• $32,3719
  • 35,0303
  • 2325.42
  • 9120.41
31 Ekim 2014 Cuma 13:43 | Son Güncelleme:

Soma’ya psikolojik destek

Soma’ya psikolojik destek

Soma’da 13 Mayıs tarihinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci yakınları ile sağ kurtulan madenciler ve ailelerine yönelik, Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği’nin "Soma’da (Soma Dayanışma Ağı)’ psikososyal destek projesine ilgi hızla artıyor. Borusan Holding’in öncü desteği ile gerçekleştirilen proje kapsamında şimdiye dek bin 447 bireysel görüşme, 228 madenci evi ve 54 köy ziyareti, 35 grup çalışması gerçekleştirildi.

Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB), Mayıs ayında Soma Kömür İşletmeleri’nde yaşanan faciadan etkilenenlerin travma sonrası yaşamsal bir denge kurmalarına yardımcı olmak amacıyla kazanın ilk günlerinden itibaren bölgede hizmet veriyor.

APHB’nin bu kapsamda oluşturduğu Soma Dayanışma Ağı (SOMADA) ile Manisa’nın Soma ve Balıkesir’in Dursunbey ilçelerinde 2 psikososyal destek merkezi ve gezici ekipler kuruldu. Toplamda 300 gönüllünün yer alması planlanan projede yaklaşık 11.000 kişinin psikososyal destek ihtiyaçlarını karşılayarak, travma ile başa çıkma becerilerini artırmalarına yardımcı olunacak.

“PSİKOSOSYAL DESTEK EN KRİTİK İHTİYAÇ"

Projeye ilişkin gelişmeleri paylaşan APHB Temsilcisi ve Türkiye Psikologlar Derneği (TPD) Genel Merkez Başkanı Prof. Gökhan Malkoç “Soma’da yaşamlarını yitiren 301 madencinin aileleri ve faciadan sağ olarak kurtulan 487 madenci ve aileleri başta olmak üzere bu bölgede yaşayan binlerce insanın güçlü bir psikososyal desteğe olan ihtiyacı sürüyor. APHB olarak geçen 5 ayda 242 gönüllü ile 1447 bireysel görüşme, 228 hane ve 54 köy ziyareti, kurtarma faaliyetlerinde görev alan 391 kişiyle 35 grup çalışması gerçekleştirdik. Ayrıca ÇYDD başta olmak üzere 8 sivil toplum kuruluşuyla projeler yürütmekteyiz. Bir yandan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir çalışma gerçekleştirirken bir yandan da yakınlarını kaybeden ailelerin yoğun olarak yaşadığı ilçelerdeki kaymakamlık ve belediyelerle işbirliği içindeyiz. Böylece travma sonrası yeniden yaşama tutunan insanlarımıza aile içi şiddet ve olumlu ebeveynlik gibi eğitimlerle de güçlü bir başlangıç yapma fırsatı tanımış oluyoruz” dedi.

’SOMADA’ PROJESİ BORUSAN TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB) tarafından geliştirilen ’SOMADA’ projesi Borusan tarafından destekleniyor. Borusan, Soma’da yaşanan maden faciası sonrasında çalışanlarının desteğini de alarak “Borusan Soma Dayanışma Fonu” adı altında bir fon oluşturdu. Bu fon ile SOMADA projesi kapsamında, Soma’nın merkezinde yakında resmi açılışı yapılacak ilk psikososyal destek merkezinin kurulum ve işletme maliyetleri karşılanıyor. Borusan ayrıca, geniş bir bölgede yaşayan mağdurlara hane ve köy ziyareti yapmak amacıyla oluşturulan gezici ekipler için iki arazi aracı tahsis etti.

(İHA)

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi