• $32,3411
  • 35,142
  • 2240.74
  • 8715.16
26 Eylül 2017 Salı 12:03 | Son Güncelleme:

2018 LYS YGS üniversite sınavı kalkıyor mu? YGS LYS son dakika var mı yok mu?

2018 LYS YGS üniversite sınavı kalkıyor mu" YGS LYS son dakika var mı yok mu"

2018 YGS LYS üniversite sınavı son dakika kalkıyor mu? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEOG kaldırılmasından sonra tüm dikkatlerin üniversite giriş sınavı olan YGS ve LYS'ye çevirdiklerini ve gerektiği takdirde burada da değişiklik yapılarak kaldırılmasının bile gündeme gelebileceğini söyledi. Erdoğan sürpriz bir açıklama yaparak TEOG'un hemen ardından üniversite giriş sistemiyle ilgili olarak yeni değişikliklerin gündemde olduğunu söyledi. LYS yani Lisans Yerleştirme Sınavı üniversite hayali için ter döken adayların YGS’de 180 barajını geçmeleri halinde girebilecekleri ve 4 yıllık lisans programlarına yerleşebilecekleri genel sınavın adıdır.

TEOG'un kaldırılmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan üniversite sınavları olan LYS ve YGS sınavları için bir son dakika açıklaması geldi. 2018 YGS ve LYS sınavı kalkıyor mu? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEOG kaldırılmasından sonra tüm dikkatlerin üniversite giriş sınavı olan YGS ve LYS'ye çevirdiklerini ve gerektiği takdirde burada da değişiklik yapılarak kaldırılmasının bile gündeme gelebileceğini söyledi. BM 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri kapsamında ABD'nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak TEOG sınavının kaldırılmasını istemiş ve dün MEB Başkanı İsmet Yılmaz, TEOG'un kaldırıldığını ve bu yıl sınavın uygulanmayacağını söylemişti. Erdoğan sürpriz bir açıklama yaparak TEOG'un hemen ardından üniversite giriş sistemiyle ilgili olarak yeni değişikliklerin gündemde olduğunu söyledi. Milli eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara da hız verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model üzerinde uzlaşacak.

YÖK'ten 'sınavsız üniversite' açıklaması

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte sınavsız modelin bugün için söz konusu olmadığını açıkladı. Saraç, 'bu yıl üniversite sınavı yapılacak' dedi.

Üniversite sınav sistemi de sil baştan değişiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan sinyali verdi, TEOG’dan sonra LYS de kalkıyor. Yeni sistem için MEB ve YÖK ortak çalışacak. Hem liselere hem de üniversiteye girişi kapsayacak yeni model kasımda Bakanlar Kurulu’na sunulacak

Milli eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara da hız verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model üzerinde uzlaşacak. Öne çıkan modelin satır başları şöyle:

YÜKSEKOKULLARA SINAVSIZ GİRİŞ: Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.

 

DAHA AZ ÖĞRENCİ İLE REKABET: Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

LİSEDEN SONRA 3 KEZ SINAV: LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

A-B-C SINIFI ÜNİVERSİTE: Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.

ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA DEĞİŞİKLİK

AK Parti'nin seçim beyannamesinde vardı. Ne zaman olur bilmiyorum. Mümkünse üniversite sınavlarının, çok net, Aybüke öğretmenimizin şehit olduğu gün kardeşi o gün sınava girdi. Bazen böyle, kişinin ailesinde kayıp olduğu gün sınava girmek durumunda da kalıyordu. Böyle durumlarda üniversiteye girişi de birden fazla yapın diye programımızda var. Üniversite sınavlarını birden fazla yapın diye. 

2018 LGS LYS SINAVI KALKACAK MI?

TEOG'un kaldırılmasının ardından üniversite giriş sınavları olan YGS ve LYS sınavlarının da yakın bir zamanda kaldırılması bekleniyor.

"ARTIK AİLELER, ÇOCUKLAR RAHAT ETSİN"

Erdoğan, TEOG sisteminin kaldırıldığını söyledi. Gazetecilerin yerine nasıl bir sistemin geleceğini sorması üzerine ise, "Bu konuyla ilgili olarak bir defa çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacaktır ama artık aileler, çocuklar rahat etsin, sadece kendi derslerine odaklansınlar. Gerek ortaöğretimde gerek lisede artık canla başla kendi performanslarını ortaya koyacaklar. Ona yoğunlaşarak üniversiteye de gidecekler."

"ÜNİVERSİTELER İÇİN DE ÇALIŞILIYOR"

Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı da sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor." değerlendirmesini yaptı.

BU SENE TEOG SINAVI OLMAYACAK

Evet ama daha iyiye, daha iyiye, daha iyiye. Dolayısıyla diyoruz ki, bize güvenin.Ortaokulda bir şey verilmiyor, liseye hazırlık için, lisede bir şey verilmiyor, üniversiteye hazırlık için. Bu doğrultuda gidiliyor. İlkokulda kalsa dahi birtakım becerileri kazanmış olması lazım. Ortakokulda becerilerini kazanması lazım. Sınav mutlaka öğretim programının ayrılmaz bir parçasıdır. Ölçme değerlendirme olmadan evlatlarınızın hangi seviyede olduğunu bilemezsiniz. 

YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Şimdi bu kesin bu sene TEOG sınavı olmayacak. Peki yerine ne nasıl bir sistem gelecek? Arkadaşlarımız çalışıyor. Çıkacak alternatifleri Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Bunun ardından yeni sestemi açıklayacağız.1 milyon 300 bin ortaokul öğrencisi var. Her okul kendi yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın diyen var. Bazı okullar, tarihi birikimi olanlar, Ankara Fen, İstanbul Erkek Lisesi gibi okullar için Matematik, Fen ve Türkçe ortalamasının 85 üzerinde olması gerekir diyen oluyor. Açık uçlu soru sorun diyen oluyor.

"BİR AY İÇİNDE BAKANLAR KURULU'NA SUNARIZ"

Yeni getireceğimiz sistem TEOG'dan daha iyi olacak. Milli Eğitim Bakanlığımız ölçme değerlendirme konusunda Türkiye'nin en uzman kuruluşu.  Bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu'na sunarız, tamamdır denildikten sonra hemen açıklarız. 

LYS NEDİR?

LYS yani Lisans Yerleştirme Sınavı üniversite hayali için ter döken adayların YGS’de 180 barajını geçmeleri halinde girebilecekleri ve 4 yıllık lisans programlarına yerleşebilecekleri genel sınavın adıdır.

LYS’de NE SORULUYOR?

LYS’de puan türleri 4’e ayrılır, bunlar TM (Türkçe-Matematik), MF (Matematik-Fen), TS (Türkçe-Sosyal) ve DİL (Yabancı Dil)’dir. Bu 4 puan türü de kendi içlerinde tekrar puan türlerine ayrılır. Bu puan türlerine yazımızın devamında bahsedeceğiz.

LYS’de adaylar YGS’de ki gibi bütün derslerden değil sadece kendi alanları olan derslerden sınava girecekler. Bu yüzden LYS’de adayların işi YGS’de olduğundan daha kolay. -Üniversiteye yerleşen adayların çoğunluğu LYS puanı ile yerleştiklerinden dolayı bu sınav için “sizi üniversiteye yerleştirecek sınav”da diyebiliriz.- Daha çok bilgiyi ölçen bu sınavda ÖSYM soruların bir kısmını yoruma dayalı olarak hazırlıyor. Yoruma dayalı sorular genelde adayların çoğu tarafından doğru yapıldığından dolayı asıl yarış bilgi soruları üzerinde yapılıyor. Çoğu aday için bu bilgi sorularının anahtarı sadece “ezber yapmaktan” ibaretken kalan  adaylar sistemli bir çalışma ile bilgi sorularının üstesinden geliyor.

YGS NEDİR?

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından yapılan, üniversiteye giriş sınavının 1. aşamasıdır ve bu sınava bütün adaylar girer. YGS sonuçları açıklandıktan sonra YGS baraj puanını geçebilen adaylar Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girebilme şansı elde ederler.

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil 2028'i işaret etti: Yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil 2028'i işaret etti: Yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil 2028'i işaret etti: Yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer

ASELSAN geliştirdi... Mavi Vatan'da Türk donanmasının gücüne güç katacak!
ASELSAN geliştirdi... Mavi Vatan'da Türk donanmasının gücüne güç katacak!

ASELSAN geliştirdi... Mavi Vatan'da Türk donanmasının gücüne güç katacak!

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'