• $32,4604
  • 35,6683
  • 2327.25
  • 9079.97
20 Ekim 2016 Perşembe 11:09 | Son Güncelleme:

Bakan Ağbal: 32 milyar liralık alacak yapılandırıldı

Bakan Ağbal: 32 milyar liralık alacak yapılandırıldı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2017 bütçesi kendi içerisinde harikalar yaratan, üretime, yatırıma, ihracata ve istihdama çok önemli katkılar sağlayan, tam manasıyla bir hizmet bütçesi." dedi.

Bakan Ağbal, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

"Global ekonomik koşulların, bölgede yaşanan jeopolitik risklerin azalması neticesinde bazı konuların açıklığa kavuşmasıyla, hem dış ticaret hem sermaye hem de üretim kanalından Türkiye ekonomisi 2017 yılında daha iyi bir noktaya gelecek. 2017 yılında büyüme oranlarının arttığını, enflasyonun azaldığını, cari işlemler açığının sürdürülebilir sevide kaldığını göreceğiz. Her şeyden önemlisi 2017 yılı, özellikle 2023'e giden süreçte önemli bir yeni olumlu ivmeyi başlatacak."

Personel alımı
2017'de kamuya personel alımının süreceğini bildiren Ağbal, "Kamuya yaklaşık 60 bin yeni personel alacağız. Toplam personel içerisinde de öncelikle bir rasyonelleşme çalışması çerçevesinde, 2017 yılında herhangi bir aksamaya meydan vermeden kamu hizmetleri aynen devam edecek." dedi.

"Yeniden yapılandırma başvuruları artıyor"

Alacakların yeniden yapılandırılması çalışmalarının sürdüğüne işaret eden Ağbal, şunları kaydetti:

"Yeniden yapılandırmaya ilişkin başvuru rakamları hızlı bir şekilde artıyor. 19 Ekim itibarıyla 3 milyon 980 bin 450 başvuru aldık. Bu kapsamda da 32 milyar 727 milyon 948 bin liralık bir alacağı yapılandırmışız. Bence bu rakam her geçen gün süratle artacak."

Bütçelerin önemli dokümanlar olduğunu ve toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendirdiğini ifade eden Ağbal, "2017 bütçesi kendi içerisinde harikalar yaratan, üretime, yatırıma, ihracata ve istihdama çok önemli katkılar sağlayan, gerçekten tam manasıyla bir hizmet bütçesi. 2002'de bu ülkede bütçe yapılırdı, o dönemin Maliye Bakanı parlamentoya bütçeyi götürdüğünde başı yerde olurdu. Niye? Parlamentoya bütçe götürüyorsunuz, harcamaların yüzde 43'ünü sadece faize harcıyorsunuz. Geri kalan para, vatandaşa hizmet için. Allah'ınızı seversiniz, böyle bir bütçe olur mu? Şimdi bütçeyi ben götürüyorum. Benim yürüyüşüm de değişti, bakışım da değişti, başım dik. Niye? Benim bütçem faiz bütçesi değil, hükümetimizin bütçesi tam manasıyla hizmet bütçesi." diye konuştu.

Ağbal, 2017 bütçesinin her bakımdan ekonomideki büyümeyi destekleyen en önemli itici güçlerden biri olacağını bildirerek, "Artık bütçemizin harcamalarının yüzde 43'ü faize gitmiyor. Sadece yüzde 8,9'u faize gidiyor. Bunu da düşüreceğiz. Her zaman şunu söyledik; sadece ve sadece vatandaşa hizmet için bütçe yapacağız ve bu bütçe vatandaşın hayatına dokunacak. Bu ülkede 2002'ye kadar sosyal devletin sadece adı vardı, kendisi yoktu." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti hükümetleri döneminde hem mali disiplini sürdürdüklerine hem de vatandaşın gerçek manada sosyal devleti yaşamasına imkan sağladıklarına dikkati çeken Ağbal, "Devlet bütün imkanlarını kullanarak yardımı vatandaşın kapısına, evine götürüyor. Dolayısıyla 2017 bütçesinde, bütçe açığının artmış olması meselesinin öne çıkarılmasını doğru bulmuyorum. Bu ülkenin mali politikası ülkenin ekonomi politikasının gerçeklerine uygun bir şekilde yapıldı. Şu anda 2017 bütçesi, 2017-2019 Orta Vadeli Programı, global ekonomik koşulları dikkate alarak büyümeye destek verecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bütçe açığının birçok ülkenin bütçe açığının üçte biri dolayında olduğunu vurgulayan Ağbal, "Var mı böyle bir ülke? Bütçe açıklarını bu kadar kontrol edebilen, borç milli gelir oranını sürekli şekilde düşüren bana bir tane ülke söyleyin." dedi.

"Mali disipline kararlı şekilde devam ediyoruz"

Mali disipline kararlı bir şekilde devam ettiklerini ifade eden Ağbal, bir taraftan da tasarruf tedbirlerinin devam edeceğine işaret etti.

Para politikası üzerinden ekonomiyi büyütme imkanlarının sınırlı bir noktaya geldiğine dikkati çeken Ağbal, büyümeyi kamu harcamaları üzerinden gerçekleştirmeyi hedeflemediklerini belirtti.

Ağbal, bu çerçevede ihracata çok önemli destekler verdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Zaman zaman, dünyayı takip etmeyen, aklı ve fikri eski dönemin koşullarında kalmış birtakım arkadaşlarımızı görüyorum. Sanki çok büyük laflar edermiş gibi, 'Kamu harcamalarında şöyle oldu, böyle oldu...' (diyorlar). Bunlar rakam okumayı da bilmiyor. Bunların dünyayı okudukları da yok. Türkiye'nin şu anda uyguladığı kamu maliyesi politikası, global kamu maliyesi politikalarına uygun bir politikadır. Mali disiplin, kararlı bir şekilde sürmektedir. Büyümeyi destek olan kamu harcamaları kompozisyonu üreten bir çerçevedir. Bütçe açıklarını azaltma politikamız devam ediyor. Kamu borcunun milli gelire oranı azalacak ama aynı zamanda kamu maliyesi en önemli fonksiyonlarından birisi olan büyümeye, yatırıma, üretime, istihdama destek olan bir etkin araç halinde önümüzdeki dönemde kendisini gösterecek."

AA

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür