• $32,3671
  • 34,9749
  • 2325.17
  • 9079.97
24 Mayıs 2015 Pazar 01:23 | Son Güncelleme:

'Nereye yatırım önerirsiniz' diye sorana 'yeni medya' diyorum

'Nereye yatırım önerirsiniz' diye sorana 'yeni medya' diyorum

Televizyonlarda izlediğiniz popüler dizilerden, Premier Lig maçlarına kadar, pek çok yabancı yayın Saran Holding vasıtasıyla Türkiye'ye geliyor. Ciroda 500 milyon dolar sınırını zorlayan Saran'ın en gözde yatırım alanı ise 'yeni medya'.

ŞENAY KÖŞDERE
senay.kosdere@aksam.com.tr

SARAN Grubu, bünyesinde Barselona dahil 250 kulübün, 33 federasyonun yayın hakları var. Premier Lig'in dünyadaki 2'nci büyük temsilcisi konumunda. Ayrıca grup medya dışında, turizm, enerji, havacılık gibi sektörlerde de var. Ciro ise 500 milyon dolar sınırını zorluyor. Fenerbahçe aşkıyla bilinen Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran'la ilginç hikayesini ve Fenerbahçe planlarını konuştuk.       

Yeni bir alana girdiniz, bir TV kanalı kurdunuz, nasıl bir yıldı 2014?
Evet, medyada yepyeni bir alana girdik. Stansport Türk Cumhuriyetleri’nde 4 milyon kilometrekarelik bir alanda, 7 ülkeyi kapsayan bir spor kanalı. Dünyanın en zengin içerikli spor kanalı oldu diyebilirim. Yeni ülkelere de açılması söz konusu. İnşallah önümüzdeki dönemde listeye Azerbeycan'ı da ekleyeceğiz. 

Kanalın performansı nasıl?
İlk olmanın avantajını yaşıyoruz.  Henüz emekleme aşamasında ama çok daha fazla insanın izlemesi için uğraşıyoruz. Pay TV'de, dijital platformlarda yer alacak. İçeriği de her geçen gün büyütüyoruz.

Türkiye’de bir televizyon kanalı düşünmez misiniz?
Biz Türkiye'de zaten medyaya içerik sağlıyoruz. Televizyonda izlediğiniz yabancı menşeli yayınların büyük çoğunluğun biz sağlıyoruz. Bizim Türk Cumhuriyetleri'nde bu işe girmemizin sebebi, orada o alanın boş olması. Türkiye’de böyle bir boşluk yok.     

Amiral geminiz hala medya mı? Grup cironuz ne kadar oldu?
2014’te iştiraklerimizle beraber 500 milyon dolara yaklaştık. Amiral gemimiz medya. Dünyanın en büyük içerik firmalarından biriyiz. Türkiye'de başladık, şimdi Angola'da Türk Cumhuriyetleri’nde varız. Afganistan'da, Gürcistan'da Premier Ligi biz veriyoruz. Dünyada, en fazla ülkede Premier Lig yayın hakkına sahip ikinci firmayız. 

BABAM DEVLET MEMURU

Premier Lig’in kapısını çalıp, yayın haklarını almak kolay olmamalı. Nasıl başardınız bunu?
80’li yılların sonunda, yurtdışında üniversiteyi bitirip, Türkiye’ye döndüğümde, kendi işimi kurmaya karar verdim. Ancak ne yapacağını bilmiyordum. Kafamda sadece Türkiye’de ilk olacak bir şey yapma fikri vardı. Ve daha Türkiye'de özel kanallar kurulmamıştı. Medya işinin büyüyeceğini, özel kanalların açılacağını varsayarak bu sektöre girmeye karar verdim. 

Kaç yaşındaydınız, sermayeniz var mıydı?
Bunu öngördüğümde 24 yaşındaydım. Tabii büyük maliyetli, herkesin ilgisini çeken projeler yüksek maliyetli olduğu için bize göre değildi. Çünkü aileden gelen bir sermaye yoktu, babam devlet memuruydu. O yüzden önce sermayemizin yeteceği ufak tefek yerlere gittik, hatta sermayesiz, temsilcilik bazında çalıştık. Ama çalışıp  kazandıkça yatırım yaptık. Premier Lig'in kapısını tabi çok sonra çaldık. Bu arada futbola, yurtdışındaki maçlara yatırım yaptık. Türkiye'deki takımlarını yayın haklarını aldık. Bugün Barselona dahil 250 kulübün Türkiye yayın haklar, 33 federasyonun hakları, Türkiye Milli Takımı’nın dünya hakları bizde.

'Pokemon çok tutacak' dedim, kimse inanmadı

Sizce yıldızı parlayacak sektörler hangileri olacak?
Spor sektörü büyümeye devam edecek. Biz yeni medyaya yatırım yapıyoruz. Yakın zamanda çok büyük bir komünikasyon şirketiyle anlaşma yaptk. Onların akıllı telefon laptop, tablet gibi cihazları üzerinden bizim içeriklerimiz izlenecek. Yeni medyada yapılacak çok iş var. Bana ‘ne işe girelim’ diye soran gençlere de 'yeni medya' diyorum. Tematik kanalların da önü çok açık.

Bir dizinin tutup tutmayacağı nereden anlaşılır.. Bir dizinin bölüm başı bedeli ne kadardır? 
Yeri geliyor bir dizi 5 bin dolar, yeri geliyor 20 -50 bin dolar olabiliyor. Burada pazarlıklar daha senaryo aşamasında başlar. Şu anda neredeyse 3500 kişilik bir ekibimiz var. Ama henüz ortada böyle bir ekip yokken fuarlara ben gidiyordum, dizileri de ben seçiyordum. Mesela kimse bilmezken Pokemon’ları izledim, bu tutacak dedim. ‘Yok hayatta tutmaz’ dediler. Fenomen oldu. 

GAME OF THRONES İZLİYORUM

Peki sizin hiç kaçırmadığınız diziler var mı?
Mentalist ve Game of Thrones takip ediyorum. Türk dizileri arasından da Güldür Güldür'ü seviyorum.

40 bine yakın gönüllü muhabir

İstanbul gibi bir yerde trafik radyosu kurmak çok iyi bir fikir.. Kimin fikriydi bu proje, para kazanıyor musunuz bu işten?
4 radyomuz var, bir gün toplantıda bir şekilde ortaya atıldı fikir. Kimin attığını hatırlamıyoruz, herkes benim fikrimdi diyor. Ben de beğendim. Ve daha birinci günde belli oldu tutacağı. İstanbul’da 30 bine yakın, Ankara’da 10 bine yakın gönüllü muhabirimiz var. Trafiğin yoğun olduğu her yerde bu projeyi devam ettirebiliriz. Ancak şunu söyleyebilirim ki radyoların gelirleri çok iyi değil

Siyasilerden teklif var ama hayalim Fenerbahçe

İsminiz zaman zaman siyasi arenada da anılıyor. Var mı siyaset niyetiniz?
Dönem dönem teklifler oluyor. Ancak şu anda benim hayalim Fenerbahçe.

Mahkemeniz sürdüğü için Fenerbahçe Başkanlığına aday olamayacağınızı duymuştuk. Son durum nedir?
Ben bu göreve talibim, Fenerbahçe’nin doğal başkan adayıyım, yönetime girdiğim gün Aziz Yıldırım’a da söyledim, bu benim hayalim dedim, bu hayalimde bir değişiklik yok. Burada hukuki sürecin sonuna yaklaştık, bugün yarın bir karar çıkacak, ama istiyor olmama rağmen kongrede hukuken aday olamıyorum. Ama Aziz bey son kongrede “genel af” düşündüklerini, herkesin aday olabileceğini söylemişti. Sonra son gün bu kararı bir türlü uygulanamadı.

FB’de 3S formulü

Kazanır mısınız?
Artık yeni bir dönem başlamalı. Bu yeni dönemin şifreleri; Samimi, Sempatik ve Sıcak Fenerbahçe olacak. Güler yüzlü bir Fenerbahçe olacak. Kucaklayan, dostluklar yaratan bir Fenerbahçe olacak. Ben başkan olmak değil başarılı başkan olmak istiyorum. Başkan olmaya ve ekibimle birlikte Fenerbahçe’yi demokratik bir şekilde yönetmeye, bir dünya kulübü nasıl yönetiliyorsa o şekilde yönetmeye hazırız.

Senede 2-3 helikopter satılıyor

Havacılık sektöründe de var Saran Grubu. Helikopter Türkiye’de yaygın bir ulaşım aracı mı? 
Helikopter Avrupa’da Amerika'da çok kullanılan, sanıldığı kadar  çok da büyük maliyetleri olmayan bir araç. Ancak Türkiye’de sınırlı bir kitle kullanıyor. Senede 2-3 helikopter satılıyor.

Bir helikopter ne kadar?
3 milyon dolara, yeni tek motorlu bir tane helikopter alınabiliyor.

Spor salonu fikri taş atan çocuklardan

Spor sevgisi yeterli olmadığı için mi sosyal sorumluluk olarak Anadolu şehirlerine spor salonu inşa ediyorsunuz? Kaç oldu spor salonlarının sayısı?
Yıllar önce bir sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde gittiğimiz bir Doğu ilinde, bizi oraya davet eden çocuklar camımızı penceremizi indirmişti. O zaman ‘bu çocukların yerinde olsam ben de aynı şeyi yapabilirdim’ diye düşünmüştüm. Çünkü yapacak bir şeyleri yok. Her zaman söylediğim bir söz var: boş beyin şeytanın oyun alanıdır. İşte o zaman bu çocuklar için ne yapabiliriz diye düşündüm ve spor salonları fikri doğdu. ‘Çözüm Süreci’ başlamadan biz bu projeye başladık. Zaman içinde de çoğunluğu Güney Doğu ve Doğu Anadolu'da olmak üzere 14 tane spor salonu yaptırdık. Sonuncuyu da yakın zamanda Soma’da açtık.

Avrupa’da bir sahil oteli almak üzereyiz

Turizme yönelik planlarınız nasıl?
Turizmde Çek Cumhuriyeti'nin en büyük markasını satın aldık. Prag’a incoming yapan bir firma, bünyesinde otelleri de var. Biz aldıktan sonra Türkiye'ye 3 tane ofis açıp, incoming yapmaya baladılar. Şu anda da Avrupa’da bir sahil şeridinde otel almak üzereyiz. Son aşamaya geldik. Gözlemlediğimiz kadarıyla Avrupalı turist tekrar tatile para ayırmaya başladı. 

Enerjide yeni yatırım var mı?
Güneşte yunanlı bir firmayla ortaklığımız var. Enerji piyasaları ağır ilerliyor. Mevcut sistemi koruyacağız. Yeni yatırımlara girmeyi düşünmüyoruz.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür