• $32,3483
  • 35,1257
  • 2308.07
  • 9079.97
30 Eylül 2015 Çarşamba 11:37 | Son Güncelleme:

Davutoğlu 10 liderle görüştü

Davutoğlu 10 liderle görüştü

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmeleri kapsamındaki programı yoğun geçiyor. Davutoğlu BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon dışında, 10 lider ile bir araya geldi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmeleri kapsamındaki programı yoğun geçiyor.

Davutoğlu, 24 Eylül Perşembe günü BM Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere New York'a gitti.

New York ziyareti kapsamında önemli üst düzey toplantılara katılan Davutoğlu, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Norveç Başbakanı Erna Solberg, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü.

İlk ikili görüşme Merkel'le

Ziyaretinin ilk gününde TÜRKEN Vakfı'nın düzenlediği programa katılan Davutoğlu, programda ABD'nin Teksas eyaletinde öğretmenine göstermek için okula götürdüğü elektronik saatin, bomba sanılması üzerine kelepçelenerek gözaltına alınan Müslüman öğrenci Ahmed Muhammed ile bir araya geldi.

New York ziyareti kapsamında, dünya liderleri ile yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştiren Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ikili görüşme yaptı. Davutoğlu, Merkel ile Avrupa'ya yönelen sığınmacılardan kaynaklanan krizi, Suriye'deki durumu ve iki ülke arasında bakanlar düzeyinde oluşturulması planlanan çalışma grubu konularını ele aldı.

Filistin Bayrağı göndere çekilecek

Bu yılki Genel Kurul toplantıları Filistin için önemli bir gelişmeye de şahitlik edecek. BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsünde olan Filistin'in bayrağı, bugün Filistin Devlet Başkanı Abbas ve Davutoğlu'nun da katılacağı törenle BM'de göndere çekilecek.

İkili görüşmeleri kapsamında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşen Davutoğlu, Mescid-i Aksa'da meydana gelen ihlaller başta olmak üzere İsrail güvenlik güçlerinin Filistinli sivillere yönelik hukuk dışı uygulamalarını kınadı. Abbas ise BM'de Filistin bayrağının çekilmesi törenine Davutoğlu ile iştirak edecek olmaktan büyük memnuniyet ve onur duyacağını belirtti.

BM'de Kalkınma Zirvesi'nin 6 oturumundan birine Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile eş başkanlık yapan Davutoğlu, toplantı öncesinde Sall ile de ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından Başbakan Davutoğlu, BM Kalkınma Zirvesi kapsamında düzenlenen "2015 Sonrası Kalkınma Gündemi İnteraktif Diyalog Toplantısı"nda eş başkan olarak ve Senegal Cumhurbaşkanı Sall'ın da katılımıyla bir konuşma yaptı.

İran ile "diyaloğun sürmesi" kararlaştırıldı

Davutoğlu, ikili görüşmeler çerçevesinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile BM'de bir görüşme gerçekleştirdi. Irak ve Suriye'deki durum ile DAEŞ ile mücadele konularının da ele alındığı temaslarda, bölgesel konularda zaman zaman farklı düşünülmesine rağmen iki ülke arasındaki "diyaloğun sürmesi" kararlaştırıldı.

Davutoğlu, görüşmenin ardından "İklim Değişikliği Zirvesi" konulu üst düzeyli öğle yemeğine katıldı.

Başbakan Davutoğlu, Tayland Başbakanı Çan-oça, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve Ürdün Kralı Abdullah ile de BM'de bir araya geldi.

BM Genel Kurulu'nda düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi"nde bir konuşma yapan Davutoğlu, BM'de Kosova Başbakanı İsa Mustafa ve Belçika Başbakanı Charles Michel ile de görüşmelerde bulundu.

Davutoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye'nin Suriye'de, özelikle de DAEŞ ile mücadelede Fransa ile her türlü iş birliğine açık olduğu belirtildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD'deki Türk toplumunun temsilcileriyle Kurban Bayramı dolayısıyla buluştu.

Davutoğlu'ndan 'Ne Esed, ne IŞİD' vurgusu

Genel Kurul'a bugün hitap edecek olan Başbakan Davutoğlu Pazartesi günü bir basın toplantısı düzenleyerek, katıldığı üst düzey toplantılarda ele alınan konular ve ikili görüşmelere ilişkin bilgi verdi.

Esed'in geçiş sürecinde olamayacağını bildiren Davutoğlu'nun "Bu yeni Suriye'de, Esad'ın veya DAEŞ'in yeri olamaz. Ne Esad, ne IŞİD, gelecek Suriye açısından böyle olmalı" açıklaması dikkat çekti.

İkili görüşmelerini sürdüren Davutoğlu, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Irak Başbakanı Haydar el İbadi ve Lübnan Başbakanı Temmam Selam ile ayrı ayrı görüştü.

Obama ve Putin ile basına kapalı görüşme

Görüşmelerinin ardından, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un liderler onuruna verdiği öğle yemeğine katılan Davutoğlu, yemekte ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Davutoğlu, muhataplarıyla başta Suriye'deki durum olmak üzere, bölgesel güvenlik ve istikrar konularında görüş alışverişinde bulundu.

Davutoğlu, ikili görüşmeleri kapsamında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de görüştü.

"Barışı Koruma Liderler Zirvesi"ne katıldı

ABD Başkanı Obama'nın ev sahipliğinde BM'de düzenlenen "Barışı Koruma Liderler Zirvesi"ne katılan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, BM'nin 70. kuruluş yıl dönümünün, barış ve istikrarı korumak için gösterilen çabaların yeterliliğini tartışmak için çok önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, Somali konusundaki üst düzey toplantıya ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ABD Ticaret Odası'nca dün düzenlenen çalışma kahvaltısına katıldı.

Zirvede 'terörün dini, ırkı olmaz' vurgusu

Kahvaltının ardından BM Genel Kurulu görüşmeleri kapsamında, ABD Başkanı Obama'nın ev sahipliğinde düzenlenen "DAEŞ ve Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Liderler Zirvesi"nde bir konuşma yaparak, "terörün dini, ırkı ve coğrafyası olmadığı"nı vurguladı.

Zirvenin ardından BM'de "Gül Bahçesi" olarak adlandırılan alanda, Türk basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, çok taraflı zirveler ve ikili görüşmelerle temaslarını sürdürdüğünü, Türkiye'nin bütün platformlarda aktif rol oynadığını ve görüşlerini aktardığını ifade etti.

BM'de düzenlenen "DAEŞ ve Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadele Liderler Zirvesi"nin ardından Davutoğlu, İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir araya geldi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile de görüşmede bulunan Davutoğlu, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Norveç Başbakanı Erna Solberg ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile de ayrı ayrı temaslarda bulundu.

DEİK ve Goldman Sachs ev sahipliğinde düzenlenen "7. Türkiye Yatırım Konferansı"na da katılarak bir konuşma yapan Davutoğlu, 1 Kasım Genel Seçiminin ardından ekonomik reformlara odaklanacaklarının bilgisini verdi.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'