• $32,4118
  • 35,1969
  • 2325.46
  • 9079.97
18 Eylül 2014 Perşembe 13:59 | Son Güncelleme:

660 milyon dolarlık kapı: Makedonya

660 milyon dolarlık kapı: Makedonya

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, ülkelerinde vergiyi düşürüp, KDV’yi tamamen kaldırırken, ‘vergi disiplini’ne de büyük önem verdiklerini söyledi. Gruevski, 2014 yılının ilk yarısında yüzde 4.1’lik oranla ‘Avrupa’nın en fazla büyüyen ülkesi’ konumunda olduklarını belirterek, “Daha önce 2 milyon dolarlık bir pazara hitap ederken, bugün 660 milyon dolarlık bir pazara hitap ediyoruz. Hem de gümrüksüz olarak bu pazara ulaşabiliyoruz” dedi.

SONER KAN - ADANA 

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, geçmişte 2 milyon dolarlık bir pazara hitap ederken, bugün bu rakamın 660 milyon dolara ulaştığına dikkat çekerek, yatırımcıların bu pazara Makedonya üzerinden ‘gümrüksüz’ ulaşabileceğini söyledi. Gruevski, vergi oranlarını düşürüp, KDV’yi tamamen kaldırırken, ‘vergi disiplini’ni de büyük bir kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi.
 
YATIRIM TÜYOSU VERDİ

Adana Sanayi Odası (ADASO) tarafından düzenlenen; ‘Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu’na katılmak üzere kente gelen Gruevski, burada Makedonya’daki yatırım imkanları ve teşvikler hakkında bilgi verdi. Gruevski’ye devlet bakanları Bil Pavlevski ve Türk kökenli bakan Furkan Cako ile birlikte Yabancı Yatırım Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Kliment Sekerovski’nin yanı sıra Makedonya’nın Türkiye Başbakonsolosu Zerrin Abaz da eşlik etti.
 
YUNANİSTAN SORUN ÇIKARIYOR

Başbakan Gruevski, Türkiye’nin, Makedonya’nın en büyük 9. ekonomik ortağı olduğunu hatırlatarak, bu kadarı ile yetinilmemesi gerektiğini ve yapılması gereken çok şey olduğu yorumunu yaptı. Ülke olarak özellikle son yıllarda ciddi yatırımlar yaptıklarını dile getiren Gruevski, Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya aday bir ülke olduklarını, ancak bu konuda komşuları Yunanistan’ın kendilerine bir takım sıkıntılar yaşattığını anlattı.
 
İSTEKLER TAM BİR SAÇMALIK

Gruevski, “Yunanistan’ın tuhaf bir isteği var. Hem devletimizin adını, hem de dilimizi değiştirmemizi istiyor. Bu hakikaten saçmalıktır. Böyle bir şeyi asla kabul etmeyeceğiz, bunu her yerde dile getiriyoruz. Ancak bununla da kalmayacağız, diyalogla sorunu çözeceğiz. Hedefimiz olan AB ve NATO’ya bir adım daha yaklaşmak istiyoruz. Cesaretimizi kaybetmedik, emin adımlar atıp, ekonomik açıdan kendimizi güçlendiriyoruz” dedi.
 
BORÇLARIMIZI SIFIRLIYORUZ

Hükümet olarak Makedonya halkının ikinci kez desteğini aldıklarını ve 8 yıldan bu yana da görevde olduklarını hatırlatan Gruevski, önümüzdeki 4 yıllık zaman diliminde de istikrarlı bir şekilde siyasetlerini sürdürmek istediklerini belirtti. Özellikle ekonomide çok hassas ve dikkatli olduklarını ifade eden Gruevski, 2 yıl önce borçları sıfırlama kararı aldıklarını, ekonomik kriz döneminde ciddi sıkıntılar yaşamalarına rağmen bunları atlattıklarını söyledi.
 
100 TÜRK FİRMASI YATIRIMDA

Makedonya’nın yatırımlar açısından ilginç bir ülke olduğunun altını çizen Gruevski, Dünya Bankası verilerine dikkat çekerek, 2006 yılında iş kurma fırsatları açısından Makedonya’nın 94. sırada yer alırken, bugün 25. basamağa yükseldiğini kaydetti. Makedonya’da şuanda 100’e yakın Türk şirketi olduğunu açıklayan Gruevski, özellikle TAV’ın Üsküp ve İskender kentlerindeki havaalanı işletmesini alıp, 100 milyon Euro’luk bir yatırım yaptığını belirtti.
 
VERGİLERİ DÜŞÜRDÜK

Gruevski, “Makedonya’da iş yapmak demek, çok ucuz iş yapmak demek. Çünkü masraflar çok düşük. Avrupa’da böylesi bir ülke daha yok. Vergileri düşürdük, o kadar düşürdük ki KDV bile yok. Bunun yerine ‘düz vergi’ uygulamasını hayata geçirdik. Bize, bunu nasıl yaptığımızı, bütçe sorunu olup olmadığını soruyorlar. Vergileri azalttığımız yılda, bütçemizi yüzde 20 arttırdık. Daha fazla para kazandık. Yani tam tersi oldu” diye konuştu.
 
VERGİ DİSİPLİNİNİ UYGULADIK

Vergi oranlarını düşürürken, ‘vergi disiplini’ne de büyük önem verip, bunu kararlı bir şekilde uyguladıklarının da altın çizen Gruevski, ülkede herkesin vergisini ödediğini, ancak ödenen vergilerin çok düşük seviyede olduğunu söyledi. Yatırım açısından Makedonya’nın gerek altyapı, gerek enerji, gerekse de lojistik maliyetleri açısından çok ucuz olduğu yorumunu yapan Gruevski, doğalgazı da 2016 yılına kadar ülke geneline yayacaklarını açıkladı.
 
660 MİLYON DOLARLIK PAZAR

‘Küçük piyasa handikapı’nı aştıklarını vurgulayan Gruevski, şöyle devam etti; “Daha önce sadece 2 milyon dolarlık bir pazardık ama bugün 660 milyon dolarlık bir pazara hitap ediyoruz. Hem de gümrüksüz olarak bu pazara ulaşabiliyoruz. Serbest Ekonomi Bölgeleri kurduk. Bu bölgelerdeki şirketler, ilk 10 yılda vergiden muaf oluyor. Bunu, daha az masraflı ürünlerin üretilmesi, bu ürünlerin ihracatını sağlamak için yapıyoruz.”
 
EN FAZLA BÜYÜYEN EKONOMİYİZ

Makedonya’da arsa fiyatlarının çok ucuz olduğunu, bir dönümlük bir arazinin 1 Euro’ya satın alınabileceğine belirten Gruevski, bunun yanında Makedonya’da çok iyi ve kaliteli bir altyapı olduğunu ve elektrik kesintileri yaşanmadığını vurguladı. Son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını, ülkedeki işsizliğin azaldığını anlatan Gruevski, 2014 yılının ilk 6 ayında yüzde 4.1’lik büyüme ile Avrupa’nın en fazla büyüme gösteren ülkesi olduklarını anlattı. 
 
4 SAATTE ŞİRKET KURULABİLİR

Başbakan Gruevski, “12 yıl önce Makedonya Maliye Bakanı idim. O günden bu yana ülkemizin mali hareketlerini çok iyi biliyorum. Makedonya’da bir şirketi 4 saatte kurabilirsiniz. Her şey elektronik ortamda gerçekleşiyor. Her şey sadece bir bankada gerçekleşebiliyor. Makedonya’nın bu kadar hızlı ilerlemesi tesadüf değil. Gelin Makedonya’yı ziyaret edin ve tüm bu anlattıklarımızı kendiniz görün” çağrısını yaptı.
 
BİRLİKTE ZENGİNLEŞMELİYİZ

Adana Valisi Mustafa Büyük ise, Makedonya’dan ‘dost ve kardeş ülke’ olarak bahsetti. Büyük, Makedonya’nın genç ve hızlı büyüyen bir ülke olduğunu belirterek, “Adana ile eş değer nüfusa sahip bir ülkeden bahsediyoruz. Çok geniş bir işbirliği yapmamız lazım. Ticaret ve sanayide olduğu gibi kültür-sanat, eğitim ve sporda da ilişkileri hızla geliştirip, birlikte zenginleşip, birlikte mutlu olmamız gerekiyor” dedi.
 
500 MİLYON DOLAR YATIRIM

Türkiye ile Makedonya’nın, siyasi ilişkiler açısından olumlu bir geçmişe sahip, iki yakın ülke olduğunu anlatan ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç da, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 375 milyon dolara ulaştığını vurguladı. Kıvanç, şu anda Makedonya’da 100’ü aşkın Türk şirketi olduğunu belirterek, TAV ve Şişecam gibi büyük çaplı şirketlerin yatırımları ile bu ülkedeki Türk yatırımının 500 milyon doları aşacağını belirtti.
 
AVRUPA’YA AÇILAN BİR KAPI

Makedonya’nın orta ve doğu Avrupa ile güney ve güneydoğu Avrupa pazarına girmek isteyen Türk sanayicileri açısından önemli bir ülke olduğu kadar, büyük fırsatlar barındırdığı yorumunu yapan Kıvanç, “Her iki ülkenin ekonomik ürünleri, birbirini tamamlar nitelikli olması da büyük bir avantaj. Bu ekonomik potansiyeli realize edip, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini daha iyi bir noktaya taşımak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür