• $32,3307
  • 35,0957
  • 2297.84
  • 9054.99
27 Haziran 2017 Salı 14:09 | Son Güncelleme:

Eski EDOK Kurmay Başkanı Koçyiğit, öğrencileri fişlemiş

Eski EDOK Kurmay Başkanı Koçyiğit, öğrencileri fişlemiş

FETÖ sanıklarından eski Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Kurmay Başkanı Tümgeneral Hamza Koçyiğit'in, askeri okullardaki öğrencileri, etnik kimlikleri, siyasi görüşleri ve aile yapılarına göre fişleyerek, rapor haline getirdiği bilgileri örgüte ilettiği ortaya çıktı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe  girişimine ilişkin, eski EDOK Muharebe ve Muharebe Destek eğitim Komutanı  Korgeneral Metin İyidil ile Koçyiğit'in de arasında bulunduğu 7 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanıklardan  Koçyiğit'in örgüte destek sağlamak için himmet verdiği belirtildi. Koçyiğit'in kendisinden sorumlu örgüt mensubuyla gizli örgüt  faaliyetlerinin yürütüldüğü, "cemaat evi" tabir edilen evlere gidip geldiği öne  sürülen iddianamede, "Koçyiğit'in, askeri lise ve harp okullarına giren  öğrenciler, okul komutanları ve öğretmenler hakkında etnik kimlikleri, siyasi  görüşleri, aile yapısı, Alkol, kadın, para ve makam zaafları gibi özel bilgileri  rapor haline getirerek kendisinden sorumlu örgüt mensuplarına verdiği  anlaşılmaktadır." değerlendirmesine yer verildi. İddianameye göre Koçyiğit, darbe girişimi sırasında Genelkurmay  Başkanlığından gönderilen sıkıyönetim direktiflerine uyulması yönünde emirler  verdi.

Hamza Koçyiğit, ilk defa 16 Temmuz 2016'da saat 07.30'da darbenin  başarısız olduğu çok açık şekilde belli olduktan sonra Faaliyet İzleme Merkezine  girdi ve sanki gece boyunca karargahtaymış gibi davrandı. İddianamede, Koçyiğit'in, Akıncı Üssü'nde darbeyi yöneten firari Adil  Öksüz'ün okul arkadaşı Öğretmen Üsteğmen Mehmet Akçakara ile 16 Temmuz'da  görüştüğü tespiti de yer aldı. 15 Temmuz gecesi elindeki tabancayla sivil  kıyafetli görülen Akçakara, 16 Temmuz'da Koçyiğit'in yanına giderek polisten  saklanmak amacıyla sivil plakalı, sivil ruhsatlı, polis çevirmesinde askeri  olduğu anlaşılmayacak araç istedi. Hamza Koçyiğit, Piyade Albay Ender Çelenk'e bu isteğin karşılanması  amacıyla emir verdi ancak böyle bir araç olmadığı için istek karşılanamadı.

AKİF US'UN EVİNE GİTMİŞ

İddianameye göre Hamza Koçyiğit, darbe girişimi sırasında, darbenin  planlayıcılarından eski Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse  başkanlığındaki grupta yer alan eski Hakim Üsteğmen Akif ile eşi Saadet Us'un  evine gitti.İddianamede ifadesine yer verilen Koçyiğit'in damadı Vahit Berat  Candar, şüphelinin, Us'un evine gitmesini şu şekilde açıkladı: "15 Temmuz günü saat 20.30 sularında eşimin devre arkadaşı Hakim  Üsteğmen Saadet Us'un evine, bebeklerine 'Hayırlı olsun.' demek maksadıyla  gittik. Saat 22.30 sularında televizyondaki son dakika haberlerinde bir kalkışma  hareketi olduğunu gördüm. Tanıdıklarımı ve ailemi aradım, kayınpederim ve  kayınvalidemle telefonla görüşmem oldu. Bulunduğumuz evde misafir kaldık. Daha  sonra saat 23.40 sularında Tümgeneral Hamza Koçyiğit ile görüştüm. Kızının panik  olduğunu ve eşinin olaylardan ötürü çatışma olan spor okulu bölgesinde mahsur  kalmasından dolayı kendisine, ailesinin güvenliği için yanımıza gelmesinde fayda  olduğunu söyledim.O da bana 'Kışlanın ve karargah emniyet tedbirlerini sağladıktan sonra  müsait olursam tekrar haberleşiriz.' dedi. Bulunduğum evdeki televizyondan  gelişmeleri takibe devam ettim.

Saat gece 01.00 sularında Koçyiğit'i aradım. Hem kızını sakinleştirmek  hem de eşiyle oğlunu çatışma olan bölgeden uzaklaştırmak için gelmesini söyledim.  Evinde bulunduğumuz kişileri daha önce hiç tanımadığı için 'Bulunduğunuz evdeki insanlar güvenilir mi?' diye sordu. Ben de devletin askeri hakim üsteğmeni  olduğunu ve güvenebileceğimizi düşündüm. Adresi bilmediği için 'Beni gelip  alabilir misin?' dedi. Aşağıya indiğimde aracımın anahtarını evde unuttuğumu fark  ettim. Bulunduğumuz eve de ilk defa geldiğim için Akif Us'a, 'Senin aracınla  gidebilir miyiz?' diye ricada bulundum. Onun aracıyla kayınpederimi saat 01.30  sularında EDOK Komutanlığından almaya gittik."

3 SAAT BU EVDE KALDI 

Hamza Koçyiğit'in yaklaşık 3 saat bu evde kaldığını anlatan damadı,  "Eve geldikten sonra televizyondan olayları takip ettik. Koçyiğit, televizyonda  darbenin başarısız olacağına yönelik bir haberde 'Aslanlarım hadi şu darbeyi  engelleyin.' diye cümleler kuruyordu. Darbe girişiminde bulunan kişilere  küfrederek ağır ithamlarda bulunuyordu." ifadelerini kullandı.    Candar, şöyle devam etti: "Saat 04.00 sularında cep telefonumun internetinde haberlere baktığım  esnada darbe girişimini planlayanlar diye bir liste olduğunu ve o listede  arkadaşım Akif Us ve Saadet Us isimlerini gördüm. Arkadaşıma sizin 'Soy isminiz  nedir?' diye sordum çünkü onların soy ismini bilmiyordum. O da soy isminin Us  olduğunu söyleyince onlara telefondaki haberi gösterdim. Onlar da şok oldu. Daha  sonra Hamza Koçyiğit bana dönerek, 'Salak, güvenli diye bu eve mi getirdin beni?'  dedi. Daha sonra Akif Us, 'Biz kendimizden eminiz. Bu olaylarla hiçbir ilgimiz ve  bilgimiz yok. Sizi de zan altında bırakmak istemeyiz. İstiyorsanız  gidebilirsiniz.' dedi.

Bulunduğumuz evde 3 saat boyunca Akif Us ile eşi Saadet Us, darbe  girişimine destek verici hiçbir söz ya da hareket tarzı sergilemediler. Eşi ve  oğlu emniyetli bir yere geçtiği için Koçyiğit, bana 'Haydi birliğimize geri  dönelim' dedi ve oradan ayrıldık. Saat 04.43'te bana ait araçla EDOK  Komutanlığına Tümgeneral Hamza Koçyiğit ile geldik."

SUÇLAMALARI REDDETTİ

İddianamede ifadesine yer verilen Koçyiğit, hakkındaki suçlamaları  reddetti. Koçyiğit, "FETÖ terör örgütüyle ne kendimin ne de ailemin bir bağı  olmamıştır. Çocuklarımı FETÖ terör örgütü okulları ve dershanelerinden uzak  tuttum, halk tarafından, kamu tarafından bu okulları okuyanların iyi üniversite  kazandıklarını duymama rağmen bu okullara göndermedim. Burada belirtilen  suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Tamamen şahsım adına iftiradır."  beyanında bulundu. (AA)

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'