• $32,4047
  • 35,0128
  • 2326.13
  • 9079.97
25 Temmuz 2016 Pazartesi 11:09 | Son Güncelleme:

O jetlerin ilk denemesi Kayseri'de yapıldı

O jetlerin ilk denemesi Kayseri'de yapıldı

Ankara ve İstanbul'da ses seviyesini aşan jetlerin ilk denemesi Kayseri'de yapıldığı ortaya çıktı

Darbe girişimi sırasında Ankara ve İstanbul semalarında ses seviyesini aşarak korku ve panik yaratan jetlerin ilk denemeyi, 15 Temmuz’dan önce 12 Nisan’da Kayseri’de, Kayserili Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın doğum yeri olan Pınarbaşı İlçesi’nden başlayıp Kapadokya semalarında, Malatya veya Konya’dan kalkan bir jet tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Emniyet Müdürlüğünün bunu bir yazıyla bildirmesi üzerine 15 Temmuz darbe girişi nedeniyle tutuklanan Kayseri Garnizon Komutanı Tümgeneral İsmail Yalçın’ın ise terör ile mücadele toplantısından önce, "Bunda resmi yazı yazılacak ne var, kardeşim?” dediği ve ardından "Nasıl korktunuz?" esprisi ifade edildi.

Kayseri ve Nevşehir’de 12 Nisan akşamı patlamayı andıran müthiş bir gürültü duyuldu. O tarihte büyük kentlerde ölümle sonuçlanan bombalı saldırılar nedeniyle iki ilde oturanlar paniğe kapıldı. Büyük gürültü nedeniyle özellikle Kayseri’de birçok evin camları kırıldı, araçların alarm sistemleri çalıştı. Paniğe kapılan çok sayıda kişi Emniyet Müdürlüğünü santrali ile ’155 polis imdat’ hattını telefon yağmuruna tuttu. Emniyet Müdürlüğü il ve ilçe müdürlükleri patlamayla ilgili halktan gelen çok sayıdaki ihbar üzerine kendi bölgelerinde araştırma yaparken, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın memleketi Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi’nde daha çok hissedilen gürültü sonucu bir jetin düştüğü ileri sürüldü. Aradan saatler geçtikten patlamanın Kayseri ve Kapadokya semalarında uçan Malatya’dan veya Konya’daki askeri üsten kalkan bir F-16 savaş uçağının ses duvarını aşarak süpersonic etki yaptığı ortaya çıktı.

GARNİZON KOMUTANI ÖRTBAS ETMİŞ

Bu gelişmeler üzerine Kayseri Emniyet Müdürlüğü tarafından Valiliğe 14 Nisan’da gönderilen yazıda askeri jetlerin bu tür uçuşlarının önceden bildirilmesi halinde halka uyarıda bulunulacağı bildirildi. Dönemin Valisi Orhan Düzgün başkanlığında yapılan il terör toplantısında, ’Darbe kalkışmacısı’ olduğu iddiasıyla tutuklanan ve planlanan olası sıkıyönetim ilanı sırasında kendisine Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevi darbeciler tarafından hazırlanan yazılı emirde adı belirtilen Kayseri Garnizon Komutanı ve 2’nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanı Hava Pilot Tümgeneral İsmail Yalçın, Emniyet Müdürü İbrahim Kulular’a, "Bir jetimiz ses duvarını aşmış. Bunlar olağan ve olur şeyler. Bunu neden yazıyla döktünüz" dedi.

Emniyet Müdürü Kulular’ın bunun normal olmadığında ısrar etmesi üzerine halen tutuklu olan Garnizon Komutanı, "Nasıl korktunuz ?" diye espiri yaparak gerginliği yumuşattığı belirtildi. Darbe girişimi sırasında İstanbul ve Ankara’da kent merkezleri üzerinde gerek ses duvarını aşan jetlerin ilk provasının Kayseri’de hem de en çok Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ünal’ın ilçesinde daha çok hissedilmesinin sağlandığı ileri sürülürken, Emniyet Müdürlüğünün Valiliğe gönderdiği yazıda, 12 Nisan’daki o uçuşla ilgili olarak, o yazıda şöyle denilmişti:

"12 Nisan’da akşam saatlerinde ilimiz merkezinde duyulan gürültülü/şiddetli patlamaya benzer sesten dolayı vatandaşlarımız 155 polis imdat hattına çok sayıda ihbarda bulunmuştur. İhbarlar üzerine kentin farklı noktalarında ekiplerimiz tarafından yapılan kontrollerde patlama gibi herhangi bir olumsuz durumun olmadığı anlaşılmıştır. İlerleyen saatlerde yapılan araştırmalarda Kayseri İl Merkezi ve Nevşehir ilinden duyulan yüksek gürültülü patlama sesine benzer sesin bölgemizden geçen bir uçağın ses duvarını aşmasıyla oluşan gürültü olduğu bilgisine ulaşılmış ancak belirtilen yüksek gürültülü sesle ilgili halen asli sorumlu olan kurumdan kamuyu aydınlatıcı kesin ve net bir açıklama yapılmamıştır. Ülkemizin son dönemlerde içerisinde bulunduğu hassas gündemden dolayı ilimizde meydana gelebilecek yüksek gürültülü sesler vatandaşlarımız nazarında korku ve paniğe neden olmakta ve bu yönde sosyal medyada korku ve paniği tırmandıran paylaşımlar yapılarak yanlış haberler üretilmektedir. İl Emniyet Müdürlüğümüze ilgili kurum tarafından bu tür bir faaliyetin yapılacağı bilgisi önceden verilmediğinden 155 polis imdat hattına iletilen çok sayıda ihbarda vatandaşlara ve ekiplere doğru ve açıklayıcı bilgi verilmemiş, ihbar hattı ve alanda vatandaşlarımızda korku ve panik meydana gelmiştir. Konu ile ilgili olarak belirtilen şekilde yüksek gürültülü seslere neden olabilecek faaliyetler yapılmadan önce ilgili kurumlar tarafından İl Emniyet Müdürlüğü yetkililerine yazılı olarak veya 155 polis imdat hattına şifahi bilgi vermeleri durumunda vatandaşları ve ekipleri doğru bilgilendirme yapılarak vatandaşlarımız nezdinden meydana gelebilecek korku, panik ve belirsizlik durumu kısa sürede önlenebilecektir." (DHA)

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!