• $32,3565
  • 35,114
  • 2308.5
  • 9079.97
21 Nisan 2012 Cumartesi 03:41 | Son Güncelleme:

Leonard Cohen'le düet yapmak istiyor

Leonard Cohen'le düet yapmak istiyor

'Kardeş Türküler'de ud, cümbüş, buzuki ve bağlama çaldı, solistlik yaptı; ardından dizi ve film 'soundtrack'lerinde duyduk sesini... Sosyal medyada 'O Konuşsun Yeter Derecesindeki Etkileyici Erkek Sesleri' anketinde açık ara önde. Mehmet Erdem, ilk albümü 'Herkes Aynı Hayatta' ile karşımızda.

Serhat Tekin
serhattekinc@gmail.com

'Herkes Aynı Hayatta' adlı ilk albümüyle müzik dünyasında şu sıralar çok konuşulan Mehmet Erdem, aslında piyasanın yabancısı değil! Başrollerini Haluk Bilginer ve Özgü Namal'ın paylaştığı 'Polis' filminde seslendirdiği 'Olur Ya' adlı şarkı nedeniyle sesine aşinayız... Murat Saraçoğlu'nun yönettiği Tarık Akan ve Şerif Sezer'in başrolünü paylaştığı 'Deli Deli Olma' filmine yaptığı müzikler, En İyi Film Müziği Altın Portakal'ını aldı.
Sinema, dizi film, belgesel ve reklam müziklerinde imzası olan Erdem, şu sıralar ilgiyle izlenen 'Leyla ile Mecnun' ve 'Avrupa Avrupa' adlı dizilerin de müziklerini yapıyor.
Şarkı söyleyiş tarzı Leonard Cohen'e benzetilirken, konuşması da özellikle anketlerde 'en etkileyici erkek sesi' olarak gösteriliyor. Şu ana kadar yaptığı film-dizi müzikleri ve cover şarkıların bulunduğu yeni albümünü konuştuğumuz Mehmet Erdem 'Ben bağırarak şarkı söyleyemem' diyor.

Dizi ve film müzikleri yapmaya nasıl başladınız?
Kardeş Türküler Grubu'ndaydım; o dönem 'Vizontele' filmi için çalışmıştık. Ondan sonra birçok projede çalıştım; film, dizi, belgesel, reklam müzikleri hazırladım. Yurtdışında, burada gösterilmeyen filmler için yaptığım çalışmalar da var.

Diziler için yaptığınız şarkılar dolayısıyla tanınıyor muydunuz?
Evet, belli bir kitle farkımdaydı...  Sesimin frekansı farklı olduğundan belki. Alt bir ses; bu nedenle biraz dikkat çekti.

'Leyla ile Mecnun' farklı bir komedi. O dizi için yaptığınız müzikler de absürt mü?
Yönetmeni Onur Ünlü ile 'Polis' filminde birlikte çalışmıştık. Yeni bir dizi yapacağını söylediğinde buluştuk. Proje, ilginç geldi. Böyle olunca, daha değişik tarzlar deneme şansımız oluyor. Çok mavra şeyler yaptık, o dizi için...

Dizi-film müziği yapmak zor mu?
O kadar alıştı ki izleyici dizilerde müzik olmasına. Her duygunun 'müzikal' bir karşılığı olması gerekmiyor ama dizilerde böyle bir istek var; niyeyse...

Ve ilk albümünüzü çıkardınız... Nasıl karar verdiniz?
Sony Müzik'ten geldi teklif. 'Polis' filmi için eski bir Ajda Pekkan şarkısı söylemiştim ve o projeden sonra içimdeki şarkı söyleme isteği daha da artmıştı. Dizi ve film şarkılarının toplamından oluşan bir albüm. Cover'lar da genelde evde çalıp söylemekten hoşlandığımız şarkılar. Kaybolduğunu düşündüğümüz şarkılar üzerine çalıştık.

Ajda Pekkan'ın söylediği 'Olur Ya' isimli şarkının bestecisiyle ilginç bir diyaloğunuz olmuş. Anlatır mısınız?
Şarkıyı yorumlayıp, Yunanistan'a bestecisi Parios Giannis'e yolladığımızda 'Bu benim şarkım değil' dedi. 'Bu sizin şarkınız. Kendi tarzımıza göre cover'ladık' deyince ikna olmuştu. Ajda Pekkan'ın söylediğiyle, benim söylediğim versiyon çok farklı. Aynı şarkı olduğunu anlamayan çok kişi var.

KIYIDA KALAN ŞARKILAR

Yeniden yorumladığınız şarkıları da çok bilinen şarkılardan seçmemişsiniz; özel bir tercih miydi?
Bizim bildiğimiz ama söylediğimizde dinleyicinin bilmediğini gördüğümüz şarkılara yer verdim. 'Hakim Bey' Sezen Aksu'nun 'Deliveren' albümünün sonunda yer alan gizli bir parçadır. O şarkı, o albümde de tadı damakta kalacak şekilde yarım bırakıldığı için, yeniden okumak istedim. Eski yorumu neşeliydi, biz onu daha sert sound ile sunduk. Şahıslara değil, sisteme sitem var, bu nedenle de seviyorum o şarkıyı.

'Hakim Bey'in protest bir yanı da var. Siz de öyle misiniz?
Muhalif bir insanım. Bir aksilik varsa sesimi çıkarırım. Başkasının hakkını da savunurum. Müdahale gerekirse ederim.

Başka hangi şarkılar var?
'Sen Mutlu Ol Ne Olur?' şarkısını severek koydum. Yakarım yıkarım edebiyatından çok 'Ben bağrıma taş basarım sen mutlu ol' dediği için o şarkıyı severim. 'Beni Aldatma' Grup Gündoğarken'in 80'lerde söylediği bir şarkı; kıyıda köşede kaldığını düşündüğüm için koydum.

Sesinizi Leonard Cohen'e benzetiyorlar; siz de benzetir misiniz?
Bu benzetmeyi çok duyuyorum. Gerçekten yan yana gelirsek de çok güzel olur. Yazın, konseri olacak Leonard Cohen'in. Şimdiden çalışmalara başladım. Belki bir şarkısını beraber söyleme imkanı doğar sahnede. Bu isteğimi buradan duyurayım, belki birilerinin kulağına gider (gülüyor).
Sosyal medyada 'O Konuşsun Yeter Derecesindeki Etkileyici Erkek Sesleri' anketindeki oylamada açık ara önde gidiyormuşsunuz. Dublaj yapmayı denediniz mi?
Anketi duyunca ben de şaşırdım. Öyle takdir etmişler. Arkadaşlarımın kısa metraj filmlerinde seslendirme yaptım ama dublaj çok farklı bir iş. Dizi işlerini de bildiğim için çok zor. Oyunculuk da bu yüzden yakın olduğum bir şey değil. Set süreci çok yorucu. O disipline alışamam.

Peki, ses tonunuzu kadınları etkilemek için kullanır mısınız?
Konuşma sesimin dikkat çektiğinin farkındayım. Bir yerde otururken kulak kabartanlar da oluyor. Ama sırf bu yüzden kimse kimseyle beraber olmaz gibi geliyor bana... Öyle olan olduysa da haberim yok.

Şiir şahsidir, herkes evinde okusun
Sesiniz dillere destan oldu. Nedir özelliği?
Altlarda bir yerde... Baslarım daha kuvvetli. O da çok olmadığı için dikkat çekiyor herhalde. Mazhar Alanson'un sesine yakın diyebiliriz.

Hep böyle şarkı söylerken mi dinleyeceğiz sizi?
Ben hep böyle şarkı söylüyorum. Bağırmak çok elimde değil. Bağıramıyorum. Bu tondan söylüyorum. Müzik tarzı ve ses tonumdan dolayı beni daha sakin zannediyor insanlar.

Ses tonu güzel olanlar, şiir albümü yapar... Size böyle teklifler geldi mi?
Şiir şahsi okunur. Herkes otursun evinde kendi okusun. Eğer biri okuyacaksa şiiri yazan şair okusun.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'