• $32,381
  • 34,9823
  • 2326.15
  • 9068.75
3 Aralık 2016 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

Aylık %0.83 faizle 5 milyar lira

Aylık %0.83 faizle 5 milyar lira

TOBB ve bankalar, Başbakan Binali Yıldırım’ın da 'şahit' olarak katıldığı törenle KOBİ’lere 'nefes kredisi'ne imza attı. Aylık yüzde 0.83, yıllık yüzde 9.90 faiz oranıyla KOBİ’lere 5 milyar TL kredi sağlanacak. Bu imkandan 80 bin KOBİ yararlanacak. 

Hakkı KURBAN

KOBİ’ler “nefes kredisi”yle can bulacak. Reel sektör ile finans sektörünün el ele vermesiyle hazırlanan 'KOBİ’ler İçin Nefes Kredisi', Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılımıyla, Çankaya Köşkü’nde tanıtıldı. KOBİ’lere 'aylık 0.83, yıllık 9.90 faizle, 1 yıl vadeli kredi' sağlayacak proje, üç ay içinde 80 bin KOBİ’nin derdine ilaç olacak. Devrim niteliğindeki adım, halen yüzde 15 ila 18 arasında faizle kredi kullanan KOBİ’lerin yüzünü güldürecek. BaşbakanYıldırım, Çankaya Köşkü’ndeki törende, firma sayısında yüzde 98, istihdamda yüzde 70, ihracatta yüzde 60’ın üzerinde payı olan KOBİ’lerin ekonomiyi ayakta tutan kesim olduğunu vurguladı. KOBİ’lere ilave kaynak aktararak 17 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturulduğunu belirten Yıldırım, riskin yüzde 15’ini bankalar, yüzde 85’ini Kredi Garanti Fonu’nun üstleneceğini vurguladı. Yıldırım, “Böylece ilk etapta 80 bin KOBİ'mize bir nefes aldıracak, ihtiyacını görecek bir mali kaynak sağlamış oluyoruz" dedi.

Serin kanlı olun! 

Türkiye ekonomisinin ve finans sektörünün güçlü olduğunu tekrarlayan Yıldırım, “Biz, küresel şartları dikkate alarak, süreçten en az etkilenmemiz için gereken tedbirleri gecikmeden alıyoruz” dedi. Türkiye’nin daha ağır şartları geçmişte 4-5 kez yaşadığını hatırlatan Başbakan şu mesajları verdi: “Ülke 15 Temmuz gibi emsali dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir felaketten döndü. Bu krizi de atlattık. Amerikan seçimlerinden sonra başlayan sürecin geçici olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımız serin kanlı olsun, sakin olsun. Bunlar gelip geçecek. İnşallah 2017 çok daha iyi olacak."

ABD DE ŞİMDİ BİZİM YAPTIĞIMIZI YAPIYOR 

Yıldırım, 2008-2009 krizinin Türkiye'yi teğet geçmesinin arkasında kamu ve alt yapı yatırımlarına hız verilmesi olduğunu söyledi. Yıldırım, ABD’nin de şimdi bunu yaparak ve bütün kaynakları içeride kullanma çabasına girişerek ekonomisine yön vermeye çalıştığını hatırlattı. 

Bankalar 'Ne mutlu bize' dedi

Projenin finans ayağını oluşturan kurumlardan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Tahmini 5 milyar liranın üzerinde bir kredi hacmini KOBİ'lerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Projede yer almaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.  Projedeki tek özel banka olan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de, KOBİ'lerin önemine dikkat çekerek, “KOBİ'ler, aileleri de düşünüldüğünde 25 milyonluk bir nüfusu içeriyor. Bu anlamda projede yer almaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Sürpriz çalışma heyecanı

Başbakan Yıldırım’ın, ayrıntı vermeden, "Bizim daha ilginç bir çalışmamız var ama tamamlanmadı. Onu da önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağız. O da esnafımızı işverenlerimizi, ticari hayatımızı çok önemli ölçüde rahatlatacak bir girişimdir" sözleri de heyecan yarattı. 

Ekonomiye canlılık katacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, “Nefes Kredisi'nin KOBİ'lerimize sağladığı destekle ekonomimize canlılık katacağına inanıyor ve piyasalara yeni bir heyecan getireceğini düşünüyorum" dedi. Tüfenkci, 2015'te, 64 bin 752 ihracat yapan girişimcinin yüzde 95'ini KOBİ'lerin oluşturduğunu söyledi. Tüfenkci, ihracatın yüzde 55'ini KOBİ'lerin gerçekleştirdiğini, ithalattaki paylarının da yüzde 38'i bulduğunu vurguladı. 

3 ay içinde 80 bin firma 

‘KOBİ’ler İçin Nefes Kredisi’ projesine göre, KOBİ’lere yıllık yüzde 9.90, aylık yüzde 0.83 faizle 1 yıl vadeli kredi sağlanacak. Halen KOBİ’ler yüzde 15-18 aralığında faizlerle kredi kullanıyor. Projeden, 3 ay içinde yaklaşık 80 bin KOBİ faydalanacak. 

Bu bir devrim!

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, projenin 'devrim' niteliğinde olduğunu söyledi. Önce TOBB ile 365 oda ve borsa olarak ellerini taşın altına koyduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, daha sonra Hazine ve Kredi Garanti Fonu’nun devreye girdiğini belirtti. KOBİ’lerin kredilerine yüzde 85 kefalet sağlandığını hatırlatan TOBB Başkanı, bankaların da zararı göze alarak kaynak sağladığının altını çizerek, "Türkiye’ye yatırım yapanlar her zaman kazandı" dedi.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı