• $32,3655
  • 34,9715
  • 2325.14
  • 9079.97
28 Nisan 2012 Cumartesi 09:10 | Son Güncelleme:

Hala yaşıyorsa 39 yaşında!

Hala yaşıyorsa 39 yaşında!

Etan Patz, 33 yıl önce, New York'ta okula giderken kayboldu. Yıllar süren araştırmalar sonuç vermedi... Hikayesi toplumu öyle etkiledi ki kaybolduğu gün, 'Kayıp Çocuklar Günü' ilan edildi. Geçtiğimiz hafta, Etan'ın izine rastlandığı iddiası polisi yeniden harekete geçirdi. İşte, Etan'ın Hollywood senaryolarını aratmayan hikayesi...

Nevra Gömdenız
nevragomdeniz@me.com
Tarih: 25 Mayıs 1979.                Yer: ABD'nin New York kenti. Okula gitmek üzere hazırlanan 6 yaşındaki Etan Patz, kapıda annesine ısrar ediyor: 'Artık büyüdüm! Servis durağına kadar kendi başıma yürüyebilirim!' Anne Julie Patz, önce karşı çıksa da oğlunun küskün bakan mavi gözlerine fazla dayanamıyor ve izin veriyor. Etan, sadece iki sokak ötedeki servis durağına doğru yürümeye başlıyor. Annesi birinci sokağın sonuna kadar arkasından bakıyor. Etan temkinli. Sokakları geçerken sağına soluna dikkat ediyor. Bunu gören anne, diğer iki çocuğunu hazırlamak üzere, eve geri giriyor.
İşte ne olduysa, o birinci sokakla, servisin geleceği ikinci sokak arasındaki 45 metrelik mesafede oluyor. Etan birdenbire ortadan kayboluyor! Anne ilk önce hiçbir şeyden şüphelenmiyor. Çünkü okuldan, Etan'ın gelmediğine dair bir haber yok. Ancak saat 15.15'i gösterip de, küçük çocuk eve dönmeyince, anne telaşlanıyor. Hemen telefona sarılıyor ve Etan'ın o gün okula hiç gitmediğini öğreniyor. İşte 33 yıllık serüven böyle başlıyor...
ÖĞRETMEN İHMALİ
O sabah okul servisi saat tam 08.10'da durağa yanaşıyor. Ama Etan yok. Servis 08.30'da okula varıyor. Öğretmeni, Etan'ın gelmediğini fark etse de, annesini aramıyor. Okul servisi saat 15.15'te yine aynı noktada, çocukları indirmek üzere duruyor. Her öğleden sonra, kızıyla birlikte Etan'ı da karşılayan komşu, kızının yalnız olduğunu görünce şaşırıyor.
Anne, Julie Patz da yavaş yavaş endişelenmeye başlıyor. Çünkü Etan çoktan eve varmalıydı! Komşuyu arıyor, oğlunun serviste olmadığını öğrenince iyice telaşlanıyor. Önce polise, sonra da kocasına haber veriyor. New York Polis Departmanı'ndan William Butler, yıllarca izini bulmak için çabalayacağı Etan Patz'ın adını ilk kez o gün duyuyor. Arama çalışmaları hemen başlıyor. 100'e yakın polis, Soho'nun altını üstüne getiriyor. 
Ertesi sabah, arama ekibine köpekler de katılıyor. Bir yandan da şehrin üzerinde helikopterler dolaşıyor. New York'un her köşesine Etan'ın fotoğrafları asılıyor. İhbar hattı ise susmuyor. 6 Haziran 1979'da, yani Etan kaybolduktan 13 gün sonra acil durum alarmı kaldırılıyor. Ancak Dedektif Butler olayın peşini bırakmıyor. Etan'ın evinden servise kadar olan 100 metrelik mesafeyi belki yüzlerce kez gidip geliyor ve küçük çocuğun başına ne gelmiş olabileceğini hayal etmeye çalışıyor.
FOTOĞRAFLARI TÜNELDE
1982'ye kadar Etan'la ilgili hiçbir gelişme yaşanmıyor. Bu arada, dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan, Etan'ın kaybolduğu 25 Mayıs tarihini 'Kayıp Çocuklar Günü' ilan ediyor. Aynı yıl, New York'un Bronx Bölgesi'nde, sokak satıcılığı yapan Jose Antonio Ramos, iki erkek çocuğunu taciz ettiği gerekçesiyle tutuklanıyor. Ramos'un yaşadığı drenaj tünelinde yapılan aramada, çok sayıda erkek çocuğun fotoğrafına rastlanıyor. Çocuklardan biri de Etan! Ramos, Etan'ı, okul servisi şoförlerinin yaptığı 6 haftalık grev sırasında, bakıcısıyla birlikte okula gidip gelirken gördüğünü itiraf ediyor.
Ancak küçük çocukla ilgili, başka tek bir kelime etmiyor. Bunun üzerine dedektifler, grev sırasında Etan'ı okula götüren bakıcının peşine düşüyor. İsmi açıklanmayan kadın, 1979 yılında Ramos'la görüştüğünü itiraf ediyor. Daha sonra da, Ramos'un sadece kendisiyle değil, oğluyla ilgilendiğini ve birkaç kez tacizde bulunduğunu ancak Ramos'un Etan ile karşılaşıp karşılaşmadığını bilmediğini ifade ediyor. Elinde yeterince delil olmayan polis, Ramos'u serbest bırakıyor.
SAPIK, İTİRAF EDİYOR
1985'te, bu sefer Ramos'u federal savcı Stuart GraBois sorguluyor. Zanlı ilk önce, vergi kaçırdığı için sorgulanacağını düşünüyor. GraBois temkinli bir şekilde, Ramos'u şüphelendirmeden sorguya başlıyor. Çocukluğundan ve önceki hapishane hayatından bahsediyorlar. Sonra GraBois aniden, 'Etan Patz ile kaç kere seks yaptın?' diye soruyor. Bunun üzerine Ramos, 'Her şeyi itiraf edeceğim. Artık bu yükten kurtulmak istiyorum' diye cevap veriyor ve anlatmaya başlıyor: 'O sabah parkta Etan'a benzeyen bir çocuk gördüm. Yüzde 90 eminim, oydu. Televizyon izlemek için evime davet ettim. Evde birkaç kere yakınlaşmaya çalıştım ama benden kaçınca ısrar etmedim. Birlikte yürüyüşe çıktık. Sonra Washington Heights Bölgesi'ndeki teyzesini ziyaret etmesi için onu metroya bindirdim. Asıl amacım seksti. Ama o istemeyince vazgeçtim.'
SATILMIŞ OLABİLİR
GraBois ve ekibi hikayeyi inandırıcı bulmasa da, Ramos ısrarcıydı. Patz Ailesi ise Washington Heights'ta yaşayan bir akrabaları olmadığını söylüyordu. Dedektifler, Ramos'un Etan'ı öldürdüğü veya başka bir pedofile sattığı ihtimalleri üzerinde duruyordu. Polisin elinde yeterli delil bulunmadığı için Ramos, cezası bittikten sonra serbest bırakıldı. Bir sonraki sene ise, bu sefer Pennsylvania Eyaleti'nde iki çocuğa cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle yeniden tutuklandı. Ramos'un yine serbest bırakılmasından korkan GraBois, kendini Pennsylvania'ya tayin ettirdi.
1990 yılından itibaren Ramos çıktığı tüm duruşmalarda, akli dengesi yerinde değilmiş gibi konuştu. 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
ÇOCUĞUMUZA NE YAPTIN?
2000 yılında New York Polisi, Ramos'un yıllar önce yaşadığı Lower East Side Bölgesi'ndeki evinde arama yaptı. Ancak bir sonuç alamadı. Patz Ailesi, Etan'ın kaybolduğu her             25 Mayıs'ta ve doğum günü olan her   9 Ekim'de Ramos'a çocuklarının bir fotoğrafını yolluyor. Arkasında şu notla: Çocuğumuza ne yaptın?
15 Kasım 2001'de Etan'ın anne ve babası mahkemeden, oğullarının yasal olarak ölü ilan edilmesini istedi. Böylece Ramos'a yeni bir dava açabileceklerdi.
İKİ SENEYE SERBEST
Geçen hafta Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Soho'da bir apartmanın bodrum katında geniş çaplı bir inceleme yaptı. Araştırma olabildiğince gizli yürütülse de, dünya bütün hafta Etan Patz davasını konuştu. Araştırmalar bir sonuç vermedi. FBI, bodrum katında Etan'a ait bir ipucuna rastlanmadığını açıkladı. O bodrum katında çalışan, Etan'ı da tanıyan 75 yaşındaki Othniel Miller isimli şüpheli de serbest bırakıldı. Ancak Miller'ın yeğenine cinsel tacizde bulunduğu iddiası, kafaları karıştırdı. Amerikan polisinin 33 yıldır çözemediği bu davayı artık bir sonuca bağlamak için Miller'ı suçlu göstermeye çalıştığı da öne sürülüyor. Öte yandan Ramos, 13 Mart 2014'te serbest bırakılacak.

SOHO BUGÜNKÜ SOHO DEĞİLDİ!
New York'un Soho Bölgesi, Etan'ın kaybolduğu yıllarda, bugün olduğu gibi, şehrin en ünlü restoran, otel ve mağazalarının bulunduğu bir yer değil. Daha ıssız. Özellikle geceleri, dışarıda olmak pek güvenli değil. Ancak 1980'li yılların başında, şehrin önde gelen sanatçılarının taşınmasıyla Soho, New York'un en popüler bölgesi haline geldi.

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı