• $32,387
  • 35,0538
  • 2326.36
  • 9093
6 Mayıs 2012 Pazar 02:35 | Son Güncelleme:

'Enflasyon normale dönecek'

'Enflasyon normale dönecek'

Başbakan Yardımcısı Babacan: 'Enflasyondaki artış; beklenen, sebepleri belli ve geçici artışlar. Dolayısıyla bir süre sonra rakamlar, tekrar normal seyrine gelecektir'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, enflasyondaki artışın beklenen, sebepleri belli ve geçici artışlar olduğunu belirterek, ''Dolayısıyla bir süre sonra rakamlar, tekrar normal seyrine gelecektir'' dedi.

Babacan, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, enflasyonda bazı dönemlerde geçici çıkışlar yaşandığını ve bu çıkışların beklentileri bozacak gelişmeler olmadığını bildirdi.

-''Yıl sonu için, yüzde 6,5 rakamına ulaşmayı bekliyoruz''-

Yıl sonu için Merkez Bankası'nın tahmini olan yüzde 6,5 rakamına ulaşmayı beklediklerini kaydeden Babacan, gelecek yıl ise asıl hedef olan yüzde 5 civarında bir enflasyonun gerçekleşmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Babacan, ''Bunların hepsinin sebebi belli. Beklenen, sebepleri belli ve geçici artışlar bunlar. Dolayısıyla bir süre sonra rakamlar tekrar normal seyrine gelecektir. Enflasyonda, kalıcı, kontrolden çıkmış bir durum asla söz konusu değil'' diye konuştu.

-''Biz kapıları açtık''-

Başbakan Yardımcısı teşvik paketinin açıklanmasının ardından, Türkiye'ye gelmesi öngörülen yatırımlara ilişkin soru üzerine de Türkiye'de 10 yıldır çok farklı teşvik programları açıkladıklarını hatırlattı.

Açıklanan paketlerin, programların hiçbirine ilişkin bir yatırım tahmininde bulunmadıklarını kaydeden Babacan, ''Biz kapıları açıyoruz, programlarımızı açıklıyoruz. Açılan kapılardan kaç tane yatırımcı girer, ne kadar yatırım yapar bu artık yatırımcının, özel sektörün kendi takdiridir. Rakamlar gerçekleştikten sonra hep beraber göreceğiz'' dedi.

-''2B'den gelecek geliri, nereye harcayacağımıza daha sonra karar vereceğiz''-

Başbakan Yardımcısı Babacan, 2B'den ne kadar gelir elde edilirse bunun fazladan bir bütçe geliri olacağını belirterek, söz konusu gelirin nereye harcanacağına daha sonra karar verileceğini söyledi.

Memur zamları ile ilgili bir müzakere sürecine başlandığını hatırlatan Babacan, artık toplu sözleşme dönemine girildiğini ve görüşmelerin olumlu bir şekilde, kısa süre içinde tamamlanacağını umduğunu kaydetti.

-''Ukrayna ile Temmuz sonunda vizeler kalkacak''-

Babacan, iki günlük Ukrayna ziyareti ile ilgili olarak da Kiev'de Ukrayna Başbakanı, başbakan yardımcıları ve bakanlarıyla verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye ve Ukrayna arasında işbirliği anlaşması imzalandığını kaydeden Babacan, temmuz sonundan itibaren vizelerin kalkacağını hatırlattı.

İki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşması üzerinde çalışıldığını ve bu yılın sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini bildiren Babacan, Ukrayna ile siyasi ilişkilerin problemsiz bir şekilde devam ettiğini, ticaretin geliştiğini, 660 Türk iş adamının Ukrayna'da 1 milyar doların üzerinde yatırımı bulunduğunu söyledi.

Babacan, Ukrayna temasları kapsamında Kırım'a da bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve temaslarda bulunduğunu kaydederek, ''Yoğun ama verimli iki günlük bir ziyaret gerçekleşti'' dedi.

Güliz Demircan Yücel / AA

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi