• $32,3885
  • 35,097
  • 2326.54
  • 9101.2
20 Mart 2018 Salı 01:00 | Son Güncelleme:

Soğuk havalar geçici piyasada bahar kapıda

Soğuk havalar geçici piyasada bahar kapıda

Uzmanlar piyasalarda yaşanan gelişmelerin kalıcı olmadığını düşünüyor. Bankalar TL’de alım fırsatı görürken, analistler teşviklerin borsada bir doping etkisi yaratmasını bekliyor. 

Son günlerde özellikle dolarda yaşanan yükseliş her zaman olduğu gibi ‘felaket tellallarının’ hezeyanlarını da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz hafta başında 3.85 seviyesinde bulunan dolar/TL, doların tüm dünyada güçlenmesiyle dün 3.95’in üzerine tırmandı. Euro/TL de Avrupa Birliği ile İngiltere arasında Brexit konusunda anlaşmaya varıldığına yönelik haberlerin etkisiyle 4.85’i gördü. Uluslararası bankalar felaket senaryoları yazanların aksine kurdaki bu gelişmeleri bir ‘fırsat’ olarak görüyor.

DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

İsviçreli finans devi UBS Türk Lirası’nın önümüzdeki dönemde dolar karşısında değerlenmesini bekliyor. UBS Global Wealth Stratejisti David Thayne Leibell, 3 aylık dolar/TL tahminini 3.80 olarak açıklarken, 6 aylık tahmininin 3.90 olduğunu söyledi.

EN İYİ ADAYLARDAN

Türk Lirası’nın değerlenmesini beklediğini açıklayan tek uluslararası banka UBS değil. İngiltere merkezli Standard Chartered geçtiğimiz hafta TL ile ilgili öngörülerin yer aldığı bir rapor yayımladı. Buna göre Standard Chartered stratejistleri Geoff Kendrick ve Eric Robertsen 3 ay vadede dolar/TL’de 3,59 seviyesini hedefliyor. Raporda, ABD tahvil faizlerinin yükseleceği yönündeki endişelerin azaldığı; bu nedenle gelişen ülke para birimleri için alım tavsiyesi verildiği ifade edildi. Türk Lirası’nın düşük pozisyonlanma nedeniyle alım için en iyi adaylardan biri olduğu belirtilen raporda, petrol fiyatlarının yükselmesinin ise ticaret dengesi üzerinden olumsuz etkileri olabileceğine değinildi. 

Maliyet avantajı sağlıyor

Turkısh Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal,  BIST 100’e ilişkin hedeflerinin orta vadede 125.000, 1 yılık periyotta ise mevcut 117.000 seviyesine göre yüzde 15.4’lük yükseliş potansiyeli içeren 135.000 seviyeleri olduğunu kaydetti. Atılal, ekonomi yönetiminin destekleyici adımlarının şirketlere önemli maliyet avantajları sağlamasını beklediklerine değinerek, bunun da genel karlılıklarını bozan etmenlerin azalmasına, dolayısıyla daha verimli ve karlı olmalarına imkan yaratacağını dile getirdi.

BORSADA HEDEF 135 BİN PUAN

Analistler, borsada son günlerdeki düşüşe rağmen 2018 yılında ekonomi yönetiminin teşvik ve destekleri ile pozitif görünümün devam etmesinin beklendiğini kaydetti. Şirket kârlılıklarına ilişkin pozitif beklentilerle BIST 100 için 1 yıllık hedefin 130.000 ve 135.000 seviyeleri olduğunu aktardı.

Oynaklıklar yaşanabilir

Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan “BIST 100 endeksinde kısa vadede oynaklıklar görülebilecek olsa da orta ve uzun vadeli genel eğilimin yukarı yönlü kalmaya devam edeceğini, gelecek 1 yıllık dönem için 130.000 seviyelerinin radarda kalmaya devam ettiğini değerlendiriyoruz”dedi.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi