• $32,3309
  • 35,0805
  • 2292.27
  • 8986.4
13 Şubat 2018 Salı 13:27 | Son Güncelleme:

300 koyun Tarım Bakanlığı son dakika başvuru işlemi ve şartları nedir

300 koyun Tarım Bakanlığı son dakika başvuru işlemi ve şartları nedir

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın hazırlattığı projenin sloganı "Köyden şehire gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol". Peki Yenişafak'ta yer alan Bakan Eşref Fakıbaba röportajında açıklanan ve büyük ilgi gören proje kapsamında kimler Tarım Bakanlığı'nın vereceği 300 damızlık koyunu alabilecek? Bunun için gerekli şartlar neler? Şehirde yaşayan kişiler köylerine dönüp projeden yararlanabilirler mi? İşte projeyle ilgili detaylar...Türkiye tarihinde eşi benzeri olmayan sosyal proje büyük ilgi gördü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın hazırlattığı projenin sloganı da “Köyden şehire gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol”. Peki kimler Tarım Bakanlığı'nın vereceği 300 damızlık koyunu alabilecek? Bunun için gerekli olan şartlar neler? Şehirde yaşayan kişiler köylerine dönüp projeden yararlanabilirler mi? Bu müthiş projeyle ilgili akıllarda bir çok soru var. İşte öğrendiklerimiz; Tarım, Hayvancılık ve Gıda Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba 300 damızlık koyun için köylülere garanti de veriyor. İşte Bakan Fakıbaba'nın müthiş projeyle ilgili söyledikleri : “Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak.

Devlet çiftçi ailelere 300 adet damızlık koyun verecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın hazırlattığı açıklanan sosyal proje büyük ilgi gördü. İşte projenin şartları... Fakıbaba, “Çiftçi aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. Koyunu alan asgari ücret alacak, sigortasını da yapacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız” dedi... Tarım Bakanlığı'nın geçtiğimiz gün çiftçi ailelere verdiği 300 damızlık koyun müjdesinin detayları ortaya çıkıyor. Peki kimler Tarım Bakanlığı'nın vereceği 300 damızlık koyunu alabilecek, damızlık koyun alma şartları ve gerekli belgeler neler? 300 damızlık koyun için Tarım Bakanlığı'na ödeme yapılmayacak. İşte ayrıntılar; Tarım, Hayvancılık ve Gıda Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba 300 damızlık koyun için köylülere garanti de veriyor. İşte Bakan Fakıbaba'nın müthiş projeyle ilgili söyledikleri : “Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak.


FAKIBABA'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Vatanımız için canımızı vermeye hepimiz hazırız” dedi. Bakan Fakıbaba, Türkiye’de şu anda 45 milyon küçükbaş hayvan bulunduğunu, normalde bunun 90 milyon olması ve kişi başına bir küçükbaş hayvan düşmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba,bir otelde düzenlenen Çankırı Tarım Sektörünü Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada çiftçilerin her zaman yanında olduklarını söyledi. Herkesin işini en iyi şekilde yapması gerektiğini kaydeden Fakıbaba, "Bu ülke için, şehitlerimizin ruhu için çok çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Allah bu ülkeden bizi ayırmasın. Vatanımız için canımızı vermeye hepimiz hazırız. Milli bir mücadele bu aynı zamanda” diye konuştu.

“500 bin anaç koyun vermek için yola çıktık”
Et ithalatının herkesi rahatsız ettiğine dikkat çeken Fakıbaba, şunları söyledi:
“Geldiğimiz günden beri et ithalatı bizi rahatsız ediyor diye söylüyoruz. Niye bu et ithalatına girdik, bunu nasıl düzeltebiliriz diye düşünüyoruz. Eğer kırsaldaki kardeşlerimiz geçim için kısmetlerini illerde arayacak olurlarsa o zaman hem tarım hem hayvancılık biter. 300 koyun projesi insanları heyecanlandırdı. Bizim amacımız hayvan sayısını nasıl artırırız? Şu anda 45 milyon küçükbaş hayvan sayımız var. Normalde bunun 90 milyon olması lazım. Kişi başına bir küçükbaş düşmeli. Göreve geldiğimizde bu sayıyı nasıl artırırız diye baktık. Biz destek verirken mutlaka merası, ahırı olacak, bu işi bilecek. Herkese hayvan desteği vermiyoruz. 500 bin anaç koyun vermek için yola çıktık. Önemli olan temeli sağlam kurmak. Hayvan sayısını artırarak ithalatı bitireceğiz ve ihracat yapacağız. Biz buna inanıyoruz."

“Sigorta, asgari ücret, yem”
Köyden şehre göçü önlemek istediklerini belirten Fakıbaba, "Önce hanımefendiyi köyünde tutmamız gerekiyor. Hanımefendi evde kalırsa eşi de, çocuğu da şehre göç etmez. Bu proje ile sigorta, asgari ücret, yem desteği vereceğiz. Bütün hayvanları veterinerlere zimmetleyeceğiz. Bir sene sonra 300 koyunun en az 300 yavrusu olacak. 15 ay sonra hesaba oturacağız. Bizim sağladığımız destek ne kadar tuttuysa çıkartacağız. Ne kadar yavru oldu, 300 tane. Yavruları alıp kalan parayı çiftçimize ödüyoruz. Bütün masrafları çıkardığımızda en kötü 30 bin lira para kalıyor üreticimize. Bu proje çok önemli. Bu proje ile bizim hayvan varlığımız arttırılacak” diye konuştu.
Çiftçiye akaryakıt desteğinin sürdüğünü ifade eden Fakıbaba, mazot ve gübrede yarı yarıya destek verdiklerini belirterek, "Mazotun yarısı bizden, yarısı sizden. 2017’nin birinci ayından 12. ayına kadar mazotun ortalamasını bulduk. 4 lira 70 kuruş bulduk. Bu fiyatın yarısını veriyoruz” açıklamasında bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Fakıbaba ve beraberindeki heyet çeşitli ziyaretlerde bulunarak ilen ayrıldı. Toplantıya Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, Çankırı Milletvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Hüseyin Filiz, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve STK temsilcileri, daire amirleri, muhtarlar, çiftçiler ve davetliler katıldı

-ŞARTLAR NELER : 300 damızlık koyun için başvuru şartları çok zorlayıcı olmayacak. Ailenin köyde çiftçi olması yeterli sayılacak. 

-TAPUYA İPOTEK : Devlet 300 damızlık koyunu ailelere köydeki arazi tapusuna ipotek koyarak teslim edecek. Gerekli olan tek şey de bu... 

-KAY KOYUN VERİLECEK : Damızlık koyun sayısı 300. Bu her aileye verilecek olan sayı. Değişmeyecek. 

-AİLELERE EK ÖDEME VAR MI? : Çiftçi ailelere 300’er damızlık koyunun yanı sıra sigorta ve maaş desteği de verilecek. Koyun verilen kişi asgari ücret maaşı alacak. Ayrıca koyunlar için veterinerlik hizmetleri ücretsiz olacak. Yem ihtiyacını da devlet karşılaycak. 

-BORÇ ÖDEMESİ NASIL OLACAK : Geri ödeme yavrular doğduktan sonra olacak. Aileler yavruları devlete ya da isterlerse kendileri satarak 300 damızlık koyunun parasını ödeyebilecekler. Fiyat garantisi de olacağından çiftçi zarar etmeyecek.

AHMET EŞREF FAKIBABA GARANTİ VERİYOR

Tarım, Hayvancılık ve Gıda Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba 300 damızlık koyun için köylülere garanti de veriyor. İşte Bakan Fakıbaba'nın müthiş projeyle ilgili söyledikleri : “Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak.

300 KOYUN BAŞVURU VE BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

ŞEHİRDE TEMİZLİK YAPACAĞINA KENDİ İŞİNİN PATRON OL

-Geri ödeme 300 tane doğacak yavru ile başlayacak. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder. Müthiş bir para. İsterse bu yavruları bize satabilir, borcundan düşülür. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Hem maaşı al hem kendi işinin patronu ol diyoruz. Bu istihdamı da artıracak."

Köye geri dönüş projesi

- Kırsal alanda istihdamı artırmak için neler yapacaksınız. Yeni projeler var mı?

İstihdamı artıracak yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Yakında açıklayacağız. Müthiş bir sosyal ve sürü artırma projesi. Bunda amacımız köyden şehirlere gidişleri önlemek ve köye geri dönüş sağlamak. Çiftçilerimize damızlık koyun dağıtacağız. Daha çok kadın ve gençlere öncelik vereceğiz. Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. Bunun karşılığında köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa karşılayacağız. Koyunları alan asgari ücret de alacak. Ayrıca sigortasını da yapacağız. Biz yaptığımız masrafları yazacağız. 300 koyun bir sene sonra, normalde bir koyun 1.4 yavru veriyor. Biz bunu bir olarak kabul edelim. 300 koyun 300 yavru verir. Bu yavruların tamamı işletmemizin sahibine ait. Biz buradan masrafları alabiliriz. Koyun parasının bir bölümünü alabiliriz. Ama kazancı hiç bir zaman asgari ücretin altına düşmeyecek. Sigortası devam edecek. Yani düşünün 300 yavru geldi. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder. Müthiş bir para. İsterse bu yavruları bize satabilir. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Borcundan düşeriz. 150 yavru elinde kalırsa yine bunlara da bakım desteği vereceğiz. Müthiş bir sosyal proje. Mesela şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Sigortalı olacak. Bunda bizim açımızdan kâr yok. Ödeme 300 tane yavru doğunca başlıyor. Yavrular oldukça borçtan düşülecek. Maaşı al, kendi işinin patronu ol diyoruz.

Hükümet 300 koyun desteğinin nasıl verileceğini açıkladı

Hükümetin köyüne dönenlere vereceği koyun desteğinin şartları belli olmaya başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Bu proje ile sigorta, asgari ücret, yem desteği vereceğiz. Bütün hayvanları veterinerlere zimmetleyeceğiz. Bir sene sonra 300 koyunun en az 300 yavrusu olacak. 15 ay sonra hesaba oturacağız. Bizim sağladığımız destek ne kadar tuttuysa çıkartacağız. Ne kadar yavru oldu, 300 tane. Yavruları alıp kalan parayı çiftçimize ödüyoruz. Bütün masrafları çıkardığımızda en kötü 30 bin lira para kalıyor üreticimize. Bu proje çok önemli. Bu proje ile bizim hayvan varlığımız arttırılacak'' dedi. Fakıbaba, kentteki bir otelde düzenlenen Çankırı Tarım Sektörünün Değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, çiftçilerin her zaman yanında olduklarını söyledi.

Herkesin işini en iyi şekilde yapması gerektiğini kaydeden Fakıbaba, "Bu ülke için şehitlerimizin ruhu için çok çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Allah bu ülkeden bizi ayırmasın. Vatanımız için canımızı vermeye hepimiz hazırız. Milli bir mücadele bu aynı zamanda." diye konuştu.

'HERKESE HAYVAN DESTEĞİ VERMİYORUZ'

Et ithalatının herkesi rahatsız ettiğini vurgulayan Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Geldiğimiz günden beri et ithalatı bizi rahatsız ediyor diye söylüyoruz. Niye bu et ithalatına girdik, bunu nasıl düzeltebiliriz diye düşünüyoruz. Eğer kırsaldaki kardeşlerimiz geçim için kısmetlerini illerde arayacak olurlarsa o zaman hem tarım hem hayvancılık biter. 300 koyun projesi insanları heyecanlandırdı. Bizim amacımız hayvan sayısını nasıl artırırız. Şu anda 45 milyon küçükbaş hayvan sayımız var. Normalde bunun 90 milyon olması lazım. Kişi başına bir küçükbaş düşmeli. Göreve geldiğimizde bu sayıyı nasıl artırırız diye baktık. Biz destek verirken mutlaka merası, ahırı olacak, bu işi bilecek. Herkese hayvan desteği vermiyoruz. 500 bin anaç koyun vermek için yola çıktık. Önemli olan temeli sağlam kurmak. Hayvan sayısını artırarak ithalatı bitireceğiz ve ihracat yapacağız. Biz buna inanıyoruz."

Köyden şehre göçü önlemek istediklerini belirten Fakıbaba, "Önce hanımefendiyi köyünde tutmamız gerekiyor. Hanımefendi evde kalırsa eşi de çocuğu da şehre göç etmez. Bu proje ile sigorta, asgari ücret, yem desteği vereceğiz. Bütün hayvanları veterinerlere zimmetleyeceğiz. Bir sene sonra 300 koyunun en az 300 yavrusu olacak. 15 ay sonra hesaba oturacağız. Bizim sağladığımız destek ne kadar tuttuysa çıkartacağız. Ne kadar yavru oldu, 300 tane. Yavruları alıp kalan parayı çiftçimize ödüyoruz. Bütün masrafları çıkardığımızda en kötü 30 bin lira para kalıyor üreticimize. Bu proje çok önemli. Bu proje ile bizim hayvan varlığımız arttırılacak." diye konuştu.

'KÜÇÜK PROJELERİ KURUMLAR YAPACAK'

Küçük projeleri artık ilgili kurumların hazırlayacağını söyleyen Fakıbaba, "Orta ve küçük işletmelere çok önem veriyoruz. Beraber irtibat halinde olacağız. 30 bin liralık kredi alacak birisi 3 bin liraya proje yaptırıyor. Sonra desteği alamıyor, o 3 bin lira da gidiyor. Ne için yola çıkıyor, ne oluyor? Biz, bu projeleri yapamayacak durumda mıyız? Bundan sonra o projeler bizim tarafımızdan yapılacak. Büyük projeler olacaksa ona bir şey diyemem ama çok basit projelerde vatandaşımızın yanında olacağız. Aracı maracı olmayacak artık. Bir suistimal varsa gereği yapılır." ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde 250 köy projeleri olduğunu dile getiren Fakıbaba, şöyle devam etti:

"Çankırı'da da 3 köy yapılacak. Bu köylerde üretim yapılacak. Sözleşmeli çiftçiler olacak. Esas sorunumuz planlama. Bu köylerde çalışan sözleşmeli çiftçilere sen şunu, sen şunu ek diyeceğiz. İhtiyacımızı belirleyip üretimimizi ona göre yapacağız. Yıl sonunda ürününün masrafını çıkartıp, kar payını vererek alacağız. Kişi daha yüksek fiyata satmak isterse yine satabilecek. Bu şekilde arzı belirleyeceğiz. Türkiye’de tarım ve hayvancılığın en büyük problemi, fiyat istikrarı. Sözleşmeli aile işletmelerine geçtiğimizde fiyat istikrarı gelecektir."

Tarımın milli bir konu olduğunu vurgulayan Fakıbaba, "Çiftçi kardeşlerimiz, çoban kardeşlerimiz olmasa biz açız. Bu, milli bir olay arkadaşlar. Silah kadar önemli. Barış zamanında silaha ihtiyacınız yok ama her zaman güvenli gıdaya ihtiyacımız var. Kırsal kalkınma olmadan şehircilik olmaz. Kırsaldan şehre göçü önlemek zorundasınız." diye konuştu.

Çiftçiye akaryakıt desteğinin sürdüğünü ifade eden Fakıbaba, mazot ve gübrede yarı yarıya destek verdiklerini belirterek, "Mazotun yarısı bizden yarısı sizden, 2017'nin birinci ayından 12. ayına kadar mazotun ortalamasını bulduk. 4 lira 70 kuruş bulduk. Bu fiyatın yarısını veriyoruz." dedi.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak