19 Ağustos 2017 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

Rekor kırmamız için olmazsa olmaz değil!

Rekor kırmamız için olmazsa olmaz değil!

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi bizim için olmazsa olmaz değildir. Türkiye şu andaki ekonomisiyle ihracat rekoru kıracak. Ama gönül ister ki böyle açıklamalar olmasın..." dedi. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Gümrük Birliği Anlaşması'na ilişkin açıklamasını değerlendirirken, "Böyle açıklamalarla veyahut işlerin kötü gitmesiyle bunun kaybedeni hem Türkiye hem Almanya olur. Bu tarz olumsuz gelişmelerle her iki taraf da kaybedip üzüleceğine göre kimlerin sevineceğini iyi düşünmek lazım. Gerek FETÖ'nün gerek bölücü terör örgütü mensuplarının gerekse iki ülkenin ilerlemesiyle ilgili istenmeyen mihrakların sevineceği bir ortamda bunu iyi düşünmek lazım" dedi. 

Tüm dünyayla ticaret 

"Gümrük Birliği'nin güncellenmesi Türkiye için olmazsa olmaz değildir" diyen Zeybekci, Türkiye’nin şu andaki ekonomisiyle dış ticaret hacmiyle Gümrük Birliği güncellenmeden bu haliyle de tüm dünyayla ticaret yapar halde olduğunu belirtti. 

BİRAZ SUSMAK LAZIM 

Zeybekci şöyle devam etti: "Şu andaki büyümesini nasıl gerçekleştirdiğini, ihracatındaki bu sene tarihi rekorlarla dolu bir yılı nasıl geçireceğini zaten Türkiye şu anda gösteriyor. Ama gönül ister ki böyle açıklamalar olmasın. Gönül ister ki hem AB'nin hem Türkiye'nin kazandığı bir Gümrük Birliği güncellenmesi olsun. Şu anda normal şekliyle devam ediyor. Ama böyle ortamlarda biraz susmak lazım. Alman dostlarımıza da onu tavsiye ediyorum. Böyle bir dönemi sakinlikle geçirmemiz gerekiyor. Gerek FETÖ'nün gerek bölücü terör örgütü mensuplarının gerekse iki ülkenin ilerlemesiyle ilgili istenmeyen mihrakların sevineceği bir ortamda bunu iyi düşünmek lazım." 

Avrasya Gümrük Birliği’ne üye olmak istiyoruz

Bakan Zeybekci, AB ile Gümrük Birliği anlaşması çerçevesini bozmadan Avrasya Gümrük Birliği’yle de bir serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirmek istediklerini ifade ederek, “Avrasya Gümrük Birliği’ne üye olmak istiyoruz. Bu, net olarak ilettiğimiz bir talebimiz. Kendi aramızda yaptığımız ikili görüşmelerde bu yönde ilk temasları bu sene içinde başlatabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.  

Türk Akımı'nın 170 km'si döşendi 

 

İzmir Enternasyonal Fuarı için Türkiye’ye gelen 300 kişilik Rus heyete başkanlık eden Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da, "Türk Akımı projesi başarılı şekilde uygulanmaya devam ediyor. Mayısta projenin denizden geçen kısmının inşasına Karadeniz'in Rusya kıyılarında başlandı. Hattın 170 kilometreden fazlası döşendi" dedi.  

YATIRIM FONU MASADA

Fuar süresince önemli toplantılar gerçekleştirileceğini anlatan Novak, Türk ve Rus yatırım fonu gibi çalışmaların da görüşüleceğine dikkat çekti. 

Görüşmeler devam ediyor

28 Avrupa Konseyi üyesi ülkenin oy birliğiyle bu güncelleme için yetki talebinin olduğuna işaret eden Zeybekci, "Şu anda görüşmeler normal şekliyle devam ediyor. Böyle bir dönemi sakinlikle geçirmemiz gerekiyor" diye konuştu. 

Rusya ile güçlü adımlar atacağız

İzmir'de düzenlenen Türkiye Rusya İş Forumu'nun açılış oturumuna da katılan Zeybekci, “Rusya ile aramızda bazı ufak tefek problemler yok değil, var. Bunların çözümüyle ilgili yaptığımız görüşmelerde artık kati olarak bir fikir birliğine vardık. İnşallah bunları da çok hızlı bir şekilde çözeceğiz. Aramızdaki problemleri, engelleri 20 Ekim'e kadar sonlandırmak istiyoruz. 20 Ekim'de de Karma Ekonomik Komisyon toplantısı sırasında yeni bir dönemin güçlü adımlarını atacağız" dedi.

 

 

 

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi