• $32,3857
  • 35,0415
  • 2326.43
  • 9142.4
16 Aralık 2017 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

Borda büyük sürpriz 2018 ilk çeyrekte geliyor

Borda büyük sürpriz 2018 ilk çeyrekte geliyor

Borda toplam satışta Türkiye rekorunun bu yıl kırılacağını vurgulayan Enerji Bakanı Albayrak, “Bormatik deterjan Borgübre, ocakta bunların lansmanını yapacağız. Ama büyük sürpriz buradan açıklamayayım, 2018’in ilk çeyreğinde” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TBMM Genel Kurulu’nda, bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, enerji portföyünde yerli ve yenilenebilir enerji payının artırılması için çok yoğun bir süreç başlatıldığını söyledi. Bor ihracatında konsantre ürünlerin payını azaltıp rafine ürünlerin payını artırma yönünde önemli adımlar attıklarını kaydeden Albayrak, 2002 yılında yüzde 65 rafine, yüzde 35 konsantre ürün olan satış kompozisyonunu yüzde 97’den daha fazla bir rafine bor ürünü noktasına taşıyarak daha çok katma değer sağlandığını aktardı.

KATMA DEĞERLİ STRATEJİ

Bakan Albayrak, “Toplam satışta Türkiye rekoru bu yıl sonu itibarıyla geliyor. Yaklaşık 2,2 milyon ton ihracatla Eti Maden firmamız tüm zamanların en büyük satış rakamına ulaşacak. Bu daha başlangıç. Ne dedik? Katma değer. Bormatik deterjan, Borgübre, ocak ayında bunların lansmanını yapacağız. Ama büyük sürpriz buradan açıklamayayım, 2018’in ilk çeyreğinde. Borda katma değerli bir stratejiyi, yeni bir lansmanla ilk çeyrekte inşallah sizinle paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

30 MİLYARLIK YATIRIM PAKETİ

Albayrak, elektrik talebinin güvenilir ve kesintisiz bir şekilde sağlanması noktasında 2016-2020 yılı yatırımı kapsamında iletim altyapısına 30 milyar liralık yatırım paketi açıkladıklarını hatırlattı. Bugüne kadar 13,1 milyar liralık kısmının tamamlandığını ifade eden Albayrak, “Yatırımlar sayesinde temmuzda gerçekleşen tüm zamanların rekoru, herhangi bir kesintiye maruz kalmadan gerçekleşmiştir” diye konuştu.

Ucuz doğalgaz yüksek büyümenin de motoru  

Bakan Albayrak, şunları söyledi: “Ekonomimiz 2003 ve 2006 arasında ortalama yüzde 5,6 büyümüş olup şüphesiz bunda enerji ve doğal kaynaklar sektörü hayati bir rol oynamıştır. AB’den bahsediyorsak, en muteber kurumu Eurostat. Türkiye 28 AB ülkesi içerisinde doğalgazda hem konutta ben sanayide birinci. Türkiye elektrikte, sanayide birinci, konutta da ikinci ülke. Türkiye en ucuz ülke. Bu sanayiye yansıyor mu? Yani şimdi bunu da araştırmadan söylemek ilginç. Ekim ayı sanayi üretim rakamı rekor kırdı ve bunlara müteakip Türkiye’nin 3. çeyrek büyümesi yüzde 11,1 ile rekor kırdı. Ekim ayı rakamları da gösteriyor ki bize Allah’ın izniyle son çeyrekte sanayinin, enerjinin maliyet noktasında rekabetçi olması ve sanayiye destek olması noktasında doğalgazın 4. çeyrekte de inşallah rekor bir büyümemiz geliyor.“

Akdeniz’de gemilerimizle dolaşacağız

Bakan Albayrak, yıl sonu itibarıyla Türkiye’ye ulaşacak yeni sondaj gemileriyle birlikte kuyuları kazmaya başlayacaklarını söyledi. Albayrak, “Bütün dünyaya buradan sesleniyorum, artık bundan sonra Akdeniz’de, sondaj, petrol ve gaz arama faaliyetleri noktasında Türk bayrağının dalgalandığı gemilerimizle yelken açıp dolaşacağız. Kimse kusura bakmasın” dedi.

‘Made in Turkey’ paneller seneye

2018 bitmeden ‘Made in Turkey’ Türk malı ilk güneş panelleri Türkiye’de üretilmeye başlanacağını bildiren Albayrak, “Verimlilik alanında 2023 hedeflerine erişilmesi amacıyla 2017 ve 2023 dönemini kapsayan Ulusal Enerji Verimlilik Eylem Planı’nı hazırladık. Yüksek Planlama Kurulundan imzalar çıktı, 2018 yılı ilk çeyreği itibarıyla bunun lansmanını inşallah yapacağız. Bu çerçevede, yaklaşık 8 milyar dolardan daha fazla bir tasarruf öngörülen eylem planımız, 2018 yılıyla başlayacak olan enerji verimliliği yılının da öncüsü olacak” diye konuştu.

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi