• $32,379
  • 35,0472
  • 2326.2
  • 9104.31
25 Temmuz 2016 Pazartesi 23:17 | Son Güncelleme:

Binali Yıldırım: Anayasa değişikliği ile ilgili takvim başladı

Binali Yıldırım: Anayasa değişikliği ile ilgili takvim başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yıldırım, CHP ve MHP liderleriyle küçük ölçekli anayasa değişikliği konusunda anlaştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünkü programında Bakanlar Kuruluolamamasına rağmen Başbakan Binali Yıldırım ile CHP ve MHP liderleriyle görüşmesinin ardından yaklaşık 3.5 saat süren toplantıyı yönetti. 

Bakanlar Kurulutoplantısından sonra kameraların karşısına geçen Başbakan Binali Yıldırım, CHP ve MHPliderleriyle küçük ölçekli anayasa değişikliği konusunda anlaştıklarını söyledi. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının İçişleri Bakanlığı'na bağlanacağını ifade etti.

ERDOĞAN, CHP VE MHP LİDERLERİYLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, saat 19.05'te başladı. Toplantı saat 22.25 sularında sona erdi.

Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 2 saat 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK İÇİŞLERİ'NE BAĞLANIYOR

Açıklama yapan Binali Yıldırım, CHP ve MHP liderleriyle küçük ölçekli anayasa değişikliği konusunda anlaştıklarını söyledi. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının İçişleri Bakanlığı'na bağlanacağını ifade etti.

BOĞAZ KÖPRÜSÜ'NÜN ADI DEĞİŞİYOR

Başbakan ayrıca İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nün adının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirileceğini ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklaması şöyle:

"Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde yapılan, siyasi parti genel başkanları olarak 15 Temmuz silahlı darbe girişimi konusunda tam bir anlayış birliği içinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Ülkemizde sistemin tıkanmasına yol açan konularla ilgili değerlendirmelerimizi sayın Cumhurbaşkanı ile paylaştık. Yeni anayasa için birlikte çalışma hususunda da yine genel başkanlar olarak anlayış birliği olduğunu gördük.

Sistemin tıkanmasının doğurduğu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak için küçük ölçekli bir anayasa değişikliği mutabakatla yapılabilir.

YENİ ANAYASA KONUSUNDA GÖRÜŞ BİRLİĞİ

Ancak tamamen yeni anayasanın yine bütün partilerin katılımıyla hazırlanması konusunda da görüş birliği olduğunu gördük ve bu konuda süreci devam ettirme kararı almış bulunuyoruz.

"GİRİŞİMİN DOĞURDUĞU SONUCU ORTADAN KALDIRACAK DÜZENLEMELERİ SÜRATLE YAPMAK"

20 Temmuz tarihinde aldığımız OHAL ilanıyla ilgili uygulamaları ve hazırlıkları gözden geçirdik. Milletimiz OHAL'i niçin ilan ettiğimizi gayet iyi biliyor. OHAL'i devlet millete değil, kendisine ilan etti. Sebebi de 15 Temmuz'da silahlı FETÖ'nün darbe girişimidir. Bu girişimin doğurduğu sonuçları ortadan kaldıracak düzenlemeleri süratle yapmak bu OHAL'in en önemli nedenidir. Bunun dışındaki konularda ülkede olağan üstü bir hal mevcut değildir.

Vatandaşlarımız gündüz işinin gücünün peşinde koşarken, akşamları da bir eğlence havasında demokrasi nöbetlerini tutmaya devam ediyorlar. Meydanlardaki bu nöbetlerde parti göz etmeksizin, toplumumuzu oluşturan bütün vatandaşlarımız aynı anlayış birliği ile demokrasinin ve milli iradenin korunması adına bu nöbetleri sürdürmektedir.

"İSTANBUL VE ANKARA'DA ŞEHİTLER ANITI KURULACAK"

OHAL yetkisine dayanarak ilk KHK, 23 Temmuz 2016'da yayınladık. Bunun gereği olan tüm iş ve işlemler eksiksiz yerine getirilmiştir. Bugünkü toplantıda yeni KHK ile ilgili konuları görüştük.

Buna göre Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı tam anlamıylaİçişleri Bakanlığı'na bağlanacaktır.
İstanbul ve Ankara'da birer şehitler anıtı kurulması bugünkü Bakanlar Kurulu'nda kararlaştırdığımız diğer bir konudur.
Boğaziçi Köprüsü'nün adının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmesine karar verilmiştir.

15 Temmuz'da mağduriyete uğrayan vatandaşlarımıza devlet olarak sahip çıktık. Şehitlerimizin yakınları için bağış hesapları açıldı.

Bu millet kendine yapılan ihaneti olduğu gibi, kendisi için hayatını ortaya koyanları da asla unutmaz. Hükümet olarak Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimi yanında bu tür tehditlere bir daha maruz kalmaması konusunda kararlıyız.

Türkiye'nin 100. yıl hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığı bugün 15 Temmuz'a göre, kat be kat daha fazladır. Darbe girişimiyle ülkemize diz çöktüreceklerini sananlar, yanıldıklarını görmüşlerdir."

"YAŞ'TA BU SENE DEĞİŞİKLİĞE GİDİYORUZ"

YAŞ'ta bu sene bir değişikliğe gidiyoruz. Ağustos'un 3-4 ve 5'inde yapılıyordu, içinde bulunduğumuz şartlardan dolayı öne aldık. 28 'inde perşembe günü Çankaya'da Başbakanlık'ta yapılacak ve bir günde bütün çalışmaları tamamlayacağız. Üç günlük çalışmaya ihtiyaç yok.  İkinci günde kararları Cumhurbaşkanımızın onayına sunacağız.

YAŞ'ta emekliye ayrılması gereken personel, terfi edilecek askeri personel, atamalar görüşülecek. TSK birimlerine atamalar var bunlar görüşülecek. TSK'dan çıkarılacak personel için ise 667 KHK'yı yayınladık, gereğini yapıyoruz. Bu konu ayrıca YAŞ gündeminde bulunmayacak. Darbe teşebbüsünde bulunanların adları zaten belli. 

FETÖ terör örgütü veya başka nedenlerle meslekten çıkarılacaklar biliniyor. Bunları YAŞ gündeminde değil çıkardığımız KHK yetkisinde gerçekleştirmiş olacağız." 

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı