• $32,3776
  • 34,9824
  • 2325.57
  • 9079.97
25 Ağustos 2016 Perşembe 16:21 | Son Güncelleme:

Afganistan Ordusu'na TSK standartı

Afganistan Ordusu'na TSK standartı

Antalya'daki 3'üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanlığında temel askerlik eğitimi gören Afganistan Ulusal Ordusu mensubu 109 kadın subay ve astsubay adayı için ant içme ve mezuniyet töreni yapıldı.

Türkiye ile Afganistan arasındaki ilgili düzenlemeler çerçevesinde Afganistan Ulusal Ordusunun subay ve astsubay adayı 109 kadın personeline, 3'üncü Piyade eğitim Tugay Komutanlığında temel askerlik eğitimi verildi. 13 hafta süren eğitimde, temel askerlik, ortak eğitim konuları bağlamında yanaşık düzen, tek er muharebe, mekanik nişancılık ve atış, bakım, sağlığı koruma ve ilk yardım, gece eğitimi ile temel ve savaş beden eğitimleri yaptırıldı.

Eğitim sonunda General Niyazi Çelik Kışlasında düzenlenen ant içme ve mezuniyet töreninde, Afgan kursiyerler merasim alanına ülkelerinin asker marşını okuyarak geldi. Afganistan Milli Marşı ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törende 109 kadın subay ve astsubay adayı, Afganistan Ulusal Ordusunun usullerine göre üzerlerine Kur'an-ı Kerim ve silahlar konulan masalarda ant içti.

Kurs birincisi Baseera Mohammadi'ye belgesini ve hediyesini Antalya Valisi Münir Karaloğlu verdi. Kursu ikincilikle bitiren Farida Mirzad ise sertifikası ile hediyesini Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'ndan, üçüncü Fatıma Rezai de belgesini ve hediyesini Afganistan Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Naderi Eqbal Ali'den aldı.

Kursu başarıyla tamamlayan diğer 106 personele belgelerinin dağıtılmasının ardından arkadaşları adına Türkçe konuşan kurs birincisi Mohammadi, Türkiye'ye geldikleri gün ile şu anda ulaştıkları seviyenin çok farklı olduğunu söyledi.

Mohammadi, "Burada verilen eğitimlerle askerliğin temel ilkelerini öğrenmiş iyi birer asker olma yolunda önemli bir mesafe katetmiş bulunmaktayız. Almış olduğumuz bu eğitimin sonucunda dağılacağımız birliklerimizde verilecek görevleri yürütecek askeri bilgi ve beceriye ulaşmış bulunmaktayız." dedi.

"EN YÜKSEK FAYDA İÇİN HER TÜRLÜ ÇABA GÖSTERİLECEK"

3'üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanı Piyade Albay Tahir Savran da söz konusu eğitim programından elde edilen tecrübelerle ihtiyaçların, ilgili makamlarla koordine edilmek suretiyle tekrar gözden geçirilerek müteakip eğitim programlarına yansıtılacağını söyledi.

Savran, "Afganistan Milli Ordusunda kadın gönüllülüğünün ve etkinliğinin artırılmasına katkıları olacağı değerlendirilen bu eğitimin devam ettirilmesi önemlidir. Bu bağlamda Türk Silahlı Kuvvetleri olarak kardeş ülke Afganistan'ın ulusal ordusunun yeteneklerinin geliştirilmesi adına eğitim faaliyetlerine en yüksek faydayı sağlamak maksadıyla elimizden gelen her türlü çabayı önümüzdeki dönemde de göstereceğiz." ifadesini kullandı.

Afganistan Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Naderi Eqbal Ali ise terörizme karşı mücadelede şehit düşen iki ülke silahlı kuvvetleri mensupları ile özelikle 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişiminde şehit düşenlere rahmet diledi.

Taliban rejiminin dağılmasından sonra 2001 yılından beri ülkesinin silahlı kuvvetlerinin bütün mesaisini, uluslararası terörizm ve DAEŞ ile mücadelede harcadığını belirten Ali, "Biz bu uzun süreli savaşta maddi, manevi hasarlara maruz kaldık ve alanında uzman, yetişmiş bireylerimizi kaybettik. Şu an için biz, genç uzmanlarımızın kapasitelerinin daha da geliştirilmesi ve silahlı kuvvetlerimizin en iyi şekilde donatılması hususlarında gereksinim duymaktayız. Temenni ediyoruz ki uluslararası alandaki dostlarımız, genç uzmanlarımızın eğitim ve öğretimi, silahlı kuvvetlerimizin daha da donatılması konusunda bizlere azami derecede destek olmalıdırlar ki uluslararası topluma daha fazla yük olmayalım." diye konuştu.

Ali, TSK yetkililerine kadın personelin eğitiminden dolayı teşekkür ederek, "Dost ülke Türk Silahlı Kuvvetlerinin itilaf güçleri ile ortaklaşa DAEŞ terör örgütü yuvasının dağıtılması maksadıyla Suriye'de başlatmış olduğu mücadelede başarılı olmasını temenni ediyorum. Biz Türkiye'nin gerçek dostu, terör, terörizm ve DAEŞ'in de düşmanı olarak bu mücadeleyi destekliyoruz." dedi.

İLK KEZ KADIN PERSONEL BİR ÜLKEDE EĞİTİM GÖRDÜ

Öte yandan askeri yetkililer, Afganistan Ulusal Ordusunun ilk kez kadın personelini bir ülkede eğitime gönderdiğine dikkati çekti.

Eğitimde görev alan Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu 11 kadın subay ve astsubay ile Afganistan Ulusal Ordusu mensubu 5 subaya da teşekkür belgeleri verildi. Kara Kuvvetleri EDOK Eğitim Tümen Komutanı Tuğgeneral Mehmet Hakan Akyol ile çok sayıda askeri ve mülki erkanın da katıldığı program, tören geçişiyle sona erdi.

Afgan askeri kadın kursiyerler, Türk askerleri, yerli ve yabancı askeri yetkililer ile davetliler tarafından ayakta alkışlandı. (AA)

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür