• $32,3808
  • 35,0968
  • 2325.98
  • 9142.4
15 Aralık 2017 Cuma 01:00 | Son Güncelleme:

Kaynak çeşitliliği için hedefte ‘panda’ var 

Kaynak çeşitliliği için hedefte ‘panda’ var 

Çeşitli temaslar için Çin’e giden Şimşek Hazine’nin tahvil ihraçlarının, ‘panda piyasası’ olarak da adlandırılan Çin piyasasına taşınması adına aracı banka ve mali kurumlarla bir araya gelecek... 

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Çin’de yatırımcılarla bir araya geliyor.  Başbakan Yardımcılığı makamından yapılan açıklamaya göre, Şimşek, Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang’ın daveti üzerine gittiği Çin’de bir dizi resmi temaslarda bulunacak. Bu kapsamda ilk olarak Pekin’de, Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang ile bir araya gelecek Şimşek, Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan ile de görüşme yapacak. 

BÜYÜK DESTEK BEKLENİYOR

Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve mali iş birliği imkanlarının artırılması ele alınacak.Şimşek, dünyanın en büyük bankaları arasında yer alan Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) ile Bank Of China üst yönetimiyle de bir araya gelecek.Türkiye tarafından yürütülmekte olan büyük altyapı projelerinin desteklenmesi açısından önem taşıyan bu görüşmelerin yanı sıra Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın üst yönetimiyle de temaslarda bulunacak. Geçen yıl finansman faaliyetlerine başlayan Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın gelecek yıldan itibaren Türkiye’de önemli projelere destek vermesi bekleniyor. 

DEVLERLE İKİLİ GÖRÜŞMELER 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından başlatılan ‘İpek Yolu Fonu’ yöneticileriyle bir araya gelecek Şimşek, ziyaretinin ikinci kısmını oluşturan Şanghay’daki temasları kapsamında da Çin’in eönde gelen firmalarıyla ikili görüşmelerde bulunacak. 

Özel sektör uzun bir süre ihmal etmiş 

Şimşek Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bankacılık sektörümüz dış fon kaynak çeşitliliğine gidiyor. Çin, sermaye ihracı yapan ülkelerden biri. İlişkilerimizi daha da geliştirmek için bu hafta Çin’in önde gelen finans kuruluşları ile görüşeceğim” dedi. Bu açıklama Ziraat Bankası’nın China Development Bank ile anlaşmasının ardından yapıldı. Şimşek,”İlişkilerimizi belki yavaş yavaş ama çok sağlam  temeller üzerinde inşa ediyoruz. Özel sektörümüz dünyanın en büyük ekonomisini uzun süre ihmal etmiş gibi”dedi.

Tahvil ihraçları taşınacak 

Şimşek’in temaslarının diğer önemli ayağını da tahvil ihraçlarının Çin piyasasına genişletilmesi oluşturuyor. Bu çerçevede Şimşek, Hazine tarafından 2017 yılında gerçekleştirilen ve 9,7 milyar dolara ulaşan tahvil ihraçlarının, ‘panda piyasas’ olarak da adlandırılan Çin piyasasına taşınması adına aracı banka ve mali kurumlarla bir araya gelecek.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi