış bomba düzeneklerini imha etmeye çalışıyor. Muhalif komutanlar, taraflar arasındaki çatışmaların şimdilik durduğunu ancak DAEŞ'in intihar saldırıları düzenleme riski bulunduğunu bildirdi. Zırhlı birlikler eşliğinde öğle saatlerinde Türkiye sınırının güneyinde 3 kilometre içerdeki Keklice köyünü alan ÖSO güçleri, buraya 5 kilometre mesafedeki Cerablus ilçe merkezine doğru ilerleyerek DAEŞ'i batı ve güney yönünden kuşatmıştı. İlçe merkezinin kuzeyinde Türkiye sınırında TSK'nın yığınak yapmış olması ve doğuda Fırat nehrinin doğal engel oluşturması nedeniyle örgüt kuşatma altına girmişti. Fırat nehrinin doğu yakası halen PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin kontrolünde bulunuyor.

TSK'DA CAN KAYBI YOK 

Harekatta gelinen aşamada, TSK tarafında herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadı. ÖSO'da ise harekatın ilk anlarında 1 savaşçı hayatını kaybetti, 10'u yaralandı. Cerablus bölgesine yönelik başlatılan harekatla Türkiye’nin hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DEAŞ’tan temizlenmesi amacıyla askeri harekât başlatıldı. Harekât saat 04.00 civarında başlatıldı. Askeri harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği’nce bazı yerler, Özel Güvenlikli Bölge ilan edildi. Önce TSK’ya ait obüsler IŞİD hedeflerine atış yaptı, sonrasında koalisyon uçakları DEAŞ’ın bombaladı. Bölgeden zaman zaman silah ve patlama sesleri geliyor.

Askeri kaynaklar kara harekâtının şu an itibarıyla başlamadığını belirtiyor. Geçit açma faaliyetinin sürdüğü belirtilirken, şu anda dek 64 hedefe 224 atış yapıldı. Dün Gaziantep’in sınır ilçesi Karkamış’a DEAŞ’ın elindeki bölgeden havan mermileriyle yapılan saldırılar ardından Valilik Karkamışlılara “daha güvenli yerlere” gitmeleri uyarısında bulunmuş ve sınır bölgesindeki askeri hareketlilik artmıştı

İŞTE OPERASYONA ŞU ANA KADAR KATILAN BİRLİKLER

Askeri harekatına, piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu birlikleri (ÇNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri hava ve yer destek unsurları (İHA'lar dahil) katılıyor.

OBÜSLER, ROKETATARLAR VE F-16'LARLA VURULDU

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetlerince sabaha karşı 04.00 sıralarında Fırtına obüsleri ve çok namlulu roketatarlarla (ÇNR) gerçekleştirilen yoğun topçu atışının ardından bölgede, İnsansız Hava Araçlarının (İHA) belirlediği koordinatlar, harekat merkezine aktarıldı. Bunun üzerine bölgeye sevk edilen F-16 savaş uçakları, önceden belirlenen IŞİD hedeflerini tam isabetle vurduktan sonra üslerine döndü.

81 HEDEF VURULDU, F-16'LAR BEKLİYOR

Askeri kaynaklardan, Suriye'nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında tespit edilen 81 hedefe topçu ve çok namlulu roketatarla 294 atım yapıldığı, atışların devam ettiği, havada sürekli bulunan iki F-16'nın ise anlık tespit edilen hedefleri vurduğu bildirildi.

İlk hava harekatının ise saat 06:08'de başladı. saat 06:08, saat 06:10 ve saat 06:30 hava harekatlarının yapıldığı, belirlenen 12 hedefin 12'sinin de vurulduğu belirtildi.

TANKLAR SURİYE'YE GİRDİ

Suriye'nin Cerablus bölgesindeki terör örgütü DAEŞ mevzilerine yönelik hava saldırısı ile topçu ve CNR'lerin yoğun atışları esnasında, tampon bölgedeki mayın temizleme çalışmaları Karkamış'ın Kıvırcık bölgesinin karşısında tamamlandı.

Bunun üzerine yaklaşık 20 tank saat 11.00 sularında Suriye sınırını geçti. Cerablus'a doğru hareket eden tanklar DAEŞ hedeflerini vuruyor.

Türk askerinin Suriye'de ilerlemesi sonrasında operasyona katılan askerler, Türkmenler tarafından Suriye'de karşılandı.

Türk tanklarının Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Türkmen ve Arap birlikleriyle birlikte Suriye topraklarında ilerlediği belirtiliyor.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür