• $32,3805
  • 34,9816
  • 2325.59
  • 9079.97
15 Aralık 2017 Cuma 11:36 | Son Güncelleme:

Taşeron işçiler son dakika işçi mi memur mu olacak? Taşerona kadro yaş eğitim şartı var mı?

Taşeron işçiler son dakika işçi mi memur mu olacak" Taşerona kadro yaş eğitim şartı var mı"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi sosyal medya hesabından taşeron işçilerin kamuda istihdamına ilişkin açıklama geldi. ÇSGB, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, taşeron işçilerin kamuda sürekli işçi olarak istihdam edileceği belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi , " Merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında alt işveren işçisi olarak çalışan tüm vatandaşlar sürekli iş kadrosuna alınacak. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Bugün, bu sabah itibariyle kamuda çalışan taşeron işçiler bundan sonra kadrolu işçi olacak. Düzenleme döneminde doğum ya da hastalık izninde olanlar, ya da vatani görevini yapanlar da sürekli kadrolu işçi olacak. Belediye ve il özel idarelerinde taşeron olarak çalışanlar da il özel idarelerin belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi olarak isithdam edilecekler. Kamuda istihdam edilen 657 sayılı kanunun 4/C'ye bağlı geçici çalışanlar da 4/B kadrosuna alınacak. Daha önce 5 ay 29 gün olan mevsimlik işçi çalışma süresi 4 ay uzatılacak." Sarıeroğlu, 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “Planımız çalışmanın Genel Kurul’da kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak” dedi. Twitter hesabı üzerinden de düzenlemeyi açıklayan Sarıeroğlu, “Merkezi bütçeyle düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz.

Taşeron işçiler son dakika işçi mi memur mu olacak, yaş, eğitim şartı var mı? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi sosyal medya hesabından taşeron işçilerin kamuda istihdamına ilişkin açıklama geldi. ÇSGB, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, taşeron işçilerin kamuda sürekli işçi olarak istihdam edileceği belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dakika açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında taşeron işçilerin bulundukları yerlerde istihdam edileceklerini duyurdu. '900 bin çalışanımızı ilgilendiren, kamuoyunda taşeron olarak bilinen düzenleme konusundaki düzenlemeye değinmek istiyorum' diyen Erdoğan şunları söyledi:  'Kamudaki 450 bin ile belediyelerdeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekürlerine istihdam edilecekler. 23 bin kişi olan mevsimlik işçilerin 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek. 4B statüsünde çalıştırılan kardeşlerimiz de 4B statüsüne kaydırılıyor. Bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz.'

Taşeron işçiler kadroya geçerken sözleşme imzalayacak mı - TIKLA ÖĞREN 

TAŞERON İŞÇİLER MEMUR OLACAK MI? YAŞ VE EĞİTİM ŞARTI VAR MI? - TIKLA ÖĞREN 

TAŞERON KADRO ŞARTLARI BİLMENİZ GEREKEN 12 MADDE İÇİN TIKLAYINIZ

 

Kaç Kişi Yararlanacak

Merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçeli idareler, üniversiteler, hastaneler ve üst kurullarda çalışan 450 bin kişi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/D maddesi kapsamına (işçi kadrosuna) alınacak. Belediyelerde çalışan 400 bin kişi belediyelerin kuracağı yeni iktisadi teşekküllerde işçi olarak istihdam edilecek. 4C kapsamındaki 24 bin kişi 4B kadrosuna alınacak, Mevsimlik çalışan 25 bin dolayındaki işçinin çalışma süresi uzatılacak.

KİT İşçileri Ne Olacak?

KİT’lerde taşerona bağlı olarak çalışan işçilerin kadroya alınması konusunda Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu işçilerin durumu, bu çalışma sonucu belirlenecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SON DAKİKA TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dakika açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında taşeron işçilerin bulundukları yerlerde istihdam edileceklerini duyurdu. '900 bin çalışanımızı ilgilendiren, kamuoyunda taşeron olarak bilinen düzenleme konusundaki düzenlemeye değinmek istiyorum' diyen Erdoğan şunları söyledi:  'Kamudaki 450 bin ile belediyelerdeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekürlerine istihdam edilecekler. 23 bin kişi olan mevsimlik işçilerin 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek. 4B statüsünde çalıştırılan kardeşlerimiz de 4B statüsüne kaydırılıyor. Bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz.'

3 ay içinde tamamlanır

Sarıeroğlu, 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “Planımız çalışmanın Genel Kurul’da kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak” dedi. Twitter hesabı üzerinden de düzenlemeyi açıklayan Sarıeroğlu, “Merkezi bütçeyle düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz.

4C’den 4B’ye geçiş

Belediye ve il özel idarelerindeki taşeronlarla ilgili de aradan firmaları kaldırıyoruz ve belediye iştiraklerinde, belediye iktisadi teşekküllerinde daimi istihdamlarını sağlıyoruz” diye konuştu. Sarıeroğlu, 4C statüsünde çalışan 25 bin kişinin de 4B statüsüne geçiş talebinin bulunduğunu, buna dönük çalışmaların olumlu sonuçlandığını anlattı. Böylece geçici işçiler, sözleşmeli çalışan olarak devam edecekler.

Mevsimlik işler 9 aya çıkıyor 

Mevsimlik geçici işçilerin taleplerinin de bu çalışmada dikkate alındığının altını çizen Sarıeroğlu, “5 ay 29 gün çalışan bu kardeşlerimizin de çalışma sürelerini en fazla limit olan 4 aya kadar uzatma imkanı getirdik. Toplam 900 bin işçi kardeşimizi ilgilendiren önemli bir çalışma bu” diye konuştu.

Sendikalar memnun kaldı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Müjdeyi çok kıymetli görüyorum. Bu, kamuoyunda memnuniyetle karşılanacaktır” dedi. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da, düzenlemeyle kamuoyunu yakından ilgilendiren çok önemli bir konuya ciddi çözüm getirildiğini görüyoruz” diye konuştu.

Meseleyi kökten çözdük

Cumhurbaşkanı Erdoğan, taşerondaki yeni düzenlemeye ilişkin şunları söyledi: “Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler.  Böylece kamuoyunda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz. Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor.” 

Emekliliğe kadar çalışma imkanı

Taşeronda çalışırken emekli olup çalışma imkânının da söz konusu olduğunu hatırlatan Bakan Sarıeroğlu, “Kamuda bu konuda bazı kurallarımız var tabii ki. Burada tabii ki geçiş yapıyoruz, siz geçişin kapsamında değilsiniz diyemezdik. Bu bağlamda emeklilik yaşı gelmiş olsa da, emekliliğe prim ödeme gün sayısı sebebiyle ulaşamamış olanların da geçişini gerçekleştireceğiz ve emekli oluncaya kadar çalışma imkânları kamuda olacak” dedi. 

Mali ve sosyal hakları ne olacak?

Yeni düzenlemeyle çalışanların mali ve sosyal haklarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağına yönelik soruya Bakan Sarıeroğlu şu yanıtı verdi: “Şimdi çalışma hayatımızın şu anda hâlihazırda işleyen bir yapısı var zaten, taşerondaki kardeşlerimizi biz geçmişte yaptığımız yasal düzenlemeyle sendikal örgütlülük konusunda bir özgürlüğe kavuşturmuştuk, toplu sözleşmeler gerçekleştiriyordu. Şimdi bu süreçler, şimdi oturacağız sendikalarımızla da konuşacağız; hâlihazırda yürüyen sözleşmelerimiz var, henüz yeni bağıtlanmış sözleşmelerimiz var. Bütün işçi kardeşlerimiz bu sözleşmeleriyle mevcut şekilleriyle geçiş sağlayacaklar, bununla ilgili de önümüzdeki günlerde gerekli önce bir yasal düzenlememizi yapacağız ve gerekli düzenlemelerden sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mevcut şartlarıyla geçecekler.”

Kadroya geçecek taşeronları iki aşamalı sınav bekliyor

Taşeronların kadroya geçiş sürecinde yapılacak sınav konusunda açıklama yapan Sarıeroğlu, “Sınav, şu anda kamuda kadrolu işçilikle ilgili uygulanan bir prosedür. Bundan sonra taşeron uygulaması kalmayacağı için artık biz İŞKUR aracılığıyla Maliye Bakanlığı’mızın vereceği vizeyle kadrolu işçilerin alımını yapacağız ve burada da zaten halihazırdaki mevzuatımızda bir sınav kriteri var” dedi. Sarıeroğlu, “zor bir sınav mı” sorusu üzerine “Hayır, normal, şartları gayet yapılacak işle alakalı olarak basit. Göz korkmasın yani” diye konuştu.

Güvenlik soruşturması

Sarıeroğlu, kadroya alınacak personele yapılacak güvenlik soruşturması için de, “Yaşadığımız 15 Temmuz sonrasında KHK’yla yapılan düzenlemelerde bu zorunluluk getirildi, kamuda çalışmak için süreç içerisine giren herkes güvenlik soruşturmasından geçiyor, o rutin bir prosedür” dedi. Taşeronların mevcut maaşıyla kadroya geçeceğini anlatan Sarıeroğlu, kadroya geçme olanağını kullananların ayrıca 52 günlük bir ilave tediye ücreti olacağını da bildirdi.

Sınavda 6 alan sözlüye girecek

Mevzuata göre ihtiyaca karşılık olarak İŞKUR tarafından kamu işçisi olması için tespit edilen işçiler, işyerlerince tespit edilen sınav kurulunca sınava tabi tutuluyor. Yazılı sınav soruları, işçinin öğrenim ve mesleki durumu ile çalıştırılacağı işler gözönünde bulundurularak; Atatürk ilke ve inkılapları, yurttaşlık bilgileri, Türkiye tarih ve coğrafyası, günlük hayatta önemli olan fen bilimleri, matematiksel kavram ve ifadeler, Türkçe gücü bigilerini ölçecek şekilde seçiliyor. Bu sınavda 10 üzerinden 6 alanlar sözlü sınava giriyor. Sözlü sınav ise mesleki bilgi ve göreve ilişkin bilgi ve becerileri içeren konulardan yapılıyor. Bu sınavdan da en az 6 puan alınması gerekiyor.

TAŞERONDA YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Kamuda görev yapan yaklaşık 817 bin taşeron şirket elemanının kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalarda sona gelindi. Taşeron işçilerinin statüleri ve hukuki durumlarıyla ilgili kararlar netleşmeye başladı. Yeni dönemde taşeron şirket elemanlarının yeni adı 'kamu çalışanı' olacak. Taşeron işçileri, 'özel statülü sözleşmeli personel' olarak 4E'li olarak kadroya geçecek. Emeklilik hesaplamaları da 4C yani eski adıyla Emekli Sandığı kapsamında değerlendirilecek. Çalışanlarla yapılacak sözleşmeler 3'er yıllık olacak. Güvenlik ve arşiv taramaları yapılacak. Araştırma sırasında 657 sayılı Kanun'un 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Personelle ayrıca mülakat da olacak. Çalışanların ücretleri eğer aynı işi yapan personelden daha az ise aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Şu anda kamuda çalışan 817 bin taşeron çalışanın öncelikle 410 bini kapsam dahilinde olacak. Belediyeler ve KİT'ler ilk etapta bu sistemde olmayacak. Ancak oralarda çalışanlar için de maliyet hesapları yapılıyor. Bunun için de bir formül açıklanabilir. Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecek. Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Asıl işi yapan personelin kademeli olarak 4E'den 4A kadrosuna geçişi de üzerinde çalışılan konular arasında.

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür