• $32,3257
  • 35,0992
  • 2300.77
  • 9079.97
20 Eylül 2017 Çarşamba 17:23 | Son Güncelleme:

Hibe desteği besici kadınlara 'can suyu' oldu

Hibe desteği besici kadınlara 'can suyu' oldu

Muş'un Malazgirt ilçesinde Süphan Dağı eteğinde kurdukları besi çiftliğinde karşılaştıkları sorunlar nedeniyle iflasın eşiğine gelen girişimci üç kadın, TKDK'dan aldıkları hibeyle işletmeyi modernize ederek üretimi sürdürme fırsatı buldu.

İlçede 6 yıl önce kurdukları çiftlikte karşılaştıkları sorunlar nedeniyle zor günler geçiren girişimci kadınlar Nursel ve Firdevs Öztürk ile Müzeyyen Teker, hazırladıkları projeyle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) hibe desteği aldı. Hibeyle besi çiftliğini daha modern hale dönüştüren kadınlar, yetiştirdikleri hayvanları, bölgedeki et kombinalarına satarak gelir elde ediyor. Girişimci kadınlardan Nursel Öztürk, 3 kadın olarak kendi imkanlarıyla besi çiftliği kurduklarını anlattı. 

besicilik hibe

Çiftliği kurduklarında arazi, hayvan ve finans sorunu yaşadıklarını ifade eden Öztürk, şöyle konuştu: "Artık sorunlardan bunalıp tam pes etme noktasına gelmiştik. TKDK'ya başvurduk ve projemiz kabul edildi. 700 bin lira hibe aldık. Hibe bize 'can suyu' oldu. İşletmemizi modernize etme imkanı bulduk. Makine ekipmanlarımız oldu. Modern koşullarda hayvancılık yapmaya başladık. Daha önce ahırımız modern değildi. Son derece i-lkel koşullarda hayvancılık yapıyorduk." 

Çiftliği daha da büyütmeyi hedeflediklerini dile getiren Öztürk, doğayla uyumlu bir hayvancılık ve ziraat yapmak istediklerini belirtti. Bu işin çok meşakkatli olduğunu anlatan Öztürk, "Hayvancılığı severek yapıyoruz. Çiftliğimizde işçilerimiz de var ama en büyük emeği bizler harcıyoruz. Buradaki kadınlara örnek olmak istiyoruz. Bir işe ne kadar emek harcarsanız o kadar karşılığını alırsınız. Tarım ve hayvancılık hayatımızın vazgeçilmezidir." dedi. 
Müzeyyen Teker de TKDK'nın katkısıyla işlerinde başarı kazandıklarını kaydederek, "İmkanlarımızla işletmeyi çalıştırdığımızda çok zorlanıyorduk ama şimdi daha rahatız. İstediğimiz hedefe yaklaşıyoruz. İlk başladığımızda 60 hayvanımız vardı şimdi ise 120 hayvanımız var." diye konuştu. 

besi hibe

Firdevs Öztürk ise kadınların, kendilerine pozitif yaklaşımda bulunan TKDK'ya başvurarak yatırım yapabileceğini söyledi. 
TKDK Muş İl Koordinatörü Beytullah Uygur, "Yatırımcı küçük çapta ilkel koşullarda kurduğu çiftliğini, verdiğimiz destekle Avrupa standartlarına uygun modern bir işletme haline getirdi" dedi. 
Verdikleri hibeyle kadınların güzel yatırımlar gerçekleştirdiğini dile getiren Uygur, kendilerine başvuran tüm kadınlara, projeleri sunum anlamında nasıl hazırlamaları gerektiğini, iletişim uzmanları ve yatırımcılarla anlattıklarını bildirdi. 


TKDK, proje başvuru ve kabul işlemlerine başladı 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kastamonu İl Koordinatörlüğünden yapılan açıklamaya göre; IPARD II 2. başvuru çağn ilam kapsamında 'Tanm ve Balıkçılık Ürünlerinin işlenmesi ve Pazarlanması ile ilgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar" tedbiri kap samındaki başvurular kabul edilmeye başlandı. 

Î1 Koordinatörü Ahmet Kuyulu yaptığı açıklamada: "Bu tedbir süt ve süt ürünlerinin işlen mesi ve pazarlanması, kırmızı et ve et ürün lerinin işlenmesi ve pazarlanması, kanatlı eti ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alanlanm içermektedir. Tedbir kapsamında süt toplama merkezleri, yoğurt, peynir, don durma gibi ürünler elde eden süt işleme tesisleri; büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanlar için kesimhane, parçalama tesisleri, salam, sucuk, sosis gibi kırmızı ve beyaz et işleme tesisleri; balık, yumuşakça ve kabuklu gibi su ürünleri işleme tesisleri; meyve ve sebzelerin depolanması, tasnif edilmesi, işlenmesi ve paketlenmesi, soğuk hava depolan gibi meyve sebze işleme yatınmlan desteklenecektir, ilim izde işleme tesislerinin sayısının artması üretim tesislerine pazar oluşturacağı gibi üretime de katma değer kazandıracaktır. Bu nedenle işleme tesislerine yönelik yatınmlara ayn bir önem veriyoruz, ikinci çağn ilamnda toplam 
destek bütçesi 122 milyon 177 bin Avro olacak ür ve uygun harcamaların %50'si hibe olarak proje sahiplerine ödenecektir" dedi. Kuyulu, 

6 Eylül 2017 tarihi itibanyla online başvuru sistemin açıldığım ve II Koordinatörlüğünde başvurulann kabul edilmeye başlandığım, online proje başvuru sisteminin 26 Eylül 2017 tarihi saat 21.00'da kapatılacağım, başvurulann son teslim tarihinin 28 Eylül 2017, saat 18.00 olduğunu açıkladı. Kuyulu, son teslim tarihin den sonra yapılacak başvurulann kabul edilmeyeceğini ve bu nedenle başvurularda sıkıntı yaşanmaması için işlemlerin son gün lere bırakılmaması gerektiğim söyledi. 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'