• $32,381
  • 34,9823
  • 2326.15
  • 9068.75
22 Ekim 2017 Pazar 11:45 | Son Güncelleme:

Meteor yağmuru Türkiye'de nereden izlenir? Orionid meteor yağmuru nedir ne zaman saati

Meteor yağmuru Türkiye'de nereden izlenir" Orionid meteor yağmuru nedir ne zaman saati

Orionid meteor yağmuru için geri sayım başladı. Her yıl Ekim ayında gerçekleşen Orionid meteor yağmuru için doğa tutkunları heyecanla bekliyor. Peki Orionid meteor yağmuru nedir, meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta başlayacak? Orionid meteor yağmuru şölenini kaçırmak istemeyenler iki gece uykusuz kalacak zira bu gece ve Cuma gecesi gökyüzünü meraklılarını görsel bir şölen bekliyor. En son 1986’da selamlaştığımız Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya’dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı oluyor. Her yıl Ekim ayında yaşadığımız Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biri. İsmini Orion (Avcı) takımyıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden alıyor. Gece 01.00 ile 04.00 saatleri arasında net bir şekilde görülebiliyor. Gökyüzünde kayan yıldız görmek isteyenlerin şansının en yüksek olacağı tarihler 20 ve 22 Ekim tarihleri.

Meteorların gökyüzünde oluşturduğu ve 'Orion meteor yağmuru' olarak da bilinen meteor yağmuru 21-22 Ekim tarihleri arasında izlenebilecek. Her yıl Ekim ayında gözlemlenen Orionid meteor yağmurları Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biridir. 21 - 22 Ekim tarihlerinde saat 23.00’den sonra doğu yönünde gökyüzünde birbirlerine yakın, belirgin bir şekilde üst üste dizilmiş üç yıldız bulunur. Bu yıldızları bulduktan sonra onların batı yönüne doğru baktığınızda onlardan daha kuvvetli bir şekilde parıldayan kızıl bir yıldız görürsünüz. Bu yıldız Avcı Takımyıldızı’nın en parlağı olan Betelgeuse yıldızıdır. Ancak hava koşullarının uygun olduğu, şehre uzak noktalardan ve ışıksız bölgelerde, meteor yağmurunu izlemek daha kolay olacak. Uzmanlar bu şölenin en iyi izleneceği saat aralığının ise gece 1 ile 4 arası olacağını belirtiyor.

METEOR YAĞMURU'NUN FOTOĞRAFI ÇEKİLEBİLİR Mİ?

Eğer bir üçayak(tripod) ve DSLR bir kameranız varsa fotoğraflarını çekebilirsiniz. Kameranızı en geniş açıya, düşük bir ISO değerine getirip pozlama süresini BULB moduna alın. Kamerayı titreştirmeden (süre ayarlı) olarak çekim yapın, kadraja bir göktaşı girdiğinde durdurun. Yıldızlar 10 saniye sonra uzamaya başlayacaktır, fakat kuyrukluyıldızın kayma çizgisini görebilirsiniz. Bunun için en geniş açıda çekim yapmanızda fayda var. 

ORİONİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Her yıl Ekim ayında yaşadığımız Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biri. İsmini Orion (Avcı) takımyıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden alıyor. Gece 01.00 ile 04.00 saatleri arasında net bir şekilde görülebiliyor. Gökyüzünde kayan yıldız görmek isteyenlerin şansının en yüksek olacağı tarihler 20 ve 22 Ekim tarihleri.

Diğeri olan Eta Akuarid yağmuru (Kova takımyıldızından geliyor gibi görünürler) ise Mayıs’ta oluyor. En son 1986’da gördüğümüz Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya’dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı olacak.

Orionid meteor yağmurunu izleyin

ORİNOİD METEOR YAĞMURU NE ZAMAN GÖZLEMLENECEK?

Ekim ayının ilk günlerinde gezegenimize ulaşmaya başlayan meteorların gökyüzünde oluşturduğu ve 'Orion meteor yağmuru' olarak da bilinen meteor yağmuru 21-22 Ekim tarihleri arasında izlenebilecek. Meteor yağmurlarını gözlemek için insan gözü dışında özel bir gözlem aletine ihtiyaç yok.

Ancak hava koşullarının uygun olduğu, şehre uzak noktalardan ve ışıksız bölgelerde, meteor yağmurunu izlemek daha kolay olacak. Uzmanlar bu şölenin en iyi izleneceği saat aralığının ise gece 1 ile 4 arası olacağını belirtiyor.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı