• $32,3309
  • 35,0805
  • 2292.27
  • 8986.4
25 Eylül 2016 Pazar 10:31 | Son Güncelleme:

Çavuşoğlu'ndan flaş iade açıklaması

Çavuşoğlu'ndan flaş iade açıklaması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin kanıtların ABD'ye sunulduğunu belirterek, "Müttefikimiz ABD'den, bu süreci tamamlamasını mümkün olan en kısa sürede Gülen'i iade etmesini bekliyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin kanıtların ABD'ye sunulduğunu belirterek, "Müttefikimiz ABD'den, bu süreci tamamlamasını mümkün olan en kısa sürede Gülen'i iade etmesini bekliyoruz." dedi.

France 24 haber kanalına konuşan Çavuşoğlu, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'den iadesine ilişkin bir soruya, "Biz bu terör örgütünü suçlamıyoruz, FETÖ terör örgütünün Türkiye'deki başarısız darbe girişiminin arkasında olduğundan yüzde yüz eminiz. ABD dahil herkes Fetullah Gülen ve ona bağlı olanların bu darbe girişiminin arkasında olduğunu biliyor. Biz ABD'den onun bize iade edilmesini istedik. Amerikalılar bizimle işbirliği yapacaklarını söylediler ve kanıtları istediler." karşılığını verdi.

Çavuşoğlu, darbe girişimiyle ilgili kanıtların ABD'ye gönderilmesine ilişkin soruyu şöyle cevapladı:

"Evet, Gülen'in ve ona bağlı olanların darbe girişimi öncesi karıştığı yasadışı faaliyetlere ilişkin bazı kanıtları gönderdik. Darbe girişiminin arkasında Gülen'in kendisi ve ona bağlı olanların bulunduğunu gösteren delilleri de şimdi gönderdik. Dolayısıyla yasal süreç başlamıştır. Müttefikimiz ABD'den, bu süreci tamamlamasını, mümkün olan en kısa sürede onu iade etmesini bekliyoruz."

Gülen'in iadesinin ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin bir soruya ise Çavuşoğlu, "Buna mahkeme karar verecek. İyimseriz. Bunun gibi teröristlerin demokratik toplumlarda yeri yok." karşılığını verdi.

İnsani yardım konvoyunun bombalanması

Çavuşoğlu, "İnsani yardım konvoyunu kim bombaladı? Avrupalılar ve ABD, Rusların bombaladığını söylüyor, siz de böyle mi düşünüyorsunuz?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Rejim ve onun destekçileri. Başka kimse uçmuyor. Muhalefetin uçağı yok. Koalisyon güçleri değildi. Rejim ve bütün destekçileri. Bunu kimin yaptığını bulmak için şeffaf bir soruşturma yapılmalı." 

Olayda 8 BM çalışanı şoförün öldürüldüğünü anımsatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin BM'yi insani yardım konusunda çok desteklediğini ve bütün kamyonların Türkiye sınırından geçerek gittiğini kaydetti.

Şu anda kamyonların çoğunun beklemekte olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bu kamyonların hep beraber organize edilmiş olan insani yardımları dağıtabileceğinin garantisi olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Şu çok açıktır ki, rejim ve destekçileri BM konvoyunu vurmuştur." dedi.

Fırat Kalkanı Harekatı

Fırat Kalkanı Harekatı'na işaret edilerek Türkiye'nin Suriye'ye asker gönderdiği ve Suriye'de uçuşa yasak ve güvenli bölge istediği hatırlatılarak, "Suriye'de ne kadar derine gitmeye hazırsınız?" sorusunun yöneltilmesi üzerine Çavuşoğlu, "İlk olarak en az 45 kilometre aşağıya inebiliriz, inmek zorundayız, Münbiç bölümünü kapatmak için. Bundan sonra bu bölge de facto bir güvenli bölge olabilir. 5 bin kilometrekare civarında." dedi.

"Buradan daha ileriye gitmek istemiyor musunuz?" sorusunu yanıtlarken de Çavuşoğlu, askeri yetkililerin DAEŞ'e karşı Rakka'da bir operasyon yapılması konusunu görüştüklerini ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, bu operasyonun ne zaman 
gerçekleşeceğinin henüz belli olmadığını ve hazırlıkların yapılması gerektiğini kaydetti.

"Rakka'ya Türkiye mi saldıracak?" sorusu üzerine Çavuşoğlu, "Saldırı derken neyi kastediyorsunuz? Rakka'ya saldırmıyoruz, DAEŞ'e saldırıyoruz. Suriye halkıyla hiçbir sorunumuz yok. Biz DAEŞ'e karşı savaşan ılımlı güçleri destekliyoruz. Şimdi yerel güçler kendilerine güvenlerini yeniden kazandı. Özgür Suriye Ordusu ve ılımlı muhalefet güçlerine gittikçe daha fazla asker katılıyor. Onlara yardımcı olabiliriz, destek olabiliriz. Türkiye, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve bazı başka ülkelerin özel kuvvetleri onlara alanda destek olurlar ancak yerel kuvvetlerin Cerablus'ta, Çobanbey'de olduğu gibi kendi şehirlerini ele geçirmeleri daha iyi. Yerel güçlerin o bölgeyi ele geçirmeleri önemli. Burası güvenli bölge olduktan sonra, bölgenin güvenliğini sağlamak için devam etmeliler." diye konuştu.

Çavuşoğlu, uçuşa yasak bölge uygulamasının bu alanın güvenli bölge olarak kalabilmesi için çok faydalı olacağını vurguladı.

ABD'nin PYD'ye desteği

ABD'nin Suriye'de terör örgütü PYD/YPG/PKK'yı doğrudan silahlandırma konusundaki adımlarının sorulması üzerine Çavuşoğlu, bu örgütlerin Kürtleri temsil etmediğini, Kürtlerin Suriye'nin dört bir yanına dağılmış olduğunu, PYD'nin terörist bir grup olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Bunlarla direkt savaşmak isteseydik, Suriye'ye Kobani'den veya başka bir yerden girerdik. Bizim amacımız DAEŞ'i yenmek." dedi.

Münbiç'in alınması operasyonu öncesinde ABD ile yaptıkları anlaşmada sadece birkaç yüz YPG'linin Fırat'ın batısına geçmesini ve operasyondan hemen sonra geri dönmelerini kabul ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, onlardan bazılarının halen orda olduklarını tespit ettiklerini ifade etti. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Herkes yaptığımız anlaşmaya uymalı. Aksi takdirde müttefik olmamızın veya DAEŞ'e karşı güçlerimizi birleştirmemizin bir anlamı olmaz. İkinci olarak bir terörist gruba karşı mücadele ederken bir başka terörist gruba bel bağlamak en büyük hatadır. Onları silahlandırmak çok tehlikelidir. Bunlara verilen silahlar DAEŞ ve diğer terör örgütlerine satıldı. Bu, ekonomik durum nedeniyle Irak'ta da oldu. Bu nedenle çok dikkatli olmalıyız. Cerablus ve devamında bir başarı gördük. Sebep ne olursa olsun, bir terör örgütüyle işbirliği yapmak uygun değil ve kabul edilemez. ABD her zaman terörizmle savaşıyor. Ancak bu olayda talihsiz bir biçimde Türkiye'ye de saldıran terörist bir örgütle işbirliği yapıyor. Ankara'daki iki intihar saldırısını yapan teröristler ABD'nin silah verdiği bu kamplardan geldi. Bu kabul edilemez." (AA)

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak