• $32,397
  • 35,0627
  • 2326.95
  • 9146.44
7 Şubat 2012 Salı 05:29 | Son Güncelleme:

Körfez ülkelerine 'birlikte yatırım yapalım' çağrısı

Körfez ülkelerine 'birlikte yatırım yapalım' çağrısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Körfez ülkelerinin işadamlarına seslenerek, ''İlla ki, 'gelin Türkiye'ye yatırım yapın' demiyorum. Körfez ülkeleri ve Türkiye, sınır ötesi ülkelere birlikte yatırım yapalım. İşbirliği böyle olur'' dedi.

Hisarcıklıoğlu Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 1. İş Forumu kapsamında düzenlenen ''Yatırım Ortamının İyileştirilmesi ve Ticaretin Kolaylaştırılması: Ekonomik Kalkınmanın Temel Boyutları'' başlıklı oturuma katıldı.

Dünya üretiminin yüzde 51'inin Türkiye'nin doğusunda, dünya tüketiminin büyük kısmının, Türkiye'nin batısında bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye ve Körfez bu iki bölgenin arasında. Enerji kaynağı bizde, toprak ve su kaynağı bizde, genç ve dinamik nüfus kaynağı bizde. Bizim bölge olarak işbirliği eksikliğimiz var. Yani ya hep beraber kazanacağız ya hep beraber kaybedeceğiz. Kazanmanın tek formülü, karşılıklı işbirliği, ticaret, yatırımı artırmak'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, ABD'nin dünya ile yaptığı ticaretin yüzde 30'unu komşuları Kanada ve Meksika ile Çin'in yüzde 40'ını komşuları ile AB ülkelerinin yüzde 70'ini birbirleriyle ve komşularıyla yaptığına değinerek, Türkiye-KİK ticaretinin, toplam ticaretin yüzde 3'ü olduğunu, Ortadoğu'nun tamamı alındığında oranın yüzde 10' çıktığını söyledi.

''Vize'' ve ''gümrük vergilerinin yüksekliği''ni engel olarak sıralayan Hisarcıklıoğlu, doğal kaynağa bağlı zenginleşen hiçbir ülke olmadığını, halkın zenginleşmesinin üretim, yatırım ve ticaretle olduğunu kaydederek, bu nedenle genç, kadın müteşebbisleri, girişimci olmaya teşvik etmek gerektiğini belirtti.

-''İstikrar adası Türkiye var''-

Hisarcıklıoğlu, dünya politikalarına şekil veren iki konunun, ''tarım- hayvancılık'' ve ''enerji'' olduğuna işaret ederek, 2011 yılında dünya çapında fiyatı en çok artan 10 emtianın 4'ünün tarım-hayvancılık, 3'ünün enerji ürünleri olduğunu anlattı.

Dünya nüfusunun 1950'den bu yana 3 kat artığına değinen Hisarcıklıoğlu, ''Her yıl 70 milyon daha artıyor. Yani her yıl bir Türkiye ekleniyor. Orta sınıfa mensup insan sayısı son 10 yılda sadece Asya'da 500 milyondan, 2 milyara çıktı. 1,5 milyon insan gıda üreticisi olmaktan çıkıp, gıda tüketici oluyor. Tarım hasılası bakımından Türkiye, dünyada 7. sırada. Bu alanda her ürünle ilgili yatırımcıya ve ortaklığa hazırız. Büyük kazanç var'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin önümüzdeki 5 yılda 100 milyar dolar enerji yatırımına ihtiyacı olduğuna değinirken, ''Enerji yatırımı yapan her müteşebbis kazanacak. Şu an en karlı sektör. Gelin birlikte yapalım'' dedi.

Söz konusu 100 milyar dolarlık yatırımın finansman boyutuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Körfez'den Körfez dışına çıkan yatırım miktarı 2,5 trilyon dolar iken, Türkiye'ye gelen kısmın 30 milyar dolar olduğunu, Körfez'den yurt dışına yapılan yatırımların binde birinin Türkiye'ye geldiğini kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, küresel krizde, Körfez sermayesinin yatırım yaptığı kuruluşların devlet yardımı aldığını dile getirerek, Türkiye'deki bankaların yardım almadığının altını çizdi ve ''Gelin paranızı oralarda çarçur edeceğinize, istikrar adası Türkiye var, devlet yardımı olmadan karlar sunan... Avrupalı bankalar kendi ülkelerinde zarar ettiler. Buradaki karlarıyla onu karşılamaya çalışıyorlar. Gelin beraber işbirliği yapalım'' diye konuştu.

-''Sizde para var, bizde cesaret''-

Körfezde, turizm konusunda atılım olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda Türkiye'de Körfez'de ortak iş yapılabileceğini, turizm destinasyonlarının ortak destinasyon haline getirilebileceğini söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, müteahhitlik sektöründe işbirliği yapılabileceğini kaydederek, ''Türkiye müteahhitlik sektörü -40 dereceden, 40 dereceye kadar başarıyla projeler yapıyor. 94 ülkede toplam 205 milyar dolarlık 6 bin 500 projeyi başarıyla tamamladık. Körfez ülkelerinde 31 milyar dolar değerinde 384 proje tamamladık. Sizde para var, bizde cesaret var. Gelin bunu birleştirelim, kazancı da paylaşalım'' dedi.

Türkiye'nin sanayi bölgelerindeki tecrübesini paylaşmaya hazır olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Körfez ülkeleri ile Türkiye'yi birbirine ve dünyaya bağlayacak ulaşım ağlarını geliştirmek gerektiğine işaret etti.

Hisarcıklıoğlu, ''İlla ki, 'gelin Türkiye'ye yatırım yapın' demiyorum. Körfez ülkeleri ve Türkiye, sınır ötesi ülkelere birlikte yatırım yapalım. İşbirliği böyle olur. Her konuda destek vermeye devam edelim. Özellikle her türlü somut proje ve öneriye açığız. tecrübelerimizi paylaşmaya hazırım. ülkelerimizin geleceği açısından umutluyum'' diye konuştu.
 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi