• $32,3507
  • 35,132
  • 2310.23
  • 9079.97
25 Mayıs 2016 Çarşamba 00:00 | Son Güncelleme:

Üretim ve yatırım odaklı fırsat kabinesi!

Üretim ve yatırım odaklı fırsat kabinesi!

‘Yatırıma ve üretime dayalı büyüyen Türkiye’ parolasıyla yola koyulan yeni bakanlar kurulu, iş dünyası olarak ‘fırsat kabinesi’ olarak tanımlanıyor. Yeni dönemde öncelik üreterek büyüyen ekonomi olacak. Mali disiplinden taviz vermeden yatırımcıya her türlü kolaylıklar sağlanacak.

EKONOMİ SERVİSİ

İş dünyası yeni kabineyi ‘fırsat kabinesi’ olarak görüyor. Bu pozitif algının en önemli göstergesi para piyasalarında yaşandı. Borsa İstanbul (BIST) dün yüzde 3.48 yükseldi. Dolar/TL kuru ise sert şekilde gerileyerek 2.94 TL’lere kadar indi. 

KOD ADI: İCRACI HÜKÜMET 

Başbakan Binali Yıldırım önderliğindeki yeni kabine için herkesin üzerinde uzlaştığı tek bir başlık var: “İcracı Hükümet.” Başbakan Binali Yıldırım da bunun sinyallerini dünkü konuşmasında net şekilde verdi.  Eski anayasa ile Türkiye’nin 2023 hedeflerine gidemeyeceğini vurgulayan Binali Yıldırım, şöyle devam etti: “Yeni dönemde Türkiye'nin mali disiplininden asla taviz vermeden yatırımlarının artırılması için üretimi, istihdamı teşvik edeceğiz. Adeta yatırımcının önüne halı sereceğiz.” 

HER KESİME MÜJDE 

Binali Yıldırım’ın yeni dönem müjdeleri arasında emekli-çalışan kesime de mesajlar vardı. “Emeklimize, çalışanımıza, iş âlemimize, kamu çalışanlarına, çiftçimize her türlü imkanı bütçe büyüklüğüyle orantılı olarak vermeye devam edeceğiz” diyen Yıldırım, “Ama birinci ve vazgeçilmez önceliğimiz üreterek büyüyen ekonomi olacak” ifadelerini kullandı. 

DÖNÜŞÜME DEVAM MESAJI

Ekonomi yönetiminin ilk hedeflerin birini yine 25 Dönüşüm Programı oluşturuyor. Reformlar hız kesmeden hayata geçirilecek. Bu reformlarla dışa bağımlılık azaltılacak. İhracatı artırmaya odaklı bir strateji izlenecek.  

Mehmet Şimşek: (Başbakan Yardımcısı)
Yeni dönemde ekonominin kaptan köşkünde birkez daha Mehmet Şimşek olacak. Türkiye'nin bütçe performansında aslan payına sahip olan Şimşek, 'tavizsiz mali disiplin' sloganıyla anılan bir isim. 

Berat Albayrak (Enerji ve Tabii Kayn.)
64'üncü hükümet döneminde de aynı görevdeydi. Enerji piyasasına hakim bir isim. Öncelikleri arasında nükleer santrallar, yerli kömür ve İran'la yürütülen tahkim sürecinin tamamlanması yer alıyor.

Naci Ağbal (Maliye)
Maliye'nin içinden gelen, önceki  hükümetin de Maliye Bakanı... Vergi reformu alanındaki çalışma hazır. Önceliği vergide sadeleştirme yoluyla yatırımların önünü açacak yeni model.

Lütfi Elvan  (Kalkınma)
Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, 65. Hükümet'te Kalkınma Bakanlığı görevine getirildi. Elvan'ın Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlayacak projelere imza atması bekleniyor. 

Faruk Çelik (Gıda Tarım Hayvancılık)
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili olan Çelik, önceki hükümet döneminde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'ydı. Özellikle et fiyatları ve piyasa üzerindeki hakimiyetiyle farkındalık yarattı.  

Nabi Avcı (Kültür ve Turizm)
Üç yıl boyunca Milli Eğitim Bakanlığı görevini yürüttü. Avcı'nın zor bir dönemden geçen turizmi canlandırma çalışmaları kapsamında önemli işlere imza atması bekleniyor.

Mehmet Özhaseki (Çevre ve Şehircilik)
Geliştirdiği ‘Kayseri Modeli Belediyecilik'le Türkiye’ye örnek oldu. 5 kez üst üste Belediye Başkanı seçildi. Özhaseki, yurt çapında birçok tarihi eserin ayağa kaldırılmasında büyük rol oynadı.

Süleyman Soylu (Çalışm. ve Sos. Güvn.)
Yeni dönemde çalışan kesim de emekli kesim de Soylu'ya dikkat kesilecek. En önemli başlığı emekliye banka promosyon ve çalışmaları tamamlanan kıdem tazminat fonu.

Bülent Tüfenkci (Gümrük ve Ticaret)
2001'de AK Parti Malatya teşkilatının kuruluşunda yer alan Tüfenkci'nin gümrüklerde tam otomasyon ve anlık takip gibi hayati uygulamalara imza attı. Gündeminde ticari hayata dair düzenlemeler var.

Faruk Özlü (Bilim, San. ve Tekn.)
Faruk Özlü'yü başta yerli otomobil olmak üzere milli projeler bekliyor. Zaten Özlü de, milli tank ALTAY, ANKA ve ilk milli gemi MİLGEM projelerinin yürütülmesinde görev yaptı.

Nihat Zeybekci  (Ekonomi)
Nihat Zeybekci yeniden Ekonomi Bakanlığı'na getirildi. İhracatta yeni pazarlara odaklanmayı hedefleyen Zeybekci, iş dünyasının önemsediği ve yakından tanıdığı bir isim. 

Ahmet Arslan  (Ulaş. Deniz. ve Haber.)
Kritik görevlerde Binali Yıldırım’la yan yana çalıştı. Sektörde deneyimli. Mega projelerin devamını getirecek. Kars milletvekili Arslan, artık Türkiye’nin dev projelerinin koordinasyonu da üstlenmiş olacak.

PiYASALAR NE DiYOR?

BORSA UÇTU DOLAR DÜŞTÜ

Piyasalar yeni ekonomi kadrosunu coşkuyla karşıladı. Açıklama sonrası dolar 2.94’e geriledi.  Yeni hükümet rüzgarı, borsada da kendini hissettirdi. BIST'teki hisse senetleri ortalama yüzde 3.48 yükseldi.

UYGULAMA İZLENECEK 

Integral Menkul Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu "Bundan sonra yeni hükümetin uygulamaları belirleyici olacak. Üretim ve verimlilik odaklı bir program beklentisi var. Olağanüstü bir durum yaşanmazsa doların artık 3 liranın üzerine çıkması zor" dedi.

iŞ DÜNYASI NE DiYOR?

KARARLI ADIMLARLA 2023 HEDEFLERİNE

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: "İcracı ve kalkınmacı isimlerden oluşuyor. Türkiye yeni hükümetiyle 2023 hedeflerine kararlı adımlarla ilerlemeye devam edecektir."

KATKI SAĞLAYACAĞIZ

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Yeni hükümetimizin daha fazla üreten Türkiye için yapılacak çalışmalarına ihracatçılar olarak katkıda bulunacağız.

Yeni kabineye tam destek veriyoruz

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak: "İcraatlarıyla adından söz ettiren Başbakanımız Binali Yıldırım’la yolumuzun açık olacağına inancımız tamdır. İş âlemi olarak, 25 çeyrektir devam eden pozitif büyümenin süreceğini düşünüyor, bu bağlamda tam destek veriyoruz."

Reform projeleri ufku genişletecek 

İTO Başkanı İbrahim Çağlar: "Yatırım ufkumuzu geliştirecek her kararın arkasında önce iş dünyası olarak biz olacağız. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevini sürdürecek olan Bülent Tüfenkci ile ekip sinerjisi içinde yeni fikirleri hayata geçirmeye devam etmeyi arzu ediyoruz."

Büyük hedeflere doğru yola devam

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan:  "Büyük hedeflere doğru bu hükümet döneminde de istikrarlı bir şekilde gidileceğine inanıyoruz. Geleceğin Türkiye’si için odağında üretimin olduğu bir ekonomi anlayışı büyük önem taşımaktadır." 

Reel sektörün önünü açacaklar

BTSO Başkanı İbrahim Burkay: "Başbakan Binali Yıldırım,  iş dünyasının tüm kesimlerine güven telkin etti. Yeni hükümetten reel sektörün önünü açan eylem planlarının hızla hayata geçirmesini bekliyoruz." 

Kazanımları koruyacak program

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan: "Yeni hükümetimizden, kazanımlarımızı koruyacak ve ekonomimizin dönüşümünü sağlayacak programların uygulanmasını bekliyor ve temenni ediyoruz."

2023 hedefleri günlük ders olsun

ASKON Başkanı Mustafa Koca: "Yeni bir atılım dönemindeyiz. Ekonomi yönetimi 2023 hedeflerini günlük ders haline getirmeli. Artık ekonomik atılıma odaklanmamız gerekiyor." 

İcraatçıların oluşu sevindirici

BMD Başkanı Sami Kariyo: Hükümet’teki bakanların önemli bir kısmının ekonomi odaklı icraatçı bakanlardan oluştuğunu görüyoruz. Bu bizi sevindiriyor. Başarılı olacaklarına inanıyorum. 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'