• $32,3743
  • 35,022
  • 2325.52
  • 9096.28
18 Nisan 2015 Cumartesi 00:47 | Son Güncelleme:

Türkiye icin güzel haber: Rüzgar terse döndü

Türkiye icin güzel haber: Rüzgar terse döndü

Rus ekonomisinde rüzgar döndü, Türkiye için yelkenleri doldurma fırsatı doğdu. Rubledeki artış yılbaşından bu yana yüzde 20'ye yaklaştı. İşin uzmanlarına göre Rusya, bu süreçte Türkiye’nin iyi bir partner olduğunu düşünüyor.

Özgül Öztürk 

2014 yılında ABD’nin başını çektiği Batı ülkelerinin ambargosu ve finans alanındaki sabotajıyla karşı karşıya kalan Rusya, krizi resmen atlattı. Mart ayının başından beri dolar ve avroya karşı yüzde 40 değer kazanan rublenin yılbaşından bu yanaki getirisi ise yüzde 20'ye yaklaştı. Bunun yanında, petroldeki düşüşün bir noktada durması da Rusya algısını olumlu yönde değiştirdi. Rusya pazarında rüzgarın olumluya döndüğünü ifade eden Türk iş dünyası, bu sürecin en fazla Türkiye ekonomisine yarayacağını söylüyor. “Rusya ekonomisi küçük çocuk gibidir, sık hastalanır, ama hızlı toparlar” diyen ihracatçılara göre ise ülke bu krizden de güçlenerek çıkacak.   

32 MİLYAR DOLARLIK HACİM VAR

Rusya ile 32 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olan Türkiye, Rusya’dan 25 milyar dolarlık ağırlıklı olarak petrol ve doğalgaz alıp, Rusya’ya 7 milyar dolarlık gıda, tekstil, hazır giyim ihracatı yapıyor. Türkiye-Rusya İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Rusya’da rüzgar tersine döndü.  Rublenin değer kazanması enflasyonun kontrol edilmesini sağlayacak. Satın alma güçleri artacak. Petrol fiyatlarının yükselmesi Rus bütçesine katkı sağlayacak. Bu da dolaylı olarak Türkiye’ye yansıyacak” dedi. 

Rusların en iyi partneri Türkiye

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca:  Türk iş adamlarının kısmen kaybı olsa da asıl kaybeden Avrupa. Ambargodan sonra Euro Bölgesi ülkelerinin 30 milyar euro kaybı oldu. Rusya artık Türkiye’nin iyi bir partner olduğunu düşünüyor. Moskova iş dünyası yetkilileriyle yaptığımız görüşmede bunu bir kez daha anladık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyareti sırasında bahsettiği yerel para birimleriyle ticaret yoluyla uygulaması bizim için hayati önem taşıyor. Bu Rusya’ya da yapılabilir. Tercihli ticaret gündeme gelebilir. 

Güçlenerek çıkıyor!

Rus-Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan: Türkiye’den dolarla ürün alıp rubleyle satan Türk tekstilinde işler düzelmeye başlayacak. Rusya’nın sıkıntıları nedeniyle iki ülke ticaretinde yüzde 10 bir kayıp vardı. Yeniden eski dengesyi bulacak. Rusya çocuk gibidir. Çabuk hastalanır, hızlı toparlar ve bütün krizlerden güçlü çıkar.

200 milyon dolar satış hedefliyoruz

İstanbul Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun: 55 milyon dolar olan su ürünleri ihracatımızı 200 milyon dolara çıkarmayı hedefliyorduk. Son birkaç aydır pazarda yeniden canlanma var. Ticaret hacmimiz daha iyi olacak.  

Boşluğu Türkler dolduracaktır

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Avrupalı markalar bu pazarı terk ediyor. Bu boşluğu doldurabiliriz. Türklerin bu pazarda ciddi tecrübesi var. Bunu değerlendiren firmalar Rusya’da kalıcı olacaklar.

Bu yıl 5 milyon Rus turist gelir

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy: Ben Rusya ekonomisi krize girdiğinde kısa sürede toparlayabileceklerini söylemiştim. Kimse bana inanmadı. Türkiye bu yıl 43,2 milyon turist bekliyor. Bunun 5 milyonu Ruslar olacak.

İhracatımız her yıl %15 artacak

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak: Rusya’nın iyiye gitmesi en çok Türkiye’nin yararına. Türkiye’den olan gıda talebinde artış olacak. Bu pazarda her yıl yüzde 15 artış bekliyoruz.

Destekler işe yaradı

Putin, krize karşı hazırladıkları önlem paketinin hayata geçirilmesi için 2,3 trilyon ruble harcayacaklarını bankacılık sektörü için de 900 milyar ruble sağlayacaklarını açıklamıştı. Putin hükümeti ayrıca ekonomiyi düzeltmek için KOBİ’leri teşviklerle desteklerken bu kuruluşları ucuz ve uzun vadeli kredilerle üretime teşvik ediyor.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı