• $32,3696
  • 34,9751
  • 2325.44
  • 9079.97
20 Eylül 2017 Çarşamba 01:00 | Son Güncelleme:

Musul ve Kerkük’e müdahale sinyali 

Musul ve Kerkük’e müdahale sinyali 

IKBY’nin bağımsızlık referandumunu yapması durumunda, Ankara Antlaşması’na uyulmadığı kabul edilerek, Musul ve Kerkük’e müdahale edilebilinecek.

OSMAN NURİ CERİT

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), ülkeyi parçalanmaya götürecek ve bölgede yeni çatışmaların fitilini ateşleyecek “bağımsızlık referandumu” için geri sayım sürüyor. Karşı harekete geçen Ankara, 25 Eylül olan referandum tarihini dikkate alarak 27 Eylül tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısını 22 Eylül’e çekti. 

Erdoğan uyarıda bulunmuştu 

ABD’ye seyahatinden önce konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, öne çekilen MGK toplantısına işaret ederek, “Irak’ın parçalanmasına yönelik bir adıma ‘Buyurun devam edin’ demeyiz” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamadan saatler sonra da, Habur Sınır Kapısı’ndaki tatbikat başlatılmıştı. 

Bağdat yönetimi somut adım atmadı

Buna göre taraflar, kendi topraklarında oluşacak ve sınır güvenliğini tehdit edecek terörist unsurlarla mücadele etmek ve sınır hattını değiştirmeye yönelik her türlü girişimi engellemekle yükümlü. PKK’ya karşı bu yükümlülüğünü yıllardır yerine getiremeyen Bağdat yönetimi, IKBY’nin “bağımsızlık referandumu” kararına karşı da somut bir adım atamıyor. 

Tüm seçenekler masada 

 

Şimdi dikkatler, 22 Eylül Cuma günü yapılacak kritik MGK toplantısına çevrildi. Hazırlıkları süren toplantıda, olası senaryolar masaya yatırılarak, gelişmelere göre devreye sokulacak askeri, ekonomik ve siyasi yaptırımlar değerlendirilecek. Referandumun gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin atacağı adımlar, BM Anlaşması ve uluslararası hukuktan kaynaklanan “meşru müdafaa” hakkına ve Türkiye ile Irak arasında 1926 yılında imzalanan Ankara Antlaşması’nın maddelerine dayanacak. Bu durumda Türkiye, Musul ve Kerkük’e müdahale edebilecek. 

Silopi-Habur hattında mevziler kazıldı 

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin 25 Eylül’de yapacağını açıkladığı bağımsızlık referandumu ile ilgili tartışmalara, mesaj olarak değerlendirilen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak sınırındaki tatbikatı devam ediyor. Irak sınırına 2 kilometre uzaklıktaki Habur Sınır Kapısı’ndaki TIR parkının hemen karşısındaki bulunan arazide Pazartesi günü başlatılan tatbikata M-60-T tankları, kısa menzilli hava sistemi olan stinger füze rampaları, anti tank zırhlı muharebe araçları, 2 fırtına obüs topu gibi yaklaşık 100 askeri araç katılıyor. Tatbikat alanında dün iş makineleri tatbikata katılan askeri araçlar için mevzi kazmaya devam etti. Tanklar plana göre belli konumlara yerleştirildi.

Atılması gereken adımları atarız

IKBY’nin referandum kararıyla bağlantılı gelişmelere ilişkin görüşünü aktaran Milli Savunma Bakanı Canikli, “Güvenlik güçlerimiz görevinin başındadır. Bir adım atılması gerekiyorsa o da kararlılıkla yerine getirilecektir. Bugün birçok Amerikan ve Alman firması, savunma ürünlerinde kullandığımız yedek parçaları örtülü bir şekilde ambargo uygulayarak Türkiye’ye vermiyorlar, geciktiriyorlar.  Yedek parçaları kendimiz üretiyoruz” dedi.

İhanet şantiyesine izin verilmeyecek 

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Bahçeli, mesajında “25 Eylül referandumu yoluyla Kerkük’e vurulmak istenen pranga sökülüp atılacak, milli güvenliğimize yönelen aşırı tehdite karşı koyulacaktır. Başka çözüm de yoktur” dedi. 

‘Uluslararası bağımsızlık garantisi verilsin’ 

 

Erbil’e gelen İngiliz Savunma Bakanı’nın referandumu ertele talebine cevap veren Barzani, uluslararası garanti istedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ve beraberindeki heyeti Erbil’de kabul ettiği belirtildi. Barzani ve Fallon’un 25 Eylül’de düzenlenecek bağımsızlık referandumunu ele aldıkları ifade edildi. 

Diyalog süreci başlamalı 

Başkanlık ofisinden yapılan açıklamada, Fallon’un Barzani’ye referandumun ertelenip, Bağdat ile diyaloğa geçilmesini önerdiği aktarıldı. Barzani’nin ise şunları söylediği kaydedildi: “Sunulan teklifler bağımsızlık diyaloğu ve Bağdat’ın bağımsızlık için diyaloğa hazır olduğu garantisini içermiyor. Uluslararası garanti verilmeden referandum ertelenmeyecektir.” 

Çavuşoğlu: Garantör olabiliriz 

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, referandumunun Irak Anayasası’na aykırı olduğunu söyledi.Bağdat ile Erbil arasında arabuluculuk yapabileceklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye ve IKBY’nin adını vereceği diğer ülkelerle birlikte arabulucu olabiliriz, haklarının garantörü bile olabiliriz Ankara’nın her türlü yardımı yapmaya açık” dedi.

K. Irak’ta oldu bittiye izin vermeyiz 

 

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Sınırlarımızda oldu bittiye izin vermeyiz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yozgat’ta Bozok Üniversitesi Akademik Yıl Açılış töreninde konuştu. Bozdağ, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) 25 Eylül’de yapmayı planladığı referanduma değinerek, “Irak’ta referandum tartışmaları var. 

S-400 füzeleriyle güçleniriz

Irak’ın kuzeyinde bölgesel yönetimin olduğu yerde, olanlar güvenliğimiz için bizi yakından ilgilendiriyor. Irak’ın kuzeyinde oldu bittiye izin vermeyiz” dedi. Türkiye S-400 füzesi alacak. Türkiye’nin S-400 füzelerini almak istemesine herkesin karşı çıktığını da söyleyen Bozdağ, “Anlaşma imzalandı kaporalar verildi ve Türkiye S-400 füzesini alacak ve hava savunma sistemini bununla daha da güçlü hale getirecektir” şeklinde konuştu. 

 

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür