• $32,3312
  • 35,0602
  • 2281.83
  • 8987.26
26 Ağustos 2016 Cuma 01:00 | Son Güncelleme:

Türkiye ve İtalya ortak fonla yatırım avına çıkacak

Türkiye ve İtalya ortak fonla yatırım avına çıkacak

Türkiye ve İtalya’nın Eximbankları ekim ayında bir araya gelip, ortak bir fon kurma çalışmalarını başlatacak. Bu fonda biriken kaynakla iki ülke yatırımcıları üçüncü ülkeler üzerinde birlikte işbirliği olanaklarını değerlendirecek.  

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Türkiye ekonomisinin gücünü dünyaya göstermek amacıyla Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda yurtdışına gerçekleştirilen ziyaretler meyvelerini vermeye başladı. Türk siyaseti ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katılımıyla şuana kadar 5 ülkeye gerçekleştirilen turlar sonucunda İtalya ve Hollandalı bürokratlar Türkiye’ye iade-i ziyarette bulunup iş konseyi toplantıları düzenleme kararı aldı. Ekim ayında gerçekleştirilecek bu zirvelerde Türkiye’nin dost ve müttefiki olan bu ülkelerle yeni yatırım imkanları araştırılıp, ülkeler arası ticaret potansiyeli artırılacak. Beraberinde Türk iş dünyasının önde gelen temsilcileri ve 3 parti milletvekiliyle Hollanda ve İtalya’ya 2 günlük ziyarette bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yurtdışı turlarının sonuçlarını bir grup gazeteciye değerlendirdi.  Bu ziyaretlerin sonucunu sonbaharda almaya başlayacaklarını ifade eden Bakan Zeybekci, “Türkiye ve İtalya Eximbanklarını ekim ayında Türkiye’de yapılacak bir zirvede bir araya getirip ortak bir fon oluşturmalarını sağlamayı planlıyoruz. Bu fonda biriken parayla Türk ve İtalyan iş adamları Libya ve İran gibi 3. ülkelere birlikte yatırım imkanı bulacaklar” dedi.  

HEDEF 50 MİLYAR $  TİCARET 

İtalya seyahatlerinde İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ve İtalyan basınıyla bir araya geldiklerini anlatan Zeybekci, “Bugün burada iş dünyası temsilcileriyle son derece başarılı görüşmeler yaptık. Ekim ayı başında İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ile tekrar bir araya geleceğiz ve toplantı yapacağız. Buna eş zamanlı olarak İtalyan ve Türk şirketleri için kapsamlı bir iş forumu yapacağız. Türk ve İtalyan Eximbanklarını bir araya getireceğiz hemen şimdi talimatları veriyoruz. Onlar da ekim ayına kadar nasıl bir araya gelip ortak bir fon oluşturabilirler ve bu fon ile İtalyan-Türk şirketleri projelere giderken bunları nasıl destekleriz? Bunları inceleyeceğiz” ifadelerini kullandı.  İki ülke arasındaki 17 milyar dolarlık ticaretin gerçek potansiyeli yansıtmadığını belirten Zeybekci, "Bu rakam çok kolay şekilde 50 milyar dolar seviyesine çıkabilir” dedi. Yurtdışı ilişkilerde önümüzdeki dönem artık ikinci bir boyuta geçileceğini vurgulayan Zeybekci, “Kampanyamıza yakın gelecekte tanıtım desteği de eklenecek. Şu an çekimler yapılıyor" dedi.   

En başarılı görüşme Roma’da oldu

Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin İtalyan bakanla yaptığı görüşmelerin yanı sıra 17 dev İtalyan şirketinin yöneticileri  Türk sivil toplum kuruluşu yöneticileriyle görüştü. Buradaki izlenimlerini paylaşan ekonominin patronları İtalya’yla ticari ilişkilerin 15 Temmuz’dan da iyi bir konuma taşınmasını beklediklerini söylediler. İşte Türk iş dünyasının  İtalya yorumları: 

- TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: İtalya görüşmeleri çok verimli geçti. Türkiye'deki büyükelçileri de gelecek hafta sonu bir araya getirerek değerlendirmelerde bulunacağız. 

- DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan: Görüşmede İtalya’da Türkiye’yle iş yapan tüm büyük şirketlerin yöneticileri hazır bulundu. Hepsi önümüzdeki dönem Türkiye’ye yatırımlarını artırarak devam edeceklerini belirttiler. 

- MÜSİAD Başkanı Nail Olpak: İtalya ziyareti bugüne kadar yapılan en başarılı görüşme oldu. İtalyan şirketlerin yöneticileri ‘Türkiye en rahat iş yaptığımız ülke’ yorumunda bulundular. 

- İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince: İtalya’daki görüşmelerde Şişecam olarak İtalya’da yüzde 35 pazar payına sahip Sangalli şirketine talip olduğumuzu anlattım. Dev projelerde herhangi bir erteleme olup olmayacağına ilişkin sorulara ben, “3. köprünün en büyük finansörü biziz ve hiçbir risk görmüyoruz” yanıtını verdim.  

Teknoloji transfer edecek 

Zeybekci, Türkiye'ye getirmek için uğraştıkları 8 milyar dolarlık uluslararası yatırıma ilişkin, "Bu son derece önemli bir proje. Türkiye'ye gelen teknoloji transferi, şu ana kadar olmayan bir teknolojinin ülkemizde üretilmesi şeklinde olacak. Yüzde 100 kendileri de gelebilir ya da Türk ortaklarla da yoluna devam edebilirler" dedi. 

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak