• $32,3958
  • 35,0705
  • 2327.32
  • 9142.4
1 Eylül 2014 Pazartesi 01:45 | Son Güncelleme:

Bank Asya vurgunu Türk ekonomisine yapılan bir sabotaj

Bank Asya vurgunu Türk ekonomisine yapılan bir sabotaj

Manipülatif işlemlerin ardından Bank Asya hisseleri BİST'te geçiçi olarak işleme kapatılırken, SPYD Başkanı Ünver, "Bank Asya vurgunu sermaye piyasalarına, ekonominin geleceğine yapılan bir sabotajdır" dedi.

Ekonomi servisi

Bank Asya hisselerindeki vurgunun ve manipülatif işlemlerin ardından banka hisseleri Borsa İstanbul’da (BIST) işleme kapatılırken, Sermaye Piyasasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver tasarruf sahiplerini dava açmaya çağırdı. 

5 yıla kadar hapis hapis cezası var

SPK Kanunu’na suistimal cezasının 2 ila 5 yıl arasında hapis ve maddi menfaatin 2 katı para cezası olduğunu belirten Ünver, “Ortada kişisel olarak menfaat sağlamanın dışında üst yönetimin önemli bir kısmının nemalanacak şekilde bir tavır sergilemesi sözkonusu. Yani olay kurumsal kimlik kazanıyor. Yönetsel yapısının el çektirilmesi gerekir. Bu resmen Türk ekonomisinin geleceğini sabote etmektir” diye konuştu.

INSIDER TRADING SUÇU İŞLENDİ

Hisselerde; Katarlılarla ortaklık pazarlığı yapıldığı dönemde büyük bir suç olan içeriden bilgi (insider) şüphesi taşıyan işlemler tespit edildi. SPK, ortaklık görüşmeleri başlamadan önce bilgi sızdırıldığını, A grubu hisse sahibi isimlerin de borsada milyonlarca liralık vurgun yaptığını tespit etmişti. İnceleme sonucu 27 kişinin insider suçunu işleyip 3 günde 3 milyon liralık haksız kazanca imza attığı ortaya çıkmıştı. 

BİR AN ÖNCE DAVA AÇMALILAR

SPYD Başkanı Arif Ünver, “ABD’de ‘insider trading’ suçu işleyenin tüm yetkileri elinden alınır.Yönetime el çektirilir” dedi. Ünver tasarruf sahiplerinin yaşadığı mağduriyet nedeniyle hukuki mücadeleye çağırırken “Yatırımcılar bizzat bize gelerek veya yazılı olarak mağduriyetlerine ilişkin başvuruda bulunabilir” dedi.

HİSSELERİ TOPLADILAR

Bank Asya’daki vurgun süreci, bankanın 19 Mart’ta hakim ortaklara yaptığı toplantı çağrısı ile başladı. Bu bilgi KAP’a 25 Marttakşamı duyuruldu. İnceleme sonucunda 24-25 Mart arasında hisselerde yüklü miktarda alım yapıldığı ortaya çıkmıştı.

5 yıla kadar hapis cezası

SPK da yaptığı yazılı açıklamada, "Bilindiği üzere, bilgi suistimali için iki yıldan beş yıla kadar hapis veya adli para cezası, piyasa dolandırıcılığı fiili için ise iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası verilebilmesi düzenlenmiştir" ifadelerini kullandı.

BİST: Süreci takip ediyoruz

Borsa İstanbul da yaptığı açıklamada, Bank Asya’nın işlem sırasının geçici kapatılmasının yatırımcıları korumak amaçlı olduğunu belirterek. "Bundan sonra ne olacağı ile ilgili yetkili kurumlar olan SPK ve BDDK ile birlikte süreci takip ediyor olacağız" denildi.  

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi