• $32,3394
  • 35,1649
  • 2308.88
  • 9079.97
25 Kasım 2015 Çarşamba 11:40 | Son Güncelleme:

Call of Duty: Black Ops 3 İnceleme

Call of Duty: Black Ops 3 İnceleme

Serinin 12. ana oyunu Call of Duty: Black Ops 3 ile kendimizi insanlar ve robotların arasındaki karanlık bir savaşta buluyoruz. Bakalım Black Ops 3 bize neler sunuyor?

Oğuz BİRKARDEŞLER / Aksam.com.tr

Sevilen seri Call of Duty, Black Ops 3 ile geri döndü. Aslında çok beklenen bir oyun diyemeyeceğim zira bir önceki yapım olan Advanced Warfare, 2014’ün sonlarında çıkmıştı. Seri, yaklaşık bir yıl aradan sonra geri döndü ve ben bu incelemeyi yazarken bir COD oyunun da yapılmaya hazırlandığı duyuruldu. Black Ops 3’e dönecek olursam, geleceğin savaşlarının yaşandığı bilim kurgu temalı yapım, bir çok oyun modu ile geliyor. Ancak küçük bir not düşeyim; Black Ops 3’ün Xbox 360 ve PS3 sürümleri tekli oyuncu modunu içermiyor. Geri kalan platformlar; Xbox One, PS4 ve PC ise her modu içeriyor.

Black Ops 3’te savaşlar, belirttiğim gibi günümüzden bir hayli ileride, 2065 yılında geçiyor. Dolayısıyla silahlarımız, ekipmanlarımız, askeri araçlar, düşmanlar kısaca her şey son teknoloji ürünü. Hatta karakterimiz bile! Karakterimiz oyunun başlarında bir robota yakalanıyor ve giriştiği kavgada kollarını ve bacaklarını kaybediyor. Tam öldürülmek üzereyken kurtarılıyor ve bir iyileşme sürecinden sonra biyonik adam olarak savaş alanına geri dönüyor. Bunu belki yadırgayabilirsiniz ama bu şekilde eski halimizden daha güçlü oluyoruz. Yapımda karakterimizin bir adı bulunmuyor ve player olarak adlandırılıyor. Seriye yeni gelen özellik ile çok detaylı olmasa da karakterimizi özelleştirebiliyoruz. Bu kapsamda cinsiyet, surat, kask ve zırhı değiştirebiliyoruz. Özelliştirmeyi sadece oyunun başında değil her güvenli evde yapabiliyoruz. 

Oynanış klasik COD oyunlarından pek farklılık içermiyor. Karanlık bir dünyada genellikle takım arkadaşlarımız ile beraber ilerliyoruz. Bölümlerin geçtiği haritalar büyük olduğu için düşmanlarımıza farklı yerlerden saldırabiliyor, arkalarından dolaşabiliyoruz. Duvarlara tırmanabiliyor, çatılara çıkabiliyoruz hatta bazı duvarlardan yürüyerek karşıya geçiyoruz. Tüm bu özgürlükler bize strateji kurma şansı veriyor. Vuruş hissi ve silah kullanımı çok başarılı. 5 farklı zorluk modu içinden regular ve hardened keyifle oynanabiliyor, diğer modlar ise gerçekten çok zorluyor. Senaryo modunu ister tek, ister arkadaşımızla yerel olarak, ister online olarak başkalarıyla oynayabiliyoruz. Senerayoda 11 bölüm bulunuyor ve yine çok uzun bir oynanş süresi sunulmuyor. İstersek oyunu bitirmeden tüm bölümleri açabiliyoruz. Bölümlerde opsiyonel görevler de yer alıyor. Bölümü ölmeden bitirmek, bölümü belli bir puanın üzerine bitirmek, tüm toplanabilir eşyaları bulmak gibi bu opsiyonel görevleri yaparsanız ekstra şeyler kazanıyorsunuz. 

Savaş esnasında taktiksel modu açabiliyoruz. Bu mod bize robotik bir görüş yeteneği kazandırıyor ve taktiksel mod ile düşmanların lokasyonları, bize yakınlıkları, en çok ateş alan bölgeler ve atılan bombaların patlayacağı yerler belli oluyor. Bu sayede kalabalık savaş alanlarında önlem almamız sağlanıyor. Hayat kurtardığını söylebileceğim taktiksel modun, yardım seviyesini ayarlayabilir, isterseniz kapatabilirsiniz.

Senaryo modunda çok fazla düşman tipi olduğunu söyleyemem. Asıl çeşitlilik çoklu oyuncu moduna saklanmış. Normal askerler ve robotlar, ağırlıklı olarak karşı karşıya kaldığımız düşman tipleri. Black Ops 3’te bir çok da yardımcı araç bulunuyor. Uzaktan kumandalı robotlar, dronelar, füzeler gibi araç ve silahlarla savaşlarda avantaj yakalamaya çalışıyoruz.

Bir diğer avantajımız ise Cyber Core adlı yeteneklerimiz. Control, Martial ve Chaos grupları altındaki bu yeteneklerle zırhımıza hız, güç ve hack seçenekleri kazandırıyoruz. Düşmanları ve silahları bir süreliğine devre dışı bırakma, hackleme, birbirleriyle savaştırmak gibi özellikler, bu yeteneklerin sadece bir kaçını oluşturuyor. Düşman silahlarını hackleme ve düşmanları birbiriyle savaştırma Biosohock’u anımsatabilirdi ancak o kadar farklı dünyalarda geçiyorlar ki çoğu oyuncunun aklına gelmeyecektir. 

Black Ops 3’te bir çok silah bulunuyor. Görev başlarında ve bazı noktalarda silah setlerimizi değiştirebiliyoruz. Silah, bomba, eklenti ve diğer ekipmanlarımız setleri oluşturuyor. Bu setleri oyunun içinde değiştirebiliyoruz. Silahlara dürbün, esktra şarjör, lazer gibi parçalar takarak özelleştirebiliyoruz. Jetonlarla yeni silahlar da alabiliyoruz.

Safehouse yani güvenli evler, çok büyük bir öneme sahip. Burada görünüşümüzü, silahlarımızı ve özel güçlerimizi değiştirebiliyor, savaş antremanı yapabiliyor, oyunla ilgili bigilere göz atabiliyor ve topladığımız eşyaları sergileyebiliyoruz. Ayrıca buradaki bilgisayarlarda Dead Ops 2 adlı minik bir arcade oyun bulunuyor. Minik dediğime bakmayın oldukça detaylı hazırlanmış olan bu oyun arcade tanımının hakkını veriyor ve kendisini keyifle oynatmayı başarıyor.

Oyunun belki de en çok merak edilen modu multiplayer modu. Spectre, Nomad, Prophet, Firebreak gibi 9 karakter sınıfı bulunuyor. Her sınıfın kendine has özellikleri bulunuyor. Outrider’ın oku ile avcı, Spectre’ın bıçakları ve görünmezliği ile suikastçi oluyoruz. Bu karakterler ve silahları da tekli oyuncu modunda olduğu gibi özellştirilebiliyor. Multiplayer modunda standart olarak 12 harita bulunuyor ancak DLC’den gelen haritalar ile bu sayı artabiliyor. Team deathmatch başta olmak üzere 11 farklı oyun multiplayer modu bulunuyor. Bu modların tüm ayarlarını değiştirebiliyoruz. Mutlplayerın çok keyifli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bir çok özelliştirme seçeneği ve çeşitli oyun modları ile oyunculara uzun ve keyifli bir oynanış sunuyor. Üstelik internet bağlantısı ya da PSN ve Xbox Live üyelikleri de olmadan bu modları yerel olarak botlara karşı oynayabiliyoruz.

Free run modunda belli zorluk derecesi ile sınıflandırılmış haritalarda koşu yapıyoruz. Bitiş noktasından varışa, duvarlarda yürüyerek, tırmanarak yüzerek ve hedefleri vurarak ilerliyoruz. Burada amacımız en iyi zamanı yapmak. 

Zombie modu ise tahmin edebileceğiniz gibi bir hayatta kalma modu. Resident Evil’ın ilk oyunlarında olduğu gibi  fazla mermimiz yok. Zombiler dalga halinde geliyor ve biz de olabildiğince uzun süre hayatta kalmaya çalışıyoruz. Bu mini oyunda beast formuna bürünebiliyoruz. Bu büründüğümüz yaratık formu The Darkness oyununu hatırlatıyor. 

Farklı mekan, ışık ve hava koşullarının tasarlandığı bölümlerde grafik kalitesini daha iyi anlayabiliyoruz. Işıklandırmalar ve gölgeler çok başarılı. Özellikle bina içleri çok detaylı hazırlanmış. Karakter modellemeleri ve patlama efektleri de aynı başarıyı tekrarlıyor. Oyundaki bilgisayar arayüzü de kreatif animasyonlardan oluşuyor. Grafik kalitesinin yanısıra bölüm, karakter ve silah tasarımları ile oyun görsellik açısından beğenimizi toplamakta zorlanmıyor. Ses efekleri, özellikle çatışma seslerinde kendisini belli ediyor ve savaşı daha derinden hissediyoruz.

Call of Duty: Black Ops 3, beğenildiği kadar eleştirildi de. Ancak ben eleştirilerin bu oyuna yönelik değil, Activison’ın politikasına karşı yapıldığını düşünüyorum. Yapımcılar  Infinity Ward ve Treyarch yetenekli oyun stüdyoları. Ancak neredeyse yılda bir oyun çıkarılıyor ve bu oyunlar beklendiği kadar yenilik içermiyor. COD serisi yeni oyun çıkarma konusun neredeyse Assassin’s Creed serisi ile yarışır hale geldi. Sanırım oyuncular COD’u biraz özlemek istiyor. Bunların dışında tekli ve çoklu oyuncu modları, grafikleri ve oynanış kalitesiyle Call of Duty: Black Ops 3, serinin genel kalitesini sürdüren bir yapım olmuş. 

Call of Duty: Black Ops 3
İncelediğimiz platform: Playstation 4
Tür: FPS

Puan: 8.7 / 10

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'