• $32,381
  • 35,0496
  • 2326.35
  • 9100.99
30 Kasım 2015 Pazartesi 07:54 | Son Güncelleme:

'Rusya önce katledip sonra masaya oturacak'

'Rusya önce katledip sonra masaya oturacak'

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa, "Madem DAEŞ'le mücadele ediyorlar, neden yardım konvoylarını vuruyorlar? Bosna'daki gibi önce katledip, sonra masaya oturacaklar" dedi.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa Sabah'tan İsa Tatlıcan'a konuştu: "Bosna'daki gibi önce katledip sonra bizi masaya oturtmaya çalışıyorlar. Bin yıldır yaşadığımız toprakları terk edersek bir daha dönemeyeceğimizi biliyoruz. Bugün Suriye Türkmenleri varsa bunu önce Allah'a sonra Türkiye'ye borçluyuz. "

Suriye'deki savaş 5. yılına girerken uluslararası kamuoyunun duyarsızlığı devam ediyor. Terör örgütü DAEŞ'le mücadele bahanesiyle 30 Eylül'de Suriye'ye müdahale eden Rusya, yüzyıllardır hayalini kurduğu Akdeniz'e inmek için Bayırbucak Türkmen bölgesini vuruyor. Bölgede 1000 yıldır kesintisiz olarak varlık gösteren Bayırbucak Türkmenleri ise Türkiye'nin desteği ile varolma mücadelesi veriyor. Bölgedeki son gelişmeleri Sabah'a yorumlayan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa "Bizim tek güvencemiz Türkiye. Biz bu toprakları terkedersek bir daha dönemeyeceğimizi biliyoruz." dedi.

RUSYA DAEŞ'İ DEĞİL TÜRKMENLERİ VURUYOR

-Abdurrahman Bey Bayırbucak bölgesi neresi?
Suriye'de 3,5 milyon Türkmen yaşıyor. Bunlar Halep, Humus, Şam, Lazkiye bölgesinde yaşıyor. Bayırbucak bölgesinin sahil tarafı olan Bucak kısmı rejimin elinde. Bayır yani Türkmen Dağı bölgesi ise Türkmenlerin elinde. Bayır bölgesi Hatay ile sıfır noktadadır. Rusya işte bu bölgeyi vuruyor.

-Bayırbucak bölgesi Suriye rejimi ve Rusya için neden önemli?
Suriye'de iki büyük proje var. Kürt koridoru olacaksa Bayırbucak bölgesinin alınması gerekiyor. Nusayri devleti kurulacaksa ve Bayırbucak Türkmenlerin kontrolünde olursa Türkiye ile sınır olamayacaksın. İki projede de Bayırbucak bölgesinin düşmesi gerekiyor.

RUSYA YÜZLERCE YILDIR AKDENİZ'E ÇIKMAYI PLANLIYOR

-Peki bu iki proje birbiri ile çatışmayacak mı?
Bence çatışmayacak. Çünkü iki projenin de sahibi aynıdır.

-Rusya'nın ne işi var Suriye'nin içinde?
Rusya Viyana görüşmelerine 30 Eylül'de müdahil oldu. İran ve Hizbullah Suriye'yi tutamıyordu. 30 Eylül'de ilk vurduğu yer Bayırbucak'tı. Viyana'da yapılan anlaşmanın mürekkebi kurumadan bizi vurdular. Rusya terörle mücadele kapsamında Suriye'ye müdahale ediyor.

-Peki Türkmen Dağı bölgesinde DAEŞ var mı? Rusya neden bu bölgeyi vuruyor?
O bölgede DAEŞ yoktu. Ama Rusya DAEŞ bahanesiyle ilk Türkmenleri vurdu. Rusya'nın yüzlerce yıllık Akdeniz'e açılma planı vardı. Osmanlı buna izin vermedi.

BOSNA'DAKİ GİBİ ÖNCE KATLEDİYORLAR

-Türkmenler DAEŞ ile karşı karşıya geldi mi?
Azez'i neden alamıyor DAEŞ?. Biz Suriye'de DAEŞ ile savaşıyoruz. Sultan Murad Tümeni 150 şehit verdi. Kimsenin haberi olmadı.

-Peki yapılmak istenen nedir?
Aynı Bosna savaşında olduğu gibi. Bosna savaşında Sırplar önce katletti. Sonra katledip çaresiz bıraktığı bir toplumu barış masasına zorladı. Burada da Bosna'nın benzeri yapılmaya çalışılıyor. Rusya önce Türkmenleri katledip sonra barış masasına oturtmaya zorlayacak. Bizi öldürüp, katillerimizle masaya oturtmaya çalışacaklar. Ama buna Türkmenler ve Türkiye izin vermeyecek. Denizden, karadan, havadan saldırıyorlar. Buna rağmen bizim gençlerimiz buna izin vermiyor, kahramanca vatanlarını koruyorlar.

İNSANİ YARDIM KONVOYLARINI VURDULAR

-İnsani yardım konvoylarının vurulduğu söylendi?
İnsani yardım konvoylarını vurdu. Öncüpınar sınır kapısından çıkış yapan, yani Türkiye'den giren yardım tırlarını vurdu. Madem DAEŞ ile mücadele ediyor, neden yardım tırlarını vuruyor. Onları vuracağına zahmet edip 10 kilometre daha gidip IŞİD'i vuramaz mıydı. Türkiye'nin sınırını aşmayı biliyor.

-MİT Tırları meselesi yeniden gündemde. O tırların nereye gittiği hep tartışıldı. O konuda ne söylemek istersiniz?
Ben bunu 5 yıldır duymaktan sıkılıyorum gerçekten. Türkiye kendisine yakışanı yapmıştır. Çok açık ve net söylüyorum. Eğer Bayırbucak'ta bir direniş varsa bu Türkiye'nin sayesinde var. Bizim ittifak ettiğimiz güçler yoktur. Biz aç kalırız ama anavatanımıza bağlı kalırız. Biz 5 yıldır Türkmenler olarak Suriye'de mücadele ediyorsak birincisi Allah ikincisi anavatanımız Türkiye sayesindedir. Türkiye buna mecburdur. Bizim tarihi bağlarımız var. Akrabalığımız var. Biz soydaşız. Bizim anavatanımız olmasaydı Suriye Türkmenlerinden bahsedilebilir miydi. Bir Suriye Türkmen Meclisi'nden bahsedilebilir miydi?

MİT TIRLARI KONUSUNDA YILLARDIR AÇIKLAMA YAPIYORUZ

-MİT Tırları meselesi üzerinden Sayın Cumhurbaşkanı'nın uluslararası mahkemelerde yargılatma planı vardı. Türkiye'nin DAEŞ'e destek verdiği iddialarına ne diyeceksiniz?
DAEŞ Türkiye'de katliam yapıyor. Suruç'ta, Ankara'da gelip eylem yapıyor. Madem destekliyor neden Türkiye'yi zayıflatmaya çalışıyor. Türkiye'yi yıpratarak Suriye'den elini çeksin istiyorlar. Suriye devrimine destek olmasın istiyorlar. Türkmenlere yardım etsin istemiyorlar.

-Putin Türkiye'nin DAEŞ'ten petrol aldığını iddia etti. Sayın Cumhurbaşkanı sert dille yalanladı. DAEŞ'in kontrolündeki petrol nereye gidiyor?
Hangi Suriyeliye sorarsanız sorun bu konuda Suriye rejimi ile DAEŞ arasında petrol konusunda ittifak olduğunu bilir. Esed petrol kuyularının işletmesini DAEŞ'e vermiştir. Bu konuda hiç savaşmamışlardır. Bir de utanmadan Türkiye IŞİD'den petrol alıyor yalanını söylüyorlar. IŞİD ile Esed nerede çatışmış bir örnek gösterin bana. DAEŞ'in çıkardığı petrolü Suriye rejimi alıyor.

KOBANİ'DE ORTALIĞI AYAĞA KALDIRANLAR TÜRKMENLERE SESSİZ!

-Kobani'de uluslararası kamuoyunu ayağa kaldıranlar Türkmendağı'nda neden sessiz?
35 bin nüfuslu bir bölge Kobani. Kobani'ye hassasiyet gösterenler nedense Suriye Türkmenlerine ve Bayırbucak'a aynı hassasiyeti göstermedi. Biz asıl mağduriyeti yaşamış olmamıza rağmen bizi görmediler. Suriye Kobani'den ibaret değildir. PYD'yi kahraman yaptılar, DAEŞ ile savaşan tek grup olarak PYD'yi gösterdiler.

YILLARDIR TÜRKMEN BÖLGESİNDE ELEKTİRİK SU YOK

-Suriye Türkmenleri nasıl bir yaşam sürüyor?
Muhaliflerin yaşadığı yerlerde elektirik ve su yok. Çok zor şartlar altında yaşıyorlar. İnsanlar can derdinde elektirik su nedir. Mesela DAEŞ benim Suriye'deki evime el koydu. Benim bir yaşam standardım vardı. Halep'teki mal varlığını Suriye rejimi aldı. Çocuklarımın geleceği ile planlar yapıyordum. Şu an hiçbir şey düşünemiyorum. Hiç umurumda değil. Çocuklarımı sağlıklı yanımda gördüğümde Allah'a şükrediyorum. Sadece Suriye Türkmenlerinin dertleri ile dertlenmeye çalışıyorum.

BU TOPRAKLARI TERK EDERSEK BİR DAHA GERİ DÖNEMEYECEĞİMİZİ BİLİYORUZ

-Rus bombardımanı devam ediyor. Bayırbucak Türkmenleri ne yapmayı düşünüyor?
11. Yüzyıldan beri Türkmenler bu topraklarda yaşıyor. Bu topraklarda 1000 yıldır kesintisiz Türkmenler yaşıyor. Halep'te her şeye rağmen 500 bin Türkmen varlığı var. Bizim toprağımızı terk ettiğimizde tekrar dönme durumumuz yok. Bunu biliyoruz. Türkiye'nin desteği ile bu topraklarda her şeye rağmen yaşamaya devam edeceğiz.

-Suriye meselesinin geleceği ne olacak. Sorun kilitlendi mi sizce?
Bence kilitlenmedi. Ama bir karmaşık durum var. Herkesin ayrı bir listesi var. Rusya, ABD, Suudi Arabistan ayrı bir liste ile ilerlemeye çalışıyor. Terörün tam tanımı yapılmadı. Mesela PYD neden terör örgütü olarak kabul edilmiyor? Çünkü tanımları kendileri belirliyorlar. Savaşın en büyük mağduru biziz. Ilımlı bir muhalefet yapıyoruz. Demokratik bir yapıyız ama bize terör örgütü muamelesi yapılıyor.  (SABAH)

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı