• $32,3317
  • 35,0792
  • 2279.29
  • 8990.21
23 Nisan 2017 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Avrupa ve Uzakdoğu’da kimya şirketi avına çıktı

Avrupa ve Uzakdoğu’da kimya şirketi avına çıktı

Türkiye’nin en büyük yapıştırıcı ihracatçısı Beta Kimya, şirket avına çıktı. Almanya’da cirosu Beta Kimya’yı aşan 2 şirketle pazarlık halinde olduklarını söyleyen Adil Pelister, “Uzakdoğu’da da arayışımız sürüyor” dedi.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Yapıştırıcı ihracatında Türkiye’nin en büyük oyuncusu konumunda olan Beta Kimya’nın yönetim kurulu başkanı Adil Pelister, kimya sektöründe dünyanın önemli oyuncularından teklifler aldıklarını belirterek, “Ama şirketimizi satmayı düşünmüyoruz. Aksine Avrupa ve Uzak Doğu’da satın alacak şirket arayışımız var. Almanya’da 2 firmayla görüşüyoruz. Üstelik bu iki şirketin de ciroları bizden büyük. Küçüğü almanın bir anlamı yok ki…” diyor.   

30 YILI DEVİRDİK

Beta Kimya, kimya sektörünün önemli oyuncularından. Ne zaman kuruldu şirket, ne kadar ciroya ulaştı?

Ben kimya mühendisiyim. Şirketi de ben kurdum. Yapıştırıcılar ve yapı kimyasalları üzerine çalışıyoruz. Amiral gemimiz Beta Kimya A.Ş.’nin temelleri 1987'de atıldı. 30 yılı devirdik. Ayrıca şirketler grubumuzda pazarlama şirketimiz Lida ve endüstriyel maddeler şirketimiz Kempa var. Kempa da çelik endüstrisine yardımcı hammadde ticareti yapan bir şirket. Geçen yıl grup ciromuz 130 milyon TL’ye ulaştı.  

TERECİYE TERE SATMIŞ OLDUK 

Sektörünüzün en büyük ihracatçısı konumundasınız. Ne boyutta şu an ihracat?

İstanbul’da 4 fabrikamız var. İnşaat, gıda, otomotiv, tekstil, ambalaj sektörlerine yapı malzemeleriyle ilgili yardımcı yapıştırıcı ve izolasyon malzemeleri üretiyoruz Buradan 42 ülkeye mal satıyoruz. Üretimimizin yüzde 75’ini ihraç ediyoruz. Hindistan’dan Kanada’ya kadar satışımız var. Yurtdışında büyümemizi her yıl artırıyoruz. Ortodoğu’daki karışıklıktan sonra Afrika’daki yoğunluğumuzu artırdık. Yeni pazarlara girdik. Kenya’ya Nijerya’ya kadar gittik. Bu dönemde Orta Asya’ya da ağırlık verdik, Çin’e bile mal vermeye başladık. Bu bizim için tereciye tere satmak gibi bir şey oldu. Şu anda ayrıca Amerika pazarıyla ilgili girişimlerimiz de var, belki oraya da ihracata başlayacağız. Özetle yapıştırıcı markamız Apel dünyada tanınan bir marka haline geldi. 

DÜNYADAN TEKLİF VAR

Yabancılardan satın alma teklifleri alıyor musunuz?

Tabii sektörümüzde milyar dolar cirolar yapan dünya devi şirketler var. Biz de Türkiye’nin etkili oyunculardan biri olarak yabancılardan teklif de alıyoruz. Bizi belli bir noktaya taşıyacak ortaklıklara belki sıcak bakabiliriz ama şirketimizi satmayı hiç düşünmedik. Aksine biz zaten şu anda 2 ülkede satın alacak şirket arayışındayız. 

Hangi ülkelerde fırsatlara bakıyorsunuz?

Almanya’da ve Uzakdoğu’da arayışlarımız sürüyor. Almanya’da 2 şirketle görüşmelerimiz var. Bu görüşmeler 1 yıl içinde sonuçlanır diye tahmin ediyorum.

Bu şirketlerin ciroları nasıl?

Açıkçası bu iki şirketin de ciroları bizden büyük. Küçüğü almanın bir anlamı yok ki... 

İnşaat sektörü hızlanacak

 

Otomotiv ve inşaat şirketlerine satış yaptığınız için, sektörleri de yakından takip etme fırsatı buluyorsunuz. Son dönemde nasıl o cephede işler?

Otomotiv hareketli ve güzel. İnşaat sektörü son 2 yılda biraz yavaşlamasına rağmen aksiyon sürüyor. Hükümetin inşaat sektörüne yönelik teşviklerinin çok faydalı olduğunu gözlemledik. Bu sayede sektörde işlem hacmi düşmedi. Önümüzdeki dönemde bu alanda daha ciddi büyüme olacağını öngönüyoruz. Ev almak isteyenlere 20 yıla kadar kredi veriliyor. Evi olmayan insanın ev sahibi olmasını devlet kesinlikle desteklesin. Ama bunun yanı sırasanayiciye de bazı teşvikler gerekiyor. 

Avrupa’da serbest dolaşımı sağlayacak

Bu satın almalar size ne gibi avantajlar sağlayacak dünya pazarında?

Kimyasal malzemenin Avrupa’da dolaşımıyla ilgili Reach uygulamaları var. Bir Avrupalı firma olmak size Avrupa’da serbest dolaşım imkanı sunuyor. Kimyasalın serbest dolaşımı konusu bizim Avrupa pazarında işimizi ciddi anlamda kolaylaştıracak ve giremediğimiz noktalara girmemizi sağlayacak. Oradan da dünyanın başka ülkelerine açılmak için fırsat sunacak. 

Taşı taşa, demiri demire yapıştırırız

 

Çocukluğumuzdan beri bildiğimiz bir ‘Japon yapıştırıcısı’ kavramı var. Hakikaten dünyada en iyi yapıştırıcıyı Japonlar mı yapıyor?

Japon yapıştırıcısı kavramı var ama biz artık onu ‘Türk yapıştırıcısı’ diye değiştiriyoruz. Biz o ürünü farklı bir konsepte soktuk, 1998 senesinden beri 7 saniyede yapıştıran yapıştırıcılar yapıyoruz. Taşı taşa, demiri demire bile yapıştırabiliyoruz. Yapıştırılan ürün kopar ama yapıştırıldığı yerde kopma meydana gelmiyor. Bunlar da tamamen Türk mühendislerinin başarısı. Zaten bu sayede Türkiye’nin en fazla yapıştırıcı ihracatı yapan firması olduk.

1 milyar TL’lik pazar

 

Dünyada yapıştırıcı pazarının boyutu ne, Türkiye’de rakamlar nasıl?

Dünya yapıştırıcı pazarı 7-8 milyar dolar civarında. Net rakamlar olmamakla beraber Türkiye’de ise 1 milyar TL’ye yakındır diye düşünüyorum. 

Ateşte yanmayan yapıştırıcı yapıyoruz

Katma değeri daha yüksek olan ürünler konusunda da planlar var mı?

Ateşten etkilenmeyen yapıştırıcılar üzerine ve kilogram 1 dolar olan ürünler yerine 6-7 dolar olan ürünler üzerine de çalışıyoruz. 2018’de yeni ürünler piyasaya çıkar. 

Ciroya etkisi ne olur bunun?

Bu sayede ciromuz yüzde 100 artar. 

Piyasalar hareketlenecek

Ülke olarak bir referandum sürecinden geçtik. Bu sürecin tamamlanmasının ekonomiye etkisi oldu mu?

Kesinlikle. Referandum sonrası piyasada hareket başladı. Bu rüzgar yılbaşına kadar sürecek, yatırımlar hızlanacaktır. Bu arada Ortadoğu’da sular da biraz durulursa ihracatımız da tetiklenecektir.

İstihdam şartıyla kredi verilebilir

Ne gibi teşvikler gerek sanayiciye? 

Sanayiciye de 20 yıl sıfır faizli kredi verilebilir. Bunun karşılığında da devlet ‘her yıl şu kadar kişiye istihdam sağlayacaksın’ diye şart koşabilir. Veya ‘sana arsa veriyorum ama her yıl şu kadar ihracat yapacaksın’ diyebilir. Güney Kore 1960’lardan sonra büyümeye başladı. 40 yılda çok ilerledi. Biz niye yapmayalım... 

 

 

 

 

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak